Esztergom, here we come!

4 mei 2016 - Thema: | Herbert van Daalen

Na een heerlijk lange nacht, treffen we elkaar aan het ontbijt onderin Hotel Thermal. Tot onze verbazing lijkt het met de spierpijnklachten reuze mee te vallen. We zorgen voor een goed gevulde maag en dat is geen probleem: een hotelbediende bakt voor ieder van ons een heerlijk ei, al dan niet met ui, ham en kaas.

Rond half 11 zijn we zover en onze tweede etappe is begonnen. De bestemming van deze reis is Esztergom, een plaats 56 kilometer verderop. We zijn benieuwd wat we dit keer aan fietspaden zullen aantreffen. Over een ding zijn we het eendrachtig eens: geen grindpaden meer!

Bij het opstappen op de fiets zie je her en der een pijnlijk gezicht, als er wel degelijk sprake blijkt te zijn van wat zadelpijn. Het mag de pret niet drukken en we zetten onze tocht met frisse moed weer voort.

Dit keer niet op een landelijk fietspad langs de Donau. De route voert langs de doorgaande weg en slingert zich door een aantal dorpen heen. Het passerende verkeer, de kuilen en gaten in het wegdek vragen de nodige voorzichtigheid en gelukkig loopt een kleine valpartij goed af!

Rond lunchtijd pauzeren we in Süttö. De supermarkt verkoopt allerlei verse broodjes en zoetigheden waar we inmiddels flink aan toe zijn. We genieten hiervan op een aantal bankjes bij mooie bomen en in de zon. Daarna vervolgen we de doorgaande weg, ondertussen genietend van de prachtige omgeving en de Donau die we naast ons zien liggen. Na een koffiestop in Tata is het nog 12 kilometer te gaan. Een lange rij fietsers in oranje vestjes siert nogmaals de doorgaande weg. Om vervolgens te arriveren bij bestemming Gran Camping aan de Donau. We zijn verrast dat we mogen overnachten in huisjes op palen.

We installeren ons en na een uur vertrekken we richting Esztergom. Een van de oudste steden uit de 11e eeuw waar de oudste kerk van het land staat. Dat willen we natuurlijk niet missen! We bezichtigen de kerk dan ook en de liefhebbers klimmen langs de lange wenteltrap naar boven om te genieten van een schitterend uitzicht over de omgeving.

Dan is het toch echt etenstijd en we zoeken een restaurant waar we genieten van de Hongaarse keuken. Om 20.00 uur houden we ook hier 2 minuten stilte om terug te denken aan hen die vielen voor het vaderland. De klok bij de nabij liggende toren slaat en past dan ook bij de stilte van dit moment..

Daarna wordt het tijd om naar huis te gaan en ons voor te bereiden op de dag van morgen. We sluiten de dag af met het lezen van Gods Woord uit Openbaring 5. “Het Lam, Dat geslacht is, is waardig om te ontvangen de kracht en rijkdom en wijsheid en sterkte en eer en heerlijkheid en dankzegging”. Met het gebed dat ook hier – in Oost Europa – Gods Woord gezegend mag worden en ook het volk tot deze aanbidding mag komen, besluiten we de dag.
In verwachting wat morgen ons brengen zal.

Nieuwsgierig? Luister dan vrijdagochtend 6 mei om 7:15 naar de Groot Nieuws Radio waarin Mark Meuleman terugkijkt op de fietssponsortocht.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

8 juli 2024

Geef jij hoop en steun? Samen bouwen we verder! In Oekraïne, Moldavië, Roemenië en Servië leven veel vrouwen, vooral in Roma-gemeenschappen, in moeilijke omstandigheden. Armoede, cultuur, de huidige oorlog en de enorm toegenomen inflatie hebben grote impact op hun... Lees meer

8 juli 2024

Geheel onverwacht is op 24 juni jl. door de Heere thuisgehaald Gera Geluk, voormalig secretaris van het bestuur van stichting Hulp Oost-Europa. Zij vervulde in de periode 2010 – 2020 met niet aflatende  inzet en toewijding deze functie en... Lees meer

13 februari 2024

Welke acties doen we voor de ouderen van het Pentru Bunica sponsorprogramma? De ouderen ontvingen van de sponsors uit Nederland een mooi pakketje met warme kleding, een stukje zeep, tandpasta en nog wat andere cadeautjes. De pakketjes zijn uitgedeeld... Lees meer