Geen geld voor voedsel

13 december 2019 -  | Herbert van Daalen

“Zoals gewoonlijk was de winterhulp een zeer grote hulp voor de projecten van de CE Union in Roemenië. Helaas zijn er veel arme mensen om ons heen die hulp nodig hebben om de rekeningen te betalen, zodat ze in de winter niet verhongeren. Dankzij God en uw steun konden we veel mensen van het Granny-project, de gezinnen van jongeren van het Onesimus-project, mensen uit het Dorcashuis helpen door hun rekeningen te betalen en brandhout te verstrekken. Een persoon kreeg zelfs een fornuis.

In alle gevallen was de steun een grote hulp, maar er zijn speciale gevallen waarin de steun het laatste reddingmiddel was. Dat is het verhaal van Irén Vas, die vanaf 2015 deel uitmaakt van ons Granny-project. In het begin had ze een slechte gezondheid door astma, hoge bloeddruk en zenuwproblemen. Maar ze was erg actief. Ze nam elke keer als ze kon deel aan onze bijbelclubs en Granny-clubs. Ze is een 67-jarige dame. Ze werkte als een conducteur van een bus. Ze heeft een zoon en een dochter, die soms haar rekeningen betalen, maar ze zijn ook arme mensen met hun eigen families, dus ze kunnen haar niet altijd helpen. Haar grootste probleem ontstond toen ze afgelopen herfst griep kreeg. Het virus in combinatie met haar astma resulteerde erin dat ze sindsdien altijd een beademingsapparaat moet gebruiken. Momenteel huurt ze er een via het kantoor van de burgemeester. Ze moet daar 30 euro voor betalen. Ze heeft een klein pensioen van slechts 80 euro per maand. Dit betekent dat er te weinig overblijft voor rekeningen en voedsel. Om deze reden liep ze achter met het betalen van de rekeningen en kreeg ze een oproep dat ze zou worden uitgezet. De winterhulp arriveerde op het juiste moment, zodat we haar rekeningen hebben kunnen betalen. Ze bidt veel en ze gelooft sterk dat God haar zal genezen en dat weer wordt zoals vroeger.

Een ander bijzonder verhaal is het verhaal van Lenke Gondos. Ze zit sinds 2014 in het Granny-Project. Lenke is 61 jaar en heeft gezondheidsproblemen. Ze lijdt aan astma, hypertensie, bloedcirculatiestoornis, maagzweren en ze heeft gal- en zenuwproblemen. Voor deze chronische ziekten heeft ze medicijnen voorgeschreven, maar ze kan ze niet elke maand kopen vanwege haar financiële problemen. Ze heeft een heel klein pensioen van ongeveer 110 euro en ze moet voor haar drie kleinkinderen zorgen omdat hun ouders hen in de steek hebben gelaten. Ze is weduwe.
Ze wonen in een tweekamerappartement. De oudste kleindochter maakte de middelbare school af en ging werken in Nederland. Helaas moest ze terug wegens ziekte. Als ze zich beter voelt, zal ze hier in de stad een baan zoeken. Ze heeft haar CV al op verschillende plaatsen verzonden, maar ze krijgt geen antwoord. De middelste kleinzoon werd begin maart met hepatitis in het ziekenhuis opgenomen. Nu is hij thuis en moet hij een speciaal dieet volgen. Haar jongste kleindochter heeft astma. Ondanks deze problemen is oma aanwezig tijdens onze Granny Club-evenementen. Ze voelt zich gelukkig en ze weet dat God altijd bij hen is en dat Hij haar zal helpen. De evenementen zorgen voor positieve energie. Ze vraagt ​​vaak financiële hulp, omdat ze achterloopt met de huur en het betalen van de rekeningen. We haar geholpen met 30-70 euro. In de afgelopen periode is dit 2 keer gebeurd. In augustus, voordat de school begint, krijgen de kleinkinderen meer hulp bij het kopen van kleding en schoolspullen.”


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

28 februari 2024

Geloof delen verandert levens! Alleen God kan iemands leven veranderen én zet daar vaak Zijn kinderen voor in. Ons verlangen is om in Oost-Europa samen met de plaatselijke kerk het geloof te delen en te bouwen aan Gods Koninkrijk.... Lees meer

13 februari 2024

Welke acties doen we voor de ouderen van het Pentru Bunica sponsorprogramma? De ouderen ontvingen van de sponsors uit Nederland een mooi pakketje met warme kleding, een stukje zeep, tandpasta en nog wat andere cadeautjes. De pakketjes zijn uitgedeeld... Lees meer