Geef ons heden… in Hongarije

21 december 2020 -  | Herbert van Daalen

De campagne ‘Geef ons heden…’ is in volle gang om geld in te zamelen voor mensen in Oost-Europa die extra diaconale steun nodig hebben in de koude maanden. Stichting HOE wil graag 85.000 euro inzamelen voor winterhulp in Oekraïne, Moldavië, Servië, Bosnië, Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije.

Ds. Katalin Gál uit Iszófalva (Hongarije) is een van de contactpersonen die jaarlijks een bijdrage krijgt om kwetsbare mensen tijdens de wintermaanden te ondersteunen. “We hebben het afgelopen jaar tien gezinnen geholpen. Voor één gezin is het geld gebruikt voor een medische behandeling van een familielid. De volgende mensen werden begin dit jaar ondersteund:

Attila en zijn partner
Ze wonen in het dal, in het voorste gedeelte van een kelder. Ze hebben binnen geen stromend water. Hun huis is klein en bestaat uit twee ruimtes waar ze koken en slapen.

Gábor – 10 jaar oud
Ik ken deze jongen al van kleins af aan. Hij neemt elk jaar deel aan het bijbelkamp. Ook komt hij naar de bijbellessen. Hij woont bij zijn ouders.

János
Ook hij woont in een kelder. Hij heeft geholpen bij het onderhoud van de tuin rondom de kerk. Hij is erg ziek en heeft de kracht niet meer om te werken. Ook heeft hij geen inkomen. Hij komt elke week langs en dan vraagt hij om geld. We hebben hem een bed, dekens en kleding gegeven.

Ferencné en haar familie
Zij woont in het naburige dorp. Ik geef haar kinderen les op school. Haar man heeft hun tienjarige dochter misbruikt en hij zit daarvoor in de gevangenis. De moeder bleef alleen achter met zes kinderen, in een erg slechte lichamelijke en geestelijke conditie. De kinderen zijn intelligent en ik probeer de familie al jaren te helpen.

Csaba en zijn familie
Dit gezin woont in een ander dorp. Ik ontmoette hem toen we de gemeenschapsruimte bij de kerk aan het bouwen waren. Hij heeft diverse keren om hulp gevraagd voor zijn dochter die lijdt aan epilepsie en die geestelijk gehandicapt is. Ze hebben vijf kinderen. De oudste dochter is degene met de gezondheidsproblemen en de zorg voor haar drukt zwaar op het gezin.

Csaba en zijn gezin
Ik heb hem op school ontmoet. Hij vroeg om hulp. Zijn vrouw liet hem achter met vier kleine kinderen. Hij vond een jongedame die ook vier kinderen had. Ze zijn getrouwd. Hun negende kind werd geboren met het syndroom van Down. Hij is nu één jaar oud. Hij heeft ziekenhuiszorg nodig en dus gaan ze dagelijks op bezoek.

József en zijn familie
Ze hebben vier kinderen. Ik heb hen in de kerk op zien groeien. De oudste krijgt nu zijn tweede kind en ze wonen met z’n allen samen. De moeder werd voor hun huis aangereden door een dronken automobilist en is al enkele jaren niet meer in staat om te werken.

Veronika en haar kinderen
Zij nam elk jaar deel aan de bijbelkampen, totdat ze op erg jonge leeftijd trouwde. Elk jaar werd er weer een baby geboren. Nu woont ze alleen en zit haar man in de gevangenis.

Sándor en zijn vrouw
De man is ernstig ziek. Beiden zijn met pensioen en zijn niet in staat de medische behandelingen te betalen. Ik ken hen uit mijn vorige gemeente. Ik probeer het contact te onderhouden en hen te helpen.”

Uw steun
Graag doen we een dringend beroep op uw hulp. De maatregelen om Covid-19 tegen te gaan hebben in Oost-Europa grote gevolgen voor de meest kwetsbare ouderen, gehandicapten, daklozen, kinderen en Romagemeenschappen. Ze zijn vaak afhankelijk van de naastenliefde van gemeenteleden van de plaatselijke kerk. We willen het mogelijk maken dat deze mensen Gods liefde kunnen verspreiden. Helpt u mee?

Uw gebed
‘Geef ons heden ons dagelijks brood’: een bede van Jezus uit het Onze Vader. Laten we dit niet alleen voor onszelf bidden, maar ook voor onze naaste. Dichtbij en ver weg.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

13 september 2023
Thema: ,

Ons nieuwe impactmagazine is uit! We hopen dat we u kunnen inspireren met verhalen uit Oost-Europa. In deze uitgave kunt u lezen: Interview met Menno en Roeline die werken voor het project Pentru Bunica Een dag uit het leven... Lees meer

8 september 2023

In Oekraïne zijn 6 Bijbelvakantieweken gehouden, waaronder in Bótrágy. In totaal namen ruim 300 kinderen en tieners hier aan deel. Elke bijbelweek bestaat uit 4 of 5 dagen. Elke dag was een combinatie van zingen, Bijbelverhaal, verwerking, ontspanning met... Lees meer

5 september 2023
Thema:

Het project PENTRU BUNICA is in 2020 ontstaan. Hierbij waren de vrijwilligers Menno Zetzema en Roeline Peters betrokken, samen met de contactpersonen uit Roemenië van het CE huis (gemeenschapshuis). Zij zijn ervan overtuigd dat het een aansprekend en uniek... Lees meer