Het is akelig stil

23 april 2020 - Thema: , , | Carin van der Beek

Met ons gaat het goed! Roemenië zit nu bijna twee weken in een lockdown. Dit houdt in dat je niet van je erf af mag. Alleen d.m.v. een formulier waar negen opties op staan. Dat is bijvoorbeeld om urgente redenen, zoals noodzakelijk werk of medicijnen. Of een boer die om voer moet of melk moet wegbrengen. Of boodschappen doen in de dichtstbijzijnde winkel. Ook mogen wij humanitair werk doen. Dat is een voordeel, want zo kan ik eruit, wat veel mensen niet kunnen. Het werk heeft, in de nog onzekere tijd, twee weken stilgelegen omdat bij alles onduidelijk was wat nu wél of niét mocht.

Buiten de supermarkt en apotheek om is alles dicht.
Boven de 65 jaar mag je alleen tussen 11.00 en 13.00 uur op straat, met een formulier uiteraard.

Het was vandaag akelig stil in Mures, andere dagen is het drukker. Zondag absolute stilte! Bijna niemand op straat. De luidsprekers uit het communisme hebben weer functie. Om de zoveel tijd galmt een boodschap door de stad. En dat lijkt te werken. Er wordt gecontroleerd of je ook een formulier bij je draagt. Zo niet dan riskeer je een boete tot maximaal 4000 euro.

Het lijkt te werken: tot nu toe zijn er 3000 geïnfecteerden en het sterftecijfer staat net over de 100. Maar er zullen er veel meer zijn.

Alle mensen die over de grens het land in komen, moeten 14 dagen in quarantaine, thuis of in een staatsinstelling. Daarna word je getest.

Er rijden aanzienlijk minder auto’s en ambulances over de weg.

De mensen dragen veelal mondkapjes en handschoenen, ook achter het stuur…ik zie daar het nut niet zo van in als je niet in direct contact met mensen staat.

Wat houdt dit in voor de arme bevolking? En dat zijn er veel uiteraard… Velen lijden honger. Ze hebben geen reserve.

In Haranglab wordt er echt honger geleden. Ze hebben hun kleine sociale uitkering en kinderbijslag. Maar daar kun je niet een hele maand van leven. De president zei: “Ik laat mijn volk niet in de steek.” ??? Ik begrijp er niets van, echt niet.

Ik had zeker iets van voedselpakketten verwacht van de EU. Dat de gemeenten die beschikbaar zouden stellen voor de arme bevolking. Dat is anders ook zo, in de wintermaanden. Dan krijgen ze 10 liter olie, zoveel kilo meel en maïsmeel, dit en dat, etc. etc.

Nu helemaal niks en dat vind ik maar vreemd. Ook de voedselprijzen zijn gelijk. Alleen de benzine is 1 lei goedkoper.

De mensen mogen niet naar de stad, ze kunnen geen kant op om geld te verdienen, om lege flessen te verzamelen, bezems te verkopen of tweedehandse kleding, iets te werken, containers te plunderen, kortom, geen van alle werkzaamheden waardoor ze iets van eten voor de dag hebben.

Roma kunnen veelal niet lezen en kunnen niks met dat formulier als ze dat al hebben.

Er wordt gezegd dat het virus deze maand over zal zijn in Roemenië. Maar dat vind ik wat vaag omdat er elke dag 200 tot 300 patiënten bij komen.

Ik zou zeker ondersteuning kunnen gebruiken voor Haranglab om aardappelen voor ze te kopen, olie en/of maïsmeel, etc. Ik heb echt met ze te doen.

 

Stichting HOE heeft een bedrag ter beschikking gesteld voor de hierboven geschetste situatie.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

17 mei 2023

Het blad Örömhír (= Blijde Boodschap) is een christelijk jeugdblad met Bijbelvertellingen, christelijke verhalen, tekeningen en puzzels. Vanaf 2023 wordt materiaal ook online aangeboden. Een trend die aansluit bij de leeftijdsgroep van zondagschoolkinderen (9-14 jaar). Örömhír wordt ook gebruikt... Lees meer

5 mei 2023
Thema:

Wil jij je als vrijwilliger inzetten voor kinderen van ouders zonder scholing? Kinderen die alleen met speciale voorbereiding op de basisschool kunnen starten. Enthousiast om samen te werken met andere vrijwilligers, om te reizen en heb je interesse voor... Lees meer

5 mei 2023

Partner Sándor-Zsolt Szabó, directeur van Cristian Endor uit Oradea (Roemenië) bedankt alle giftgevers voor het financieel mogelijk maken van het zomerkamp in 2022. De wens is om in 2023 opnieuw een zomerkamp te organiseren voor kwetsbare kinderen. Dit geeft... Lees meer