Een heftige tijd

8 juli 2021 - Thema: , , , , | Neelke de Fijter

Bericht vanuit Servië, van Aleksandar Subotin, Roma-evangelist in Kucura en omgeving.

Geliefden in Jezus,

Hopelijk gaat het goed met jullie. Ik wil graag delen wat er de laatste maanden in onze bediening is gebeurd. Het is een van de moeilijkste periodes in ons leven geweest.

Tijdens deze coronacrisis hebben twee families een kind verloren.
Een maand geleden overleed er een vijf weken oude baby. De familie die dit kind verloor, is erg arm. Ze hebben zeven kinderen. Ze leven in een oud huis en de vader werkt hard voor een klein beetje geld. De moeder is thuis en zorgt voor de kinderen. De bevalling waarbij kleine Filip ter wereld kwam, was erg gecompliceerd en zijn hart stopte er zelfs mee. De dokter heeft hem teruggebracht, maar de rechterkant van zijn longen zijn toen gestopt met functioneren. De dokter heeft niet gezien dat de long gestopt was met functioneren. Omdat het arme Roma zijn, hebben artsen geen interesse om dit kleine kind te helpen. Wij hebben geholpen met babykleertjes, verzorgingsproducten en dergelijke.

Op een ochtend werd de moeder wakker en zag ze dat Filips mond gevuld was met bloed. Het hartje van de baby was gestopt met werken…

In deze chaotische tijd beweerde de familie van Filips moeder ook nog dat zij hem gedood had. De politie is erbij gekomen… Na dit hele proces, bleek uiteindelijk dat de baby overleden was omdat de dokter niet gezien had dat de baby hartproblemen had.
Als kerk hebben we hen geholpen met de begrafenis.

Slechts twee weken daarna kreeg ik een telefoontje: “Dominee, kom alstublieft naar ons toe. Mijn kind is overleden.” Een zeven maanden oud meisje. En weer hetzelfde verhaal van een erg arm gezin, een Romagezin… Weer moesten we alles organiseren en helpen bij de begrafenis. Het was erg moeilijk voor mij om in zo’n emotionele tijd te preken. Ik kon alleen maar Jezus aanroepen: “Jezus, Jezus…”
Zulke arme gezinnen. Geen hoop, geen toekomst, omdat ze arm en Roma zijn.

Nu is er nog een kind ernstig ziek, dus bid alsjeblieft voor een wonder.
Een aantal jaar geleden zijn binnen 2,5 jaar 26 kinderen overleden. Dat was zo’n zware tijd voor onze bediening.

Het is bijna het eind van het schooljaar, dus in het weekend proberen we 25 kinderen te helpen om school af te maken.

Een van onze projecten is dat mensen moestuinen aanleggen. We hebben daarom tien ton aardappels en één ton uienzaad geregeld voor zeshonderd gezinnen. We hopen dat de mensen gezegende moestuinen zullen hebben en dat ze groenten kunnen oogsten.

Na alle begrafenissen en het tuinenproject kwam er een meisje naar me toen en ze zei: “Dominee, een paar jongens van het kamp willen seks met mij hebben. Ik ben nog maar elf jaar oud en niemand gelooft me…” Ik begon te huilen. Ze zei: “Niemand houdt van mij, niemand gelooft mij, ik wil niet meer leven.” Mijn hart brak en ik zei tegen haar: “Kom hier, geliefd kind, ik vertrouw je en ik hou van je.” Ik heb de ouders, school en maatschappelijk werk ingelicht.

Een paar dagen later was er een groot probleem in het Romakamp: een groep jonge mannen wilde een meisje verkrachten. De ouders namen het meisje en de andere kinderen uit hun oude, vervallen huis en zijn verhuisd naar een ander Romakamp veertig kilometer verderop. Nu wonen ze bij de dieren; er is maar één houten muur die de scheiding vormt tussen het gezin en de varkens.

Het meisje en haar zus gingen naar de lokale basisschool, maar in dat dorp is het onderwijs op de school in het Slovaaks. Het meisje en haar zus kennen alleen Servisch en de taal van de Roma. Het was voor hen dus een probleem om de lessen te volgen, omdat ze de taal niet verstaan.

Op een dag werd de leerkracht zo boos op de twee arme meisjes dat ze zei “De school uit!” Ze greep hen bij de haren en zei: “De school uit, jullie vieze zigeuners, ik wil jullie nooit meer zien.”

Stress, discriminatie, angst: de twee meisjes hielden elkaar vast, huilden en gingen naar huis. Ze belden mij en vroegen me wat ze moesten doen. Ik ging daarom toch weer naar de school in ons dorp om te praten met de leiding. We besloten de meisjes terug naar ons dorp te verhuizen om hier hun school af te maken. We hebben ook maatschappelijk werk ingeschakeld, een pedagoog, en hebben de hulp van de politie gevraagd, zodat het meisje maximaal beschermd zal worden.
We zijn nu bezig om een huis voor dit gezin te bouwen.

Maar, ook in Djurdjevo gebeurde het weer dat een 12-jarige jongen seksueel misbruikt werd door een volwassene. Deze man zit nu in de gevangenis, maar er komen nu ineens veel dingen aan het licht, namelijk dat meerdere volwassenen en jongens deze jongen met een verstandelijke beperking seksueel misbruikt hebben. De jongen heeft veel trauma opgelopen en het is niet gemakkelijk om in contact te komen met zijn familie, want er is nu zoveel oordeel.

Maar dat is niet het laatste: er komen ineens meer kinderen met verhalen over misbruik. Het is niet makkelijk om te luisteren naar al deze verhalen. Wat kunnen we doen?
We hebben hulp gevraagd aan maatschappelijk werkers, een psycholoog, een NGO en scholen, en aan mensen van gebed of ze willen bidden voor deze kinderen.
In juli starten we nu met onderwijs voor kinderen, over seksueel misbruik.

Wat betreft corona: we hebben tien kinderen die een hevige vorm van corona hebben. Vijf zijn van hetzelfde gezin. Ze zitten in quarantaine en wij voorzien hen van voedsel, fruit en medicijnen.

We blijven kinderen en ouderen van voedsel voorzien, ongeveer driehonderd maaltijden per week.
In Djurdjevo geven we twee keer per week tachtig kinderen te eten en bereiden we ongeveer honderd maaltijden.

Mijn tante is overleden en naar de Heer gegaan. Het is niet makkelijk voor de kerk hier.
Ons plan is om kampen en tripjes te organiseren en om de schoolvakantie te gebruiken om de kinderen op te vrolijken.

Eerst het Koninkrijk van God, daarna de rest.
Tien mensen zijn tot Jezus gekomen en we hebben ongeveer twintig Bijbels uitgedeeld aan mensen.

Bedankt voor al jullie hulp.

Zegen,
Aleksandar


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

19 juli 2021
Thema: , ,

Helaas, u bent niet gemachtigd deze pagina te bekijken. Wellicht moet u eerst inloggen om toegang te krijgen tot deze pagina. Lees meer

Stichting HOE  … gelooft dat kinderen en jongeren recht hebben op goed onderwijs. In combinatie met het delen van het evangelie helpt dit kinderen en jongeren te bouwen aan een betere toekomst.  Dit volgt uit onze missie: we willen christelijke... Lees meer

2 juli 2021

Helaas, u bent niet gemachtigd deze pagina te bekijken. Wellicht moet u eerst inloggen om toegang te krijgen tot deze pagina. Lees meer