Dag 5

8 augustus 2019 - Thema: | Herbert van Daalen

Vandaag is een van onze groepen naar de Roma`s geweest, dit riep verschillende gevoelens op bij ons. Er waren heftige, machteloze, maar ook mooie momenten vandaag. We proberen zo veel mogelijk te vertellen aan jullie en dit zo duidelijk en goed mogelijk over te brengen.

De ochtend begon met regen, waardoor de dominee bezorgd naar ons toe kwam met de vraag of wij nog wel kwamen. “Tuurlijk wel, dat zijn wij gewend uit Nederland!”
In Servië ligt namelijk alles stil als het regent. Gelukkig is dit niet zo bij ons want dan zou er niks gebeuren in ons kikkerlandje. Wij zijn vervolgens op weg gegaan, onder leiding van dominee Alexander. Hij liet zich deze dag leiden door God en speelde in op de momenten. Voor ons kon dit verwarrend zijn, op pad zonder duidelijk plan. Toch sloot alles goed aan op onze dagopening. Deze ging er namelijk over dat wij vertrouwen moeten hebben in God en Hem ons leven moeten laten leiden. Veel mensen kunnen zich niet voor de volle 100% door Hem laten leiden, maar Alexander kon dit wel en dat was heel bijzonder. Ook waren wij de eerste groep die in dit Roma kamp kwamen en hierdoor merkte je dat ze dit ook niet gewend waren en apart vonden.

Wij begonnen ons programma als volgt: samen met de kinderen en volwassenen hebben wij liedjes gezongen en het verhaal van de zalving van David uitgespeeld. Dit werd ontzettend leuk opgenomen, vooral door de kinderen. Ze deden mee en zaten helemaal in het verhaal. En dat allemaal midden op straat. We sloten af met een prachtig gezamenlijk gebed, dat iedereen (net als David) mooi, goed en geschikt is in de ogen van God!
Na deze samenkomst deelden we de meelzakken uit waar zij 2 weken van kunnen eten/koken. Ook mochten we verschillende haarelastiekjes, speldjes, klemmetjes en haarbandjes uitdelen.
Deze dingen zijn onze ogen maar prulletjes, maar voor hen betekend dit heel veel. Het verschil is enorm.

Er gebeurden veel heftige dingen in dit kamp. Er overlijden ouders van kinderen, maar ook vaak kinderen bij gezinnen. Er is geen enkel huis waterdicht, ze staan op instorten of zijn afgebrand.
Mensen voelen zich machteloos, hebben geen baan en zitten voor hun huis met alcohol, sigaretten en een mobiel.
Het mooie is wel dat de kinderen naar school gaan, momenteel gaan 100% (!) naar het basisonderwijs. Er is hoop dat zij een toekomst op kunnen bouwen. Dit alles is niet in te denken voor ons, maar toch gebeurd het hier.

Het was een bijzondere dag en heel lastig om iedereen zo achter te moeten laten. Iedereen heeft hier zo zijn eigen mening over en dit is in dit bericht hopelijk zo goed mogelijk omschreven.
Wij bidden voor deze mensen en beseffen nog meer hoe gezegend wij zijn! We gaan nog een paar mooie dagen tegemoet.

Over het klussen en zwemmen:
Wij mart-jan en ik, geven een samenvatting van de dag naar vrbas.
S’ochtends hebben we om 8 uur ontbeten we aten wentelteefjes. Daarna hadden we een dagopening zonder jongeren. Het thema was goliat de baas.daarna hebben we de groep opgesplist. Om half 10 gingen we naar Vrbas. Nee maar dat maakt toch niet uit. We hebben 2 deuren geplamuurd en geschilderd en we hebben de laatste twee Kamers afgemaakt. Om 1 uur hadden we lunch. We hadden frietjes met 3 kroketten met met ham en kaas er in met drinken.toen we klaar waren met de lunch gingen we naar het zwembad. De groep die naar de roma,s gingen kwamen er later bij. Toen we klaar waren met zwemmen gingen we bbqen bij de pastorie. Het was geen normale bbq want het vlees werd gebakken geleverd door een restaurant na de bbq gingen we een met ze 7en naar een verlaten kerk die al 14 jaar leeg stond dit was erg indrukwekend. Om 7 uur waren we klaar bbqen. Toen gingen we terug naar central home waar de jongeren nog waren die hebben we nog uitgezwaaid om 9 uur hadden we een avondsluiting waar we nog hebben gezongen en gepraten.

Kort om nog een fijne dag en slaap lekker.
Slaaplekker😘

Het bericht Dag 5 verscheen eerst op Hoeliday.

Bron: www.hoeliday.nl


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

8 juli 2024

Geef jij hoop en steun? Samen bouwen we verder! In Oekraïne, Moldavië, Roemenië en Servië leven veel vrouwen, vooral in Roma-gemeenschappen, in moeilijke omstandigheden. Armoede, cultuur, de huidige oorlog en de enorm toegenomen inflatie hebben grote impact op hun... Lees meer

8 juli 2024

Geheel onverwacht is op 24 juni jl. door de Heere thuisgehaald Gera Geluk, voormalig secretaris van het bestuur van stichting Hulp Oost-Europa. Zij vervulde in de periode 2010 – 2020 met niet aflatende  inzet en toewijding deze functie en... Lees meer

13 februari 2024

Welke acties doen we voor de ouderen van het Pentru Bunica sponsorprogramma? De ouderen ontvingen van de sponsors uit Nederland een mooi pakketje met warme kleding, een stukje zeep, tandpasta en nog wat andere cadeautjes. De pakketjes zijn uitgedeeld... Lees meer