CPOE viert Internationale Romadag

CPOE viert Internationale Romadag

Wanneer

09-04-2021    
15:00 - 16:30

Evenement type

In 2021 is het precies 50 jaar geleden dat vertegenwoordigers van zigeunergroepen voor het eerst samenkwamen op een internationaal congres (op 8 april 1971) en daar o.a. vaststelden dat zij Roma i.p.v. zigeuners genoemd wilden worden. Wij willen met elkaar aandacht geven aan dit Roma-jubileum, en ook aan de nog altijd benarde situatie van de Roma in deze tijd.

In 2020 kon de CPOE-viering van de Internationale Romadag helaas niet doorgaan vanwege Covid-19. Dit jaar laten we niet verstek gaan. Gezien de huidige situatie rond Covid-19 zijn we een online bijeenkomst aan het samenstellen met een mooi programma. D.V. vrijdag 9 april vindt de bijeenkomst plaats en willen we samen in gesprek zijn over cultuur en achtergrond van de Roma, delen van mooie voorbeelden van inclusie, terugblikken op een jaar waarin de situatie van veel Roma verslechterde, etc. Er is een plenair programma en de mogelijkheid om in kleine groepen door te praten met elkaar en met de sprekers. Het programma:

  • Een van de sprekers is Larisa Lacatus. Ze is zelf Roma en heeft in Roemenië gewoond. Ze heeft ervaring in het meewerken aan inclusie, onder meer in het versterken van de capaciteit van lokale autoriteiten. Ze deelt graag met ons hoe ze bijdraagt aan het tegengaan van uitbuiting, onrecht en armoede.
  • Iara en Giulia zijn betrokken bij het Europese programma TOY for inclusion. Dit programma is gericht op een betere instroom van Roma-kinderen in het onderwijs en voorziet in ontmoeting tussen gezinnen met verschillende achtergronden. TOY for inclusion wordt in acht Europese landen met succes toegepast. Iara en Giulia willen ons leren hoe we deze ervaring kunnen toepassen in Oost-Europa.
  • Vanuit Roemenië krijgen we te zien en horen hoe in de gemeenschap van Tarian (Bihor county) wordt samengewerkt ten goede van Roma. Er zijn mooie voorbeelden van een life skillsprogramma en economische activiteiten. Met name de samenwerking tussen Roma, de gemeenschap, autoriteiten en school zijn bemoedigend.

Datum: vrijdag 9 april. Tijd: 15.00-16.30 uur. Bedoeld voor CPOE-deelnemers en belangstellenden. U kunt zich via deze link aanmelden voor de bijeenkomst. Informatie via info@cpoe.nl of 06 37464116. Na aanmelding ontvangt u van ons een link om via Zoom mee te doen.

Hartelijke groet,

CPOE en Roma Netwerk Groep
Arendje Menkveld

Coördinator CPOE
Christelijk Platform Oost-Europa
T: 0637464116 | E: coordinator@cpoe.nl