1. De HEERE is mijn levenskracht, voor wie zou ik angst hebben? (Psalm 27)

29 februari 2020 -  | Menno Zetzema

Bovenstaande tekst is van toepassing op Szekely Ilka. Deze 94-jarige vrouw woont in een klein dorpje in de bergen van Roemenië.
Ilka: ‘Ik heb 4 zonen gekregen, waarvan er nu 3 overleden zijn. Ook mijn man leeft al jaren niet meer. Ik heb veel verdriet gekend, maar in mijn hart voel ik dankbaarheid. Want ik ben op kleine ongemakken na helemaal gezond en heb geen pijn. Ik mag de liefde van God kennen. Mijn Bijbeltje ligt altijd open op tafel.’

Vroeger was Ilka voorzanger in de plaatselijke kerk. Ze kon heel mooi zingen.
Toen haar man zo’n 15 jaar geleden ernstig ziek werd, moest ze op een nacht medicijnen gaan halen in de stad.
Ze vertelt: ‘We hadden geen geld voor medicijnen, dus ik nam één van de kippen mee in een mandje en zo ging ik laat in de avond op stap. Het was winter en het vroor hard. Gelukkig was het volle maan, dus in het licht van de maan liep ik 25 kilometer om bij zonsopgang in de grote stad aan te komen. Toen ik bijna in de stad was aangekomen hoorde ik alsmaar aanhoudend hondengeblaf. Ik keek achterom en zag dat onze eigen hond mij al die tijd had achtervolgd. Zo kwam ik met een kip en mijn hond aan bij de apotheek, waar ik vroeg om de medicijnen voor mijn man. In ruil voor de kip kreeg ik deze mee, waarna ik aan de terugreis begon.’

Nu leeft Ilka in een klein vervallen huis, aan de rand van het dorp, met in de tuin een gammel houten hokje wat haar wc is. In het huis is geen badkamer te vinden, om over de verdere hygiëne maar niet te spreken. Ze heeft nog steeds honden als huisdier en daarbij vertelt ze nog een grappig detail, namelijk dat ze vroeger haar honden op at. Net als dat ze de kippen slachtte, zo slachtte ze ook de  hond. Nu gebeurt dat niet meer. Via het winterhulp project van het CE huis krijgt ze gedurende de wintermaanden ook voedselpakketten.

Ilka vertelt dat ze ontzettend dankbaar is dat de sociale werkers van het CE huis 2 keer per maand langskomen: ‘Als ze niet op bezoek zouden komen, had ik nooit geweten dat er nog zulke mensen bestaan. God is goed voor mij. Hij geeft me vrede in mijn hart en ik ervaar Zijn liefde door deze lieve mensen van CE.’


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

Gerelateerde projectinfo

Wintercampagne [903000]

27 januari 2023

De baptistengemeente Golgota in Obreja Veche (Moldavië) is bezig met de bouw van een multifunctioneel centrum voor naschoolse opvang van kinderen en dagopvang van ouderen. Stichting HOE ontving een nieuwe rapportage. Het geld dat beschikbaar gesteld is, is onderdeel... Lees meer

24 januari 2023

Mijn naam is Erzsébet Antal. Ik ben geboren in Szernye, een klein dorp in Transkarpatië. Ik ben moeder van drie kinderen. Ik heb de basisschool in Szernye afgerond. Ik heb in Munkács (Oekraïne) de opleiding voor leerkrachten gevolgd, in... Lees meer

20 januari 2023

De Hongaarse Hervormde Kerk in Oekraïne organiseerde in 2022 zomerkampen in plaatselijke kerkelijke gemeenten: Tivadar, Tiszapéterfalva, Tiszabökény, Dimicső, Tiszaágtelek, KisDobrony, Nagy-Dobrony noord- en zuidkamp, Badaló, NagyBereg, Mezővári, Beregszász en Szernye. In totaal namen 800 kinderen deel aan de zomerkampen.... Lees meer