Gods wijngaard en geloofsmoed in Secovce

22 oktober 2018 - Thema: , , , , | Albert Heldoorn

 

Op de foto: Zuzanna Németová (r) en vrijwilligster Eva Virik in Karmel Café

(Henk Selles en Albert Heldoorn reizen weer door Slowakije.
Ze doen dit vanaf 1981. Dit is blog 8 van 9.)

In Oost-Slowakije hebben ze in de hervormde gemeente van Secovce al jarenlang een pioniersplek. Zonder te weten wat wij hier in Nederland onder verstaan hebben ze daar een aantrekkelijke plek voor jong en oud rondom het Evangelie. De gemeente heeft geen eigen kerk. In de oorlog hebben de Russen de hervormde kerk met de grond gelijk gemaakt, terwijl vreemd genoeg op nog geen vijfhonderd meter een Russisch-Orthodoxe kerk behouden is gebleven en nu het middelpunt van het stadje vormt.
In de communistische tijd had de kerk in Secovce een noodlijdend bestaan. De druk van de geheime politie was groot en spionnen waren er alom. Pas in de jaren ’90 kregen ze weer een predikant en werd de pastorie met drie verdiepingen in gebruik genomen. De onderste verdieping was een verzamelplaats voor allerlei spullen, de eerste etage vormde de kleine kerkzaal voor hooguit dertig personen en de bovenste verdieping was de pastorie. Op hoogtijdagen wijkt men uit naar de Evangelische kerk voor diensten. Zo’n acht jaren terug kreeg men het idee de onderste verdieping in te richten voor evangelisatiewerk. Net als elders in Slowakije is de kerkgang in Secovce beperkt. Jonge mensen komen niet meer en de randkerkelijken komen alleen op christelijke feestdagen. Om de drempel laag te houden werd de ruimte omgebouwd tot een ontmoetingsruimte met gezellige zitjes en een koffiebar. Alcohol wordt er in Karmel Café niet geschonken. Detail: in de muren zijn stenen verwerkt van een woning waarin Joodse mensen hebben gewoond, vlakbij de plek waar destijds de synagoge stond. (Dit gebied heeft een rijke Joodse geschiedenis, waar nu niets meer van te vinden is in de archieven. Voor de oorlog woonden er in Secovce meer dan duizend Joden.)

Het woord Karmel betekent in het Hebreeuws letterlijk ‘Gods wijngaard’. Het Karmel Café wil dit op allerlei manieren uitdragen. Stille kracht en motor achter de activiteiten van Karmel vormt Zuzanna Némethová. Haar maandloon bedraagt netto 400 euro en zij heeft opmerkelijk veel geloofsmoed. Zij organiseert tal van activiteiten. Om haar heen staan een aantal enthousiaste jonge vrijwilligers. Een greep uit het aanbod van Karmel: thuishulp bieden aan ouderen, bijeenkomsten voor jonge moeders en hun kinderen, bijbelstudies, gespreks- en gebedskringen voor jongeren. Karmel probeert zichzelf te bedruipen met de inkomsten uit het café. Ook geven ze diaconale hulp aan armen in de stad en aan Roma. Detail: ze geven geen winterkleding in de zomer, want die verkopen de Roma of ze steken de kleding in brand. Je hebt immers ’s winters pas dikke kleding nodig? Karmel is ook betrokken bij de kleuteropvang in de Roma-nederzetting van de stad.
Miroslav Kovaľ is predikant in Secovce en hij staat vierkant achter het Karmel-project. Hij plukt de vruchten in Gods wijngaard. Het kerkbezoek is toegenomen, ook al is de kleine ruimte nog lang niet vol. Hij zegt: “Het is goed voor de bezoekers van Karmel en voor de gemeente. Karmel is een goed tussenstation. Ze kunnen zien wat een kerk betekent en daardoor veranderen veel mensen van mening. Ik ontmoet nu mensen, die ik anders nooit had gezien. Ik heb nu veel meer mogelijkheden om Gods Woord bij de mensen te brengen.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

16 april 2019

Vereniging Prisma, de koepel van christelijke ontwikkelingsorganisaties, organiseert komende zomer van 10-13 juli een Summer School met als thema: ‘Christelijke Leiders in de Wereld van Morgen’. Deze zomerschool is bedoeld voor christelijke studenten en pas afgestudeerden van het HBO... Lees meer