Bericht uit Servië – “Meiden zijn op hun 12e al zwanger”

19 maart 2018 - Thema: , , | Neelke de Fijter

Evangelist Aleksandar Subotin is betrokken bij diverse Romagemeenschappen in de omgeving van Kucura (Servië). Hij stuurde ons een update van zijn werkzaamheden: “De laatste weken stonden veel in het teken van onderwijs voor kinderen, jongeren en volwassenen. Een paar maanden ben ik bezig geweest met een analyse onder kinderen: hoe is het leven voor kinderen en wat zijn de uitdagingen voor kinderen en jongeren? Een van de grootste problemen is dat kinderen vanaf 11 jaar oud al seksueel actief worden. Meiden worden op hun 12e al zwanger en abortus is een probleem. Buiten de Romakampen is er ook een probleem met pedofielen die elke avond op zoek zijn naar kinderen.

In Djurdjevo sprak ik een jongen van dertien jaar oud en hij vertelde me het volgende: “We wonen in een ruimte, ik met mijn vader en moeder en zes broertjes en zusjes. Ik ben de oudste. Ik heb mijn vader gezien als hij boos is, en dronken en hij het gezicht van mijn moeder aan gort slaat. Ik heb daar stress over en ook mijn broertjes en zusjes. Het is beter als ik getrouwd ben en mijn eigen familie heb.” Mijn volgende vraag was of hij seksueel contact met meisjes heeft en zijn antwoord was bevestigend: “Ja, en dat geldt voor alle jongens en meiden in het kamp. Sommige meiden hebben zelfs seks voor geld…”

Dit is een van de verhalen… Op een avond liep ik in Vrbas (een stad in Servië, red.) en ik volgde een paar jongens en meiden om uit te vinden wat ‘nachtelijke activiteit’ voor hen inhoudt. Een van de jongens liep naar een auto en gaf iets aan de chauffeur. Later ontdekte ik dat de jongen drugs verkocht. Een paar meiden hingen rond bij een pizzeria toen er een grote, groene auto stopte. De meiden van 12 en 14 jaar oud liepen naar de auto, waar een man van ongeveer zestig jaar oud uit stapte. De man begon de meisjes te zoenen. Ik begon te schreeuwen en de meisjes gingen er snel vandoor. Ik ging naar de man en begon tegen hem te praten. Hij was heel boos en ging er met de auto vandoor… De vrouw die de pizza verkoopt had alles gezien. Ze riep me en zei dat dit elke avond gebeurde.

Ik heb ontdekt dat onderwijs en met deze kinderen praten de beste manieren zijn om iets aan dit probleem te doen. Daarom heb ik een bijeenkomst van 1,5 uur georganiseerd om te vertellen over de risico’s van het hebben van seks als je op de basisschool zit. Ik heb een organisatie gebeld en met hen gesproken en een voorbeeld gegeven. Ik heb ook het nationale nieuws gebeld en hen dit verteld. Ze hebben een reportage gemaakt die is uitgezonden bij het journaal. De Romaredactie heeft een reportage van twintig minuten gemaakt over de problematiek. Het is het begin van grote stappen in ons leven om kinderen ‘op te voeden’ en voor te lichten.

Het naaiprogramma gaat erg goed. De kinderen en de vrouwen doen het erg goed: we naaien lakens, tassen, kussens, etc. In de huisgroepen zijn we begonnen met het volgende ‘level’ van het discipelschapsprogramma. Twee zusters uit de kerk van Kucura (waar Aleksandar woont, red.) zijn begonnen met een actie van het Rode Kruis in Vrbas. Ze delen thee en koffie uit aan oudere mensen en anderen die komen voor een warme maaltijd. We hebben kleding uitgedeeld in de dorpen. Ook hebben we dozen met kleding en linnengoed gegeven aan volwassenen die naar de avondschool komen om te leren lezen en schrijven. Vijf mensen zijn tot geloof in Jezus gekomen en drie willen graag gedoopt worden.

In Tovarisevo gebeurt ook een heleboel. Een van de dingen is dat we een potentiële leider hebben die de bijbelstudiegroep kan leiden. In Kucura hebben we een actie georganiseerd waarbij we dertig huizen hebben bezocht om de bloeddruk te meten en de bloedsuikerspiegel. We hebben vooral oudere mensen bezocht die alleen zijn en het was een grote zegen voor hen. Verder zijn we bezig geweest met de Week van het Huwelijk. We hebben naar honderd stellen een uitdaging voor een week gestuurd om zo te werken aan een beter huwelijk. Elke morgen is er nog steeds gebed in onze kerk.”

 


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

20 februari 2020
Thema:

Waarom zou je meegaan met een diaconale jongerenreis? Wat is de impact en wat doe je eigenlijk tijdens zo’n reis? Het bericht Promofilm diaconale jongerenreis verscheen eerst op Hoeliday. Bron: www.hoeliday.nl Lees meer

Op zoek naar zinvol vrijwilligerswerk? Wij zoeken nog diverse mensen: – Iemand voor onze Commissie Fondsenwerving en Publiciteit die het een uitdaging vindt om ons op dat terrein verder te helpen. – Iemand die houdt van schrijven en het... Lees meer