Dagopvang Izida – update

12 januari 2021 - Thema: , , , | Neelke de Fijter

Vanuit Servië ontvingen we een update van gehandicaptendagopvang Izida in Feketic. De directrice van Izida was gelukkig gezond toen ze het bericht stuurde, maar gaf aan dat er veel zieken en tekorten zijn.

“Er zijn veel patiënten om ons heen. We hebben veel bekenden die ziek thuis zijn of in het ziekenhuis. Ook de moeder van een van de bezoekers liep de ziekte op. We probeerden ook te functioneren als een echte sociale organisatie. Er zijn veel materiele noden; velen kunnen niet werken, ze werden ontslagen. Fabrieken sluiten of verminderen het aantal arbeiders. Er waren 80 patiënten in een schoenenfabriek, de productie lag even stil. We ontmoetten onze bezoekers en hun families. De gesprekken vonden stuk voor stuk plaats met een mondmasker en desinfectie. Er was veel paniek, ze vroegen ons om hulp. Nu moeten we ook de verzoeken doorsturen, omdat we de families helaas niet kunnen helpen. Veel gezinnen klaagden dat er geen branders, kolen of hout waren. Anderen klaagden dat onlineonderwijs niet kon worden begeleid omdat er geen tablet of laptop voor het gezin was. Studenten missen schoolbenodigdheden, schriften, potloden, kleuren. Een van onze verstandelijk gehandicapte gebruikers houdt van fietsen, maar kan geen nieuwe kopen nu zijn oude versleten is. Velen klaagden erover dat ze zelfs in deze moeilijke tijden niet genoeg hygiëneproducten konden kopen, zoals wasmiddelen, waspoeder, shampoos, etc.

We gebruiken verschillende ontsmettingsmiddelen tijdens onze dagelijkse lessen… maar het is vaak erg moeilijk te verkrijgen. Evenals snacks, fruit, groenten, vitamines en maskers.

We zijn eerder dit jaar begonnen met het bouwen van een werkplaats. We hebben geprobeerd de pottenbakkerij te installeren en te isoleren. Helaas is alles stopgezet; er zijn zelfs nog geen deuren en ramen; er zijn ook geen tegels op de vloer en muren. We hebben geprobeerd om gebruikte te kopen, maar tot nu toe is dat niet gelukt.

We willen onze producten verkopen, maar in deze coronatijden zijn er geen bijeenkomsten waar we dat kunnen doen. Dit bracht ons op het idee om een ​​online webwinkel te openen. Dit is ook gestopt omdat we geen geld hebben voor de kosten die dit met zich meebrengt (om een website in de lucht te houden).

We hopen dat het allemaal goed gaat met stichting HOE. We bidden veel voor mensen, verpleegsters, doctoren en natuurlijk onze families. We hebben echt hulp nodig.”


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

De laatste jaren ben ik iemand geweest die echt probeert te vermijden om over discriminatie op basis van nationaliteit en religie te spreken. De reden is dat ik me heb gerealiseerd dat we als Roma en evangelische christenen in... Lees meer