Dag 2 – Fietssponsortochtvoorbereiding

12 februari 2017 - Thema: | Neelke de Fijter

Het is allemaal in kannen en kruiken. ‘Wat dan?’ hoor ik u denken. De fietssponsortocht!

Eind april is het weer zo ver: de HOE-fietssponsortocht. Vliegen naar Boedapest, van het noorden van de stad naar Esztergom fietsen (prachtige kerk daar kan ik u zeggen), de volgende dag terug en dan nog een dag naar het centrum van Boedapest fietsen.

En natuurlijk de stad bekijken en twee projecten, waaronder degene waar ik vrijdag over schreef: Oltalom.

Wij hebben gisteren de omgeving verkend, de route uitgestippeld en een hotel bezocht. Allemaal zeer enerverend en ik zal vertellen waarom.

Allereerst de omgeving. Prachtig, langs de Donau fietsen of in ons geval met de auto rijden. De ijsschotsen en restjes sneeuw die we nu nog zagen, zullen dan hopelijk wel weg zijn, maar niettemin is het een prachtige rivier. We kwamen ook door het stadje Visegrád, waar hoog op de berg een mooi, oud kasteeltje staat. Ook Esztergom is verrassend interessant. Zoals gezegd is de basiliek echt de moeite waard: een kerk met de Sint Pieter in Rome als voorbeeld. De grootste kathedraal van Hongarije is niet alleen van binnen mooi, maar je hebt ook een mooi uitzicht over de Donau en je kunt aan de overkant Slowakije zien liggen!

Dat we de route even bekeken hebben, bleek ook niet overbodig te zijn.  Net in Slowakije was het plan om dus aan de andere kant van de Donau terug te fietsen naar Boedapest, maar de weg liep – in een dorp – ineens helemaal dood. We liepen min of meer vast op een onverharde weg waar een paar schapen liepen. Gelukkig kwamen we daar nu achter en niet pas met de fietstocht: dat zou toch jammer van de extra kilometertjes en het geploeter zijn. J

En ten slotte het hotel in het noorden van Boedapest. We wilden vast afspraken gaan maken voor april en stuitten op een wat we nu maar zullen noemen ‘worstenfestival’: mannen die tot hun ellebogen in de bloederige, verwarmde prut van ingrediënten stonden te roeren die uiteindelijk de worst moesten gaan vormen. U begrijpt, ik was geen fan. Enerverend was het wel. Geen zorgen: hoogstwaarschijnlijk zal er in april geen worst te bekennen zijn op de binnenplaats van het hotel, maar wel een gezellige plek langs de Donau waar u heerlijk kunt slapen als u meegaat.

Al met al dus een nuttige dag en Hongarije is in ieder geval voorbereid op een groep Nederlanders die hun fietskunsten willen vertonen! Wees welkom om u op te geven.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

23 september 2021
Thema:

21 september 2021

Stichting HOE maakt het mogelijke om bijbelboekjes in het Roemeens uit te geven. De afbeeldingen zijn van de bekende Nederlandse kunstenaar Kees de Kort (kijkbijbel). Inmiddels zijn 20 van de 28 titels uitgegeven. Zeer waarschijnlijk wordt in 2022 de... Lees meer

17 september 2021

Vrijwilliger Gerrit van Dijk was begin september in Roemenië. Daar kreeg hij een exemplaar van de 398 pagina’s tellende “Ifjúsági Énekeskönyv” (Jeugd Liederenboek) aangeboden. De liederen in deze bundel worden gezongen tijdens de zomerkampen van de CE. De populairste... Lees meer