Coronanieuws uit Servië

25 maart 2020 - Thema: , , , | Neelke de Fijter

Geliefden in Jezus,

Ik hoop dat het goed met jullie gaat. Wij hier in Servië bidden voor jullie. Ik wil graag wat met jullie delen over het virus. In ons land zijn er 222 besmettingen en twee mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

We hebben strikte regels en we respecteren die. Van 17.00 tot 5.00 uur moet iedereen binnen blijven. Het is verboden om te wandelen/lopen. Voor ouderen is het helemaal verboden om buiten te komen, behalve op zondagmorgen: dan hebben ze een paar uur om boodschappen te doen.

De scholen zijn dicht.

De regels zijn goed, want ze beschermen ons.

Maar een probleem is dat ouderen niet genoeg voedsel, medicijnen en hygiëneproducten hebben. Waarom niet?
De reden is dat de meeste ouderen uit onze gemeente bijstand krijgen, maar dat is niet genoeg geld om boodschappen voor een week of twee te doen.

Romagezinnen hebben hetzelfde probleem.
Velen zijn gestopt met werken. Bijstand werd gegeven, maar stopte op vrijdag. Hopelijk wordt dat vandaag weer voortgezet. Anders zal er meer nood komen.

Ik kan zeggen dat de mensen van onze gemeente niet in paniek zijn: ik zag juist meer vertrouwen op de Heer. Veel mensen komen tot Jezus. Om de dag hebben we een live stream dienst en meer en meer mensen kijken daarnaar. Ze vragen zelfs om meer internetdiensten!

Ik geloof dat dit de tijd is om het evangelie te verkondigen en dat velen tot Jezus zullen komen. In Servië hebben we niet zulke goed georganiseerde ‘kerkkanalen’, dus we zenden live uit vanaf de mobiele telefoon. We hebben vaak problemen met de internetverbinding of vanwege een slechte camera. Dus als iemand ons in de kerk in Kucura aan goed internet of een goede camera wil helpen, neem dan contact met ons op.

We hebben ook training nodig over hoe we een live stream vorm moeten geven… We geloven dat dit de beste tijd is om het evangelie te brengen. En we geloven dat we met onze dienst direct in elk Romahuishouden binnen kunnen komen.

Een getuigenis. Een van de oudere dames bad omdat ze geen geld had. Ze had betaald voor een halve kubieke meter hout, ze had een schuld in de winkel en had twee soorten medicijnen nodig. Ze had drie euro over om de rest van de maand mee door te komen. Deze vrouw is zeventig jaar oud en ze is ziek. Ze zei tegen me: “Dominee, ik bad: “Heer, u ziet mij, u kent mijn nood. Ik heb maar drie euro, voorzie in wat ik nodig heb.” De volgende morgen brak aan… en ik had niets te eten, maar ik zei: “Dank u, Heer.” Toen kwam mijn buurman langs en riep. Ik opende de deur en hij had een warme maaltijd voor mij. Ik keek hem aan en zei: “Bedankt.” Maar binnengekomen kwamen de tranen over deze maaltijd. Ik zei: “Heer, u bent groot: u gaf mij dit eten.” Dag aan dag vertrouw ik de Heer.”
Ik vroeg haar of ze bang is voor het Coronavirus. Ze zei van niet: “Ik weet dat Hij zorgt, maar ik weet ook dat als ik moet gaan, dat ik direct naar de armen van de Vader ga.”

God zegene jullie allen, mijn broeders en zusters. Vertouw op de Heer en laat angst niet je Shalom (vrede) afpakken.

Als jullie willen helpen, zodat wij voedsel, medicijnen en hygiëneproducten kunnen uitdelen aan ouderen en arme Roma, neem dan contact op met stichting HOE.

We hebben echt hulp nodig! Misschien worden de regels deze week nog strenger en zullen de banken ook sluiten.

Bid voor ons.

Zegen,
Alex

 


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

28 september 2020

Mooi nieuws: er zijn vier nieuwe titels in het Roemeens verschenen in de serie ‘Wat de Bijbel ons vertelt’ (met de afbeeldingen van de Kijkbijbel)! HOE geeft financiële ondersteuning voor de uitgave van deze serie met de bekende illustraties... Lees meer

21 september 2020

Helaas, u bent niet gemachtigd deze pagina te bekijken. Wellicht moet u eerst inloggen om toegang te krijgen tot deze pagina. Lees meer

17 september 2020

Helaas, u bent niet gemachtigd deze pagina te bekijken. Wellicht moet u eerst inloggen om toegang te krijgen tot deze pagina. Lees meer