Afscheid of toch niet?

2 augustus 2019 - Thema: | Herbert van Daalen

Zo’n laatste dag voelt toch vreemd en valt een beetje zwaar! Allereerst begonnen we een uur later omdat het gisteravond wat laat was geworden en we niet heel veel meer konden doen. Vandaag hebben we het werk afgemaakt waar we gisteren mee begonnen waren. Al het hout wat van de schuur af kwam moest in korte stukjes. En de fundering van één schuur moest er nog helemaal uitgesloopt worden.

Nu denk je dat is veel werk, maar dan vergis je je zeker gezien de mensen hier maar 2 cm. beton gebruiken. Alle stenen en puin moesten in een lege trekkerkar geladen worden, alleen daar hadden we iets te weinig over nagedacht en toen de kar vol was stond deze onder de boom en kon deze absoluut niet met de trekker gekoppeld worden, dus hebben we deze met man en macht naar een andere plaats geduwd. Daarna hadden we een lunch (opnieuw rond 14.00 uur). Dit keer gevulde kool met brood, en een soort rijst met ei. Deze lunch werd deze keer door de moeder van Luckasz en de moeder van zijn vrouw Csilla gemaakt. Opnieuw komen we erachter dat het traditionele Hongaarse eten (want dat is het hier in Transsylvanië) best wel lekker is. Hierna hadden we een soort van vrije middag, maar werden we door Istvan, de gastheer van Jan en Jan, meegenomen naar zijn moeder een dorpje verderop. Dit gebeurde in de bak van een pick-up. Hier bekijken we de boerderij en genieten we van het fantastische uitzicht wat deze vrouw heeft.

Ze geeft aan blij te zijn dat wij haar willen ontmoeten. Een fitte vrouw van 72 die alleen woont in een huis in de bergen. Dat is voor hier best wel bijzonder. Gelukkig heeft ze haar zoon en kleinzoon in de omgeving om vaak bij haar te zijn.
Hierna gingen we naar het gastgezin van de dames, de ‘opa’ was jarig dus wij moesten op zijn verjaardag komen. Hier kregen wij allerlei eten, drinken en hadden ze een hele mooie taart gemaakt.
Het is best wel bijzonder om in het buitenland een verjaardag te vieren.
Daarna hadden we met Zsolt, Boti de vader van Boti en de familie van Luckasz een afsluiting van deze week met een heerlijk kampvuur. Hier hebben we deze week geëvalueerd en kwamen we tot de conclusie dat in Nederland het beeld van Roemenië soms best wel verkeerd is, en we contact met deze enorm aardige mensen willen houden. Morgen vliegen we terug om 13.00 uur (Nederlandse tijd) en landen we om 19.00 op Schiphol. Deze weken zijn voorbij gevlogen als enkele dagen!

Het bericht Afscheid of toch niet? verscheen eerst op Hoeliday.

Bron: www.hoeliday.nl


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

5 december 2022

Aurel Bazavan Aurel studeert aan een Bijbelschool. Hij zit nu in het tweede jaar. Aurel is dit gaan doen, omdat hij meer van het Woord van God te weten wil komen, wil groeien als voorganger. Hij wil in de... Lees meer

5 december 2022

Roma in Oost-Europa hebben geen gemakkelijk leven. Dat meld Julianna Micik, onderwijsadviseur van de Hongaarse Hervormde Kerk in Oekraïne. Lage educatie heeft nog nooit zoveel problemen en serieuze consequenties gegeven als nu. Roma hebben altijd wel in armoede geleefd,... Lees meer

2 december 2022

Anasztásia in Oekraïne werd geboren in 2017 als het 4e kind in de familie. Haar moeder staat er alleen voor om de zes kinderen op te voeden. De oudste is Nikoletta, geboren in 2009, dan komt Vitalij, geboren in... Lees meer