Baptisten Satu Mare werken samen met Rode Kruis

17 maart 2022 - Thema: | Herbert van Daalen

De baptistengemeente in Satu Mare verleent samen met het Rode Kruis hulp onder vluchtelingen. Barna Kóvacs: “Elke dag maken we 150 broodjespakketten en vullen we twee bananendozen met fruit (appels en bananen). De vrijwilligers van de kerk komen elke avond om 18.00 uur en maken de broodjes klaar voor de volgende ochtend. We brengen elke ochtend om 8.00 uur de pakketten, met daarin een Bijbelvers, naar de grensovergang Petea. Er zijn ochtenden dat alle broodjes binnen twee uur op zijn.”

Volgens Barna blijven de vluchtelingen 1-2 nachten in kerken en pensions en reizen dan verder naar het Westen. “Bij de grens zijn enkele mobiele toiletten aanwezig, maar aangezien men 3-5 uur in de wachtrij staat, is er geen plaats voor moeder en baby, om bijvoorbeeld luiers te verschonen. Als de vluchtelingen de broodjes en koffie of thee zien, haasten ze zich naar de tafel, die voor hen is gedekt. We hebben ook wat speelgoed verzameld voor de kinderen. De pinkstergemeente in het centrum van de stad biedt onderdak en voedsel voor ongeveer 100 mensen. We hebben maar twee gastenkamers, dus onze mogelijkheden zijn beperkt.”

Volgens Kovács zijn de mensen in de kerk vrijgevig. “We weten alleen niet hoe lang dit conflict zal voortduren. We hebben besloten om het sandwichproject voort te zetten zolang onze mogelijkheden het toelaten. Iemand schonk 10 kilo salami, iemand anders weer boter. We hebben in vijf dagen 770 broodjes, 72 kilo bananen en 84 kilo appels uitgedeeld. Mijn wens is om chocolade voor de kinderen te kopen en deze samen met de kinderlectuur uit te delen.”

De oorlog treft ook de Roemeense gemeenschap. “We worden geconfronteerd met stijgende brandstofprijzen. De energierekening wordt hoger en het voedsel duurder. Maar we zijn bereid om wat we hebben te delen met onze buren omdat onze Heer zegt dat we onze naaste moeten liefhebben als onszelf.”


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

22 juni 2022
Thema:

De Baptisten Unie in Moldavië organiseerde van 30 mei tot 3 juni een zomerkamp voor vluchtelingenkinderen. Er kwamen zo’n 120 kinderen op af. Het thema was ‘Gezin, de hoeksteen van de samenleving’. Lees meer

21 juni 2022
Thema:

Ion Miron van de baptistenkerk in Moldavië stuurde een update van de werkzaamheden bij vijf nieuwe opvanglocaties voor kinderen en ouderen. De bouw van de opvanglocaties is financieel mogelijk gemaakt door een RD-actie die in 2019 werd gehouden: Stefan... Lees meer

16 juni 2022