Ex- verslaafde bezoekt opvang in Slowakije

3 april 2018 - Thema: , , | Albert Heldoorn

Dennis en Simone zijn voor de eerste keer op bezoek in Slowakije, samen met HOE-regiocoördinator Albert Heldoorn. De 36-jarige Dennis heeft een zeer bewogen leven achter de rug: kreeg leukemie op jeugdige leeftijd, was meer dan 20 jaar verslaafd aan alcohol en zware drugs; twee keer wonder boven wonder ontsnapt aan de dood bij  verkeersongevallen, kreeg twee keer een hartstilstand door drugsgebruik, maakte zijn broer gewond met glasscherven, behoorde jarenlang als hooligan bij de harde kern van Feijenoord. Totdat hij na wéér een gevangenisstraf de Here Jezus in de ogen zag na het lezen uit de Bijbel. Hij raakt er ook vandaag niet over uitgepraat hoe God zijn leven vrede en rust gaf. Met Gods woord in de hand komt hij de christenen in Slowakije tegemoet, samen met zijn levensgezellin Simone.

Hier volgt hun relaas van dinsdag 3 april: 

Vandaag werden we wakker in het gastenverblijf van ds. Zsolt Görozdi. Hij heeft ons ontbijt verzorgd en ons daarna een rondleiding gegeven in zijn gemeente. Bij binnenkomst is er een hal waar men elkaar eerst kan ontmoeten waardoor er extra ruimte ontstaat om als broeders en zusters met elkaar in gesprek te gaan. In de zaal staan kerkbanken die uit de Bethlehemkerk uit Zwolle zijn gekomen in 1998. Er zijn ook bijruimtes voor o.a de bijbelstudie, het oefenen voor het koor, conferenties en kinderdiensten etc.

Daarna zijn we vertrokken naar ds. Veronika Tompa en haar gezin. Het was leuk kennis te mogen maken. Daar hebben we getuigenissen over ons leven mogen delen. Deze gemeente was afgeschreven maar is helemaal tot bloei gekomen. De pastorie is nieuw gebouwd en ze hebben een gastenverblijf gerealiseerd.

We hebben ook een bezoek gebracht bij daklozenopvang en hospice DePaul in Bratislava met Miro jurik. We werden hier zeer geraakt bij het zien van de slaapplaatsen in de grote ruimte waar de daklozen met een verslaving slapen, want ondanks dat ze een goede zorg krijgen, is het verdrietig om te zien dat mensen zo moeten leven. Het waren plusminus 200 bedden en er is onderscheid gemaakt tussen de mannen en de vrouwen. De vrouwen en mannen slapen apart. Er zijn ook aparte ruimtes voor mensen die niet gebruiken. Ze hebben een soort beloningssysteem/doorgroeisysteem waarbij de daklozen d.m.v goed gedrag en abstinentie kunnen groeien en verhuizen naar een slaapplek in andere zalen. Bij DePaul willen ze de daklozen ook betrekken bij hun eigen zaken, zodat ze voor zichzelf en anderen in dezelfde situatie kunnen pleiten bij de staat. Zo worden ze gemotiveerd en geactiveerd. Medische verzorging is hier ook aanwezig.
Op een andere locatie was de hospice. Daar waren de zieke daklozen die moeten revalideren en de daklozen met bijv. kanker etc. Het hele gebouw is hygiënisch en het zag er hier ook erg verzorgd uit. Er is elke middag ‪om 15.00 uur‬ een bidstond.

Als laatste zijn we naar ds. Béla Vámos en zijn gezin geweest. Daar hebben we weer onze getuigenissen mogen delen. We hebben samen lekker gegeten en een beetje gesproken over de geschiedenis van Hongarije en Slowakije. De dominee heeft ons een rondleiding gegeven door zijn gemeente en hierover informatie gegeven. En voordat we vertrokken zijn we even gaan wandelen naar de plaatselijke, traditionele bakker en hebben we daar binnen mogen kijken en bewonderen.

We zijn benieuwd wat de dag van morgen ons zal brengen.
Maar we gaan nu eerst lekker slapen in het gastenverblijf bij dominee Zsolt Görozdi.
We danken ook vandaag weer Albert met zijn mooie getuigenissen over bijv. het verrichte werk en over de kerken etc. en zijn humor niet te vergeten.
Dank de Heer voor weer een prachtige dag.

Mvg,
Simone Pengel en evangelist Dennis van Asperen.

Op de foto:

Dennis samen met Miro Jurik van de daklozenopvang in Bratislava tussen de pas ontsmette bedden van het gedeelte waarin de alcoholisten slapen.

 

Meer lezen:


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

16 april 2019

Vereniging Prisma, de koepel van christelijke ontwikkelingsorganisaties, organiseert komende zomer van 10-13 juli een Summer School met als thema: ‘Christelijke Leiders in de Wereld van Morgen’. Deze zomerschool is bedoeld voor christelijke studenten en pas afgestudeerden van het HBO... Lees meer