Bemoedigd en actief!

14 mei 2020 - Thema: , , , , , | Neelke de Fijter

“Uren en uren van lockdown, thuis zitten, social distancing; hoe kunnen we naar ons werk gaan en geld verdienen? Ze willen dat we binnen blijven zitten, maar wat moeten we eten?”

Roma uit diverse kampen zeggen allemaal hetzelfde.

Maar, Roma in Zmajevo zijn aan de slag gegaan in hun eigen kamp en hebben het veranderd.

Vorig jaar heeft de groep uit Harderwijk een speeltuin gebouwd in Zmajevo en het terrein opgeruimd. Daarna heb ik vele maanden uitgelegd waarom het belangrijk is om schoon te maken en een schoon huis en opgeruimde tuin te hebben…het leek alsof ik tegen stenen aan het praten was.

En toen kwam deze coronasituatie en veranderde er wat.

“Dominee, kunnen de kampen gedesinfecteerd worden? Waarom komt niemand naar ons toe om ons te helpen?”

Ons team besloot om voedselpakketten te maken en groenten te kopen. We maakten tassen voor kinderen die we van een andere kerk hadden gekregen. We kochten fruit en snoep en hadden Bijbels, babyvoeding en medicijnen.

Als we voedsel willen uitdelen onder Roma dan moeten we de overheid hierover inlichten. Ik belde dus de locoburgemeester van het dorp en we kregen van 15.00 tot 17.00 uur voor de distributie.

We kwamen in Zmajevo aan en binnen vijf minuten verzamelden alle Roma zich om ons heen. Ik werd er wat zenuwachtig van en probeerde uit te leggen dat ze afstand moesten houden, maar niemand luisterde. Ze wilden eten.

Maar toen ik wat afstand nam en om me heen keek was ik verbaasd: schoon, alles was schoon. Ik vroeg wie dat gedaan had. Het antwoord was: “Wij!”

Wauw, gefeliciteerd, dat is geweldig.

“Maar waarom?”

“Omdat je ons hebt geleerd dat er veel bacteriën zijn. We zeiden tegen elkaar dat het beter was om schoon te maken, want als corona hier komt, dan doodt het ons.”

Halleluja, mijn droom begint waarheid te worden.

Eerst deelden we de Bijbels uit aan de kinderen. We baden en zongen samen ‘Lees je Bijbel, bid elke dag’. Wauw, na zo veel weken was het mooi om dat te horen.

Een ouder echtpaar kwam na het uitdelen naar me toe en vroeg: “Dominee, heb je nog een pakket voor ons?” Ik vroeg: “Waarom, jullie hebben er toch al één?”
“Ja, maar dit is alles wat we hebben. We hebben geen inkomen, we kunnen geen papier inzamelen en we gaan naar containers om eten te zoeken…”
Een van het team gaf hen nog een pakket en de man zei: “Bedankt, nu hebben we genoeg.”

Voor Roma is het momenteel bijzonder moeilijk, want ze zijn al de allerarmsten en nu kunnen ze ook niet werken om geld te verdienen.

Uiteindelijk kwamen er mensen van de lokale overheid en ze keken naar ons: wij waren als één familie, we praatten, we deelden. Ze zeiden: “Het is geweldig dat de kerk dit doet: arme mensen en kinderen helpen. En het kamp is schoon!”
Gelijk vroeg ik: “Kunnen jullie het kamp desinfecteren?”
“Ja, over twee dagen. En we doen het omdat we zien dat jullie gemeente de armen helpt. En omdat deze Roma zijn veranderd: ze zijn schoon en ze hebben nog steeds een speeltuin.”

We gingen door naar andere gezinnen en allemaal zeiden ze “Bedankt. Hoop keert weer… Liefde is naar ons toegekomen.”

We hebben veel Bijbels uitgedeeld en sommigen kwamen tot Jezus.

De donaties in deze tijd helpen veel: het laat zien dat we voor onze leden zorgen. En nu hebben ze hun omgeving veranderd en opgeruimd en desinfectie gekregen.

Bedankt.
Zelfs als je denkt ‘Ik geef geld en dat is het…’ Nee, de Roma ervaren Gods liefde door je hulp. Ze ervaren de liefde die je geeft, zelfs als je in Nederland bent.

Er is meer distributie van voedsel, ontsmettingsmiddelen, fruit en Bijbels nodig.

Zegen, Alex


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

De laatste jaren ben ik iemand geweest die echt probeert te vermijden om over discriminatie op basis van nationaliteit en religie te spreken. De reden is dat ik me heb gerealiseerd dat we als Roma en evangelische christenen in... Lees meer