13 mensen op 50 m2

29 april 2020 - Thema: , , , , | Neelke de Fijter

Op 18 april 2020 heeft de Evangelische kerk van Insuratei dankzij Gods genade een team kunnen vormen dat erin geslaagd is om basisvoedselpakketten uit te delen in Insuratei. Door deze liefdadigheidsactie in naam van Jezus Christus waren we in staat inzicht te krijgen in de problemen van arme families, met name Romafamilies.

Onuitsprekelijke gave
In Roemenië is de noodtoestand uitgeroepen en door dit feit hebben veel Romagezinnen te maken met grote financiële problemen. Dat komt omdat de mannen normaal gesproken dagelijks werk zoeken en doen. De huidige situatie brengt hen in een moeilijke financiële positie, omdat ze geen andere inkomsten hebben om voedsel en medicijnen en dergelijke te kopen. De mensen waren dan ook erg blij en dankbaar voor deze voedselhulp. Het team van jonge mensen ontving grote dankbaarheid en moedigden de mensen aan om Jezus te bedanken. Aangezien we ons in een belangrijke periode voor christenen wereldwijd bevinden (de tijd rond Pasen), benadrukken deze jonge mensen het offer van Jezus aan het kruis 2020 jaar geleden en leggen ze uit dat Hij voor ieders zonde is gestorven. Met dit vers willen we allereerst de Heer bedanken, daarna ook alle mensen die financieel betrokken zijn.
“Ja, God zij dank voor Zijn onuitsprekelijke gave!” (2 Kor. 9: 15)

Voor deze gezinnen is de hulp werkelijk waar ‘een onuitsprekelijk gave’. Ze hebben in deze moeilijke periode te maken met grote tekorten.

Dramatische situatie
Ons team van vrijwilligers was onder de indruk van een dramatische situatie waarin twee Romagezinnen samen met grootouders op één stukje grond, in één huis, met slechts drie kamers woonden. Het huis bevond zich in een rampzalige, vervallen staat.

De eerste familie op het stuk grond zijn grootouders Cornel en Maria Jantea: zij wonen in één kamer. Beiden zijn boven de zestig en hun gezondheid laat het niet toe dat ze werken, aangezien ze lijden aan diverse kwalen. Toen de mensen van ons team met hen spraken, waren ze aangenaam verrast om te merken dat deze grootouders zo’n morele steun waren voor de familie. Steun door middel van het Woord van God en hun geloof. Naast voedsel hebben ze ook medicijnen nodig, maar ze deelden met ons dat ze vertrouwen op de Heer Jezus Christus.

Het tweede gezin bestaat uit hun zoon Sile Ticu and zijn vrouw Marinica. Ze hebben vijf kinderen tussen de 1 en 9 jaar oud.

Het derde gezin bestaat uit de tweede zoon van de Jantea’s: Barbu en Ionela Ticu, met hun twee kleine kinderen van 1 en 4 jaar oud.

Deze mensen vormen samen een familie van dertien personen. Ze leven van de kinderbijslag, op 50 m2. Hun leefsituatie is verergerd door de noodtoestand, omdat er nu meer verplichtingen en beperkingen zijn. De opgelegde zelfisolatie van de familie in hun huis is een drastische restrictie voor hen, omdat de mannen normaal gesproken als dagloners werken en dat nu niet mogelijk is. Deze volwassenen hebben geen opleiding, ze zijn nooit naar school geweest. De kinderen nemen normaal gesproken deel aan de buitenschoolse opvang van de kerk van Insuratei.

Hulp nodig
Dat gezegd hebbende, hebben deze mensen de volgende korte termijn noden:

  1. Dagelijks eten: minstens € 25 per dag
  2. Medicijnen voor de kinderen en de grootouders, maar ook voor de ouders omdat ook die gezondheidsproblemen hebben.
  3. Alle benodigdheden voor de zorg voor jonge kinderen: luiers, doekjes, melk, etc.

Op de lange termijn moeten deze gezinnen uit elkaar, want als de kinderen groter worden zal het steeds moeilijker worden om in één huis te wonen. We danken God dat we de fundering hebben kunnen storten waarop we drie kamers voor de familie van Sile Ticu (met vijf kleine kinderen) willen maken.

In de zigeunergemeenschap zijn er tientallen families zoals deze.

Florin Ciornea


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

Gerelateerde projectinfo

Geloof in morgen [902020]

21 september 2020

Helaas, u bent niet gemachtigd deze pagina te bekijken. Wellicht moet u eerst inloggen om toegang te krijgen tot deze pagina. Lees meer

17 september 2020

Helaas, u bent niet gemachtigd deze pagina te bekijken. Wellicht moet u eerst inloggen om toegang te krijgen tot deze pagina. Lees meer

17 september 2020
Thema:

Helaas, u bent niet gemachtigd deze pagina te bekijken. Wellicht moet u eerst inloggen om toegang te krijgen tot deze pagina. Lees meer