Conferentie in Hongarije over vorming en toerusting christenjongeren

27 augustus 2015 - Thema: , , | Herbert van Daalen

Jeugdleiders en vertegenwoordigers van enkele protestantse kerken uit Hongarije en omliggende landen waar Hongaars gesproken wordt, organiseren samen met vertegenwoordigers van stichting Hulp Oost-Europa (HOE) op zaterdag 29 augustus 2015 een conferentie om na te denken over toerusting van christentieners. De conferentie heeft plaats in het kantoor van de Synode van de Hongaarse Gereformeerde Kerk in Budapest.

De organisatie van de conferentie hoopt dat er een uitgewerkt plan komt om de toerusting van christenjongeren vorm te geven. Er liggen nu verschillende ideeën op tafel, ingebracht door de Roemeense en Slowaakse jongerenorganisatie. Er wordt onder andere gedacht aan de ontwikkeling van een dagboek en/of een catechesemethode.

Eerder dit jaar bezochten Hongaarse jeugdleiders al een bezoek aan Nederland om kennis te maken met diverse Nederlandse catechesemethodes. Op dit moment is er geen methode voor gemeenten in Hongarije en de Hongaarstalige gebieden beschikbaar. Enkele predikanten in Hongarije hebben in het verleden pogingen gedaan om lessen voor hun eigen catechisanten te ontwikkelen, maar daar is het bij gebleven.

Vanaf het begin heeft stichting Hulp Oost-Europa aangegeven niet zelf de methode te willen ontwikkelen. De stichting wil het gesprek in Hongarije en Hongaarstalige gebieden op gang brengen en stelt daar ook geld voor beschikbaar. Onderdeel van deze besprekingen was de kennismaking met catechesemethodes in Nederland. De conferentie die zaterdag 29 augustus 2015 plaatsheeft moet ervoor zorgen dat er een plan komt dat aansluit bij de behoeften in Hongarije en de Hongaarstalige gebieden.

Uit Nederland zijn Adré Lichtendonk (bureaumanager van HOE), ds. Laurens-Jan Vogelaar (voorzitter commissie Lectuur, Vorming en Toerusting van HOE) en Gerrit van Dijk (lid commissie Lectuur, Vorming en Toerusting). Verder zijn er vertegenwoordigers van de Hongaarse Gereformeerde Kerk en het Evangelische Broederschap (methodisten) uit Hongarije aanwezig, maar ook vertegenwoordigers van  christelijke jongerenorganisaties uit Slowakije en Roemenië.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

28 februari 2024

Geloof delen verandert levens! Alleen God kan iemands leven veranderen én zet daar vaak Zijn kinderen voor in. Ons verlangen is om in Oost-Europa samen met de plaatselijke kerk het geloof te delen en te bouwen aan Gods Koninkrijk.... Lees meer

13 februari 2024

Welke acties doen we voor de ouderen van het Pentru Bunica sponsorprogramma? De ouderen ontvingen van de sponsors uit Nederland een mooi pakketje met warme kleding, een stukje zeep, tandpasta en nog wat andere cadeautjes. De pakketjes zijn uitgedeeld... Lees meer

26 januari 2024
Thema:

Stichting HOE zoekt een kantoorvrijwilliger die administratieve werkzaamheden op kantoor of thuis uitvoert voor een halve dag of twee dagdelen in de week. Voor meer informatie over deze functie, neem contact op per mail met bureaumanager Allard Selles aselles@stichtinghoe.nl of telefonisch... Lees meer