Dankbaar werk waarbij je veel ontvangt

7 juli 2020 - Thema: , , | Neelke de Fijter

Vrijwilliger in de spotlight – Menno Zetzema

Ongeveer tien jaar ben ik inmiddels betrokken bij het werk van stichting HOE, als regiocoördinator en sinds dit jaar ook als bestuurslid. Ik ben hoofdzakelijk werkzaam in het middelste gebied van Roemenië, ook bekend als Transsylvanië. Een schitterend glooiend landschap dat wordt gekenmerkt door veel landbouw en dat wordt omringd door de Karpaten, een prachtige bergketen met een hoogte tot 2.500 meter. Hier wonen veel Hongaarssprekende Roemenen. Ook hebben we contacten aan de andere kant van de Karpaten, in het Noordoosten van het land, met Roemeenssprekende Roemenen.

Toen ik de eerste keer in Roemenië kwam werd ik enorm getroffen door de armoede. In tien jaar tijd is er veel veranderd, maar de armoede is er nog steeds. Maar, wat me nog meer trof (en nog steeds treft) was de gulheid en gastvrijheid van de mensen die we destijds bezochten. Ook het leven in het geloof dat God voor ze zorgt is kenmerkend voor de christenen in Oost-Europa.

Het mooiste aan dit werk zijn de contacten met de mensen daar. De relaties die je opbouwt zijn waardevol. Door de bezoeken en de intensieve gesprekken leer je elkaar goed kennen. Ik noem Roemenië altijd ‘mijn tweede land’. Het voelt goed om daar te zijn, ik voel me daar thuis.

Ik vind het mooi dat we als stichting een groot en verspreid netwerk aan contacten hebben. Hierdoor zijn we ook in staat om mensen en organisaties aan elkaar te linken. We krijgen echter ook goed inzicht in wat er speelt in het land. Je bent niet afhankelijk van één bron, maar kunt meerdere informatiestromen naast elkaar leggen, waardoor je dus uiteindelijk beter in staat bent om hulpvragen te beoordelen.

Ook de nadruk op het stimuleren van het diaconale denken, het omzien naar elkaar, vind ik erg krachtig.

Het is dankbaar werk om te doen en ik denk dat veel mensen het zullen herkennen als ik zeg dat je vaak meer krijgt dan je zelf geeft.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

21 oktober 2020
Thema: , ,

Deze keer geen vrijwilliger, maar een medewerker van HOE in de spotlight: bureaumanager Allard Selles. 1. Wat is jouw taak bij stichting HOE? Ik ben sinds maart 2019 bureaumanager. 2. Vertel in één zin hoe en waarom je betrokken... Lees meer

19 oktober 2020
Thema: ,

Hierbij een korte video-impressie van een van de kampen die deze zomer in Roemenië is gehouden. Fijn dat het toch heeft plaatsgehad! HOE heeft een bijdrage gedaan om dit kamp mede mogelijk te maken. Lees meer