Geen geld voor voedsel

13 december 2019 -  | Herbert van Daalen

“Zoals gewoonlijk was de winterhulp een zeer grote hulp voor de projecten van de CE Union in Roemenië. Helaas zijn er veel arme mensen om ons heen die hulp nodig hebben om de rekeningen te betalen, zodat ze in de winter niet verhongeren. Dankzij God en uw steun konden we veel mensen van het Granny-project, de gezinnen van jongeren van het Onesimus-project, mensen uit het Dorcashuis helpen door hun rekeningen te betalen en brandhout te verstrekken. Een persoon kreeg zelfs een fornuis.

In alle gevallen was de steun een grote hulp, maar er zijn speciale gevallen waarin de steun het laatste reddingmiddel was. Dat is het verhaal van Irén Vas, die vanaf 2015 deel uitmaakt van ons Granny-project. In het begin had ze een slechte gezondheid door astma, hoge bloeddruk en zenuwproblemen. Maar ze was erg actief. Ze nam elke keer als ze kon deel aan onze bijbelclubs en Granny-clubs. Ze is een 67-jarige dame. Ze werkte als een conducteur van een bus. Ze heeft een zoon en een dochter, die soms haar rekeningen betalen, maar ze zijn ook arme mensen met hun eigen families, dus ze kunnen haar niet altijd helpen. Haar grootste probleem ontstond toen ze afgelopen herfst griep kreeg. Het virus in combinatie met haar astma resulteerde erin dat ze sindsdien altijd een beademingsapparaat moet gebruiken. Momenteel huurt ze er een via het kantoor van de burgemeester. Ze moet daar 30 euro voor betalen. Ze heeft een klein pensioen van slechts 80 euro per maand. Dit betekent dat er te weinig overblijft voor rekeningen en voedsel. Om deze reden liep ze achter met het betalen van de rekeningen en kreeg ze een oproep dat ze zou worden uitgezet. De winterhulp arriveerde op het juiste moment, zodat we haar rekeningen hebben kunnen betalen. Ze bidt veel en ze gelooft sterk dat God haar zal genezen en dat weer wordt zoals vroeger.

Een ander bijzonder verhaal is het verhaal van Lenke Gondos. Ze zit sinds 2014 in het Granny-Project. Lenke is 61 jaar en heeft gezondheidsproblemen. Ze lijdt aan astma, hypertensie, bloedcirculatiestoornis, maagzweren en ze heeft gal- en zenuwproblemen. Voor deze chronische ziekten heeft ze medicijnen voorgeschreven, maar ze kan ze niet elke maand kopen vanwege haar financiële problemen. Ze heeft een heel klein pensioen van ongeveer 110 euro en ze moet voor haar drie kleinkinderen zorgen omdat hun ouders hen in de steek hebben gelaten. Ze is weduwe.
Ze wonen in een tweekamerappartement. De oudste kleindochter maakte de middelbare school af en ging werken in Nederland. Helaas moest ze terug wegens ziekte. Als ze zich beter voelt, zal ze hier in de stad een baan zoeken. Ze heeft haar CV al op verschillende plaatsen verzonden, maar ze krijgt geen antwoord. De middelste kleinzoon werd begin maart met hepatitis in het ziekenhuis opgenomen. Nu is hij thuis en moet hij een speciaal dieet volgen. Haar jongste kleindochter heeft astma. Ondanks deze problemen is oma aanwezig tijdens onze Granny Club-evenementen. Ze voelt zich gelukkig en ze weet dat God altijd bij hen is en dat Hij haar zal helpen. De evenementen zorgen voor positieve energie. Ze vraagt ​​vaak financiële hulp, omdat ze achterloopt met de huur en het betalen van de rekeningen. We haar geholpen met 30-70 euro. In de afgelopen periode is dit 2 keer gebeurd. In augustus, voordat de school begint, krijgen de kleinkinderen meer hulp bij het kopen van kleding en schoolspullen.”


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

11 januari 2022
Thema:

5 januari 2022

Eszter Albók, een leerling van de  Romakleuterschool in Szernye, zit in de oudste kleutergroep. Zij werd op 3 oktober 2016 geboren in een gezin met acht kinderen in zeer armoedige omstandigheden. Het huis van Esther is een afbrokkelend huis... Lees meer

5 januari 2022

De eerste Romaschool/-kleuterschool opende zijn deuren in 2000 in Szernye (Oekraïne) op initiatief van ds. László Horkay, de erebisschop van de Hongaarse Hervormde Kerk in Oekraïne. Later werden soortgelijke instellingen opgericht in Kisdobrony, Nagydobrony, Tiszaágtelek en verschillende andere dorpen.... Lees meer