Coronavirus in Zuid-Roemenië

31 maart 2020 - Thema: , , , | Herbert van Daalen

We kregen bericht van evangelist Aurel Bāzāvan, die in de zuidelijke provincie Oltenia (Roemenië) actief is: “Roemenië zit al twee weken op slot. De noodtoestand is uitgeroepen en dit betekent dat niemand het huis mag verlaten, je kunt niet zoveel eten kopen als je wilt en je mag alleen naar het ziekenhuis als je besmet bent met het coronavirus. Overige patiënten worden thuis behandeld.

De straten zijn leeg. Tijdens begrafenissen, dopen en huwelijken mogen maximaal acht mensen aanwezig zijn. Kinderen gaan niet meer naar school. De politie en het leger controleren iedereen die het huis uitkomt. Oude mensen, ouder dan 60 jaar, mogen het huis alleen tussen 11.00 en 13.00 uur het huis verlaten om te winkelen.

We hebben veel oudere en jonge kinderen met hartaandoeningen, diabetes, kanker. Ze mogen het huis niet verlaten. Kinderen hebben melk en medicijnen en ouderen hebben voedsel en medicijnen nodig. Broeders uit de gemeenten bellen me of ik geld heb om medicijnen en voedsel te kopen voor deze mensen. Helaas zijn veel voedingsmiddelen en medicijnen niet meer te koop op de markt en in de apotheek.

We mogen geen kerkdiensten houden. Ik mag alleen pastorale bezoeken afleggen. Als voorganger heb ik nu meer werk, omdat ik legaal mijn broeders en zusters uit de gemeente mag bezoeken. Ik ga niet met lege handen naar ze toe, zeker als ik weet dat ze geen eten of medicijnen meer hebben. Regelmatig loop ik tegen situaties aan waar ik de oplossing niet voor weet. We zouden erg blij zijn met financiële steun van HOE voor de kerken in Gruia, Hinova en Noapteşa om voedsel en medicijnen te kopen. We willen in deze periode een team van drie broeders samenstellen om het nodige voor de gemeenteleden te kopen.”

Stichting HOE heeft 1.000 euro overgemaakt naar deze evangelist.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

22 juni 2022
Thema:

De Baptisten Unie in Moldavië organiseerde van 30 mei tot 3 juni een zomerkamp voor vluchtelingenkinderen. Er kwamen zo’n 120 kinderen op af. Het thema was ‘Gezin, de hoeksteen van de samenleving’. Lees meer

21 juni 2022
Thema:

Ion Miron van de baptistenkerk in Moldavië stuurde een update van de werkzaamheden bij vijf nieuwe opvanglocaties voor kinderen en ouderen. De bouw van de opvanglocaties is financieel mogelijk gemaakt door een RD-actie die in 2019 werd gehouden: Stefan... Lees meer

16 juni 2022