Granny’s

25 oktober 2016 - Thema: , , , , | Menno Zetzema

Vanuit de stichting wordt een groep oude mensen in Tirgu Mures, zogenaamde Granny’s, ondersteund met winterhulp. Deze ouderen worden geholpen vanuit het CE huis. Ze krijgen ‘s winters voedselpakketten en elke vrijdag is er de Granny-club waar ze elkaar ontmoeten. Degenen die niet meer kunnen komen door hun ouderdom of ziekte worden thuis bezocht. Het is triest om te zien in wat voor armoede ze moeten leven.
Hun pensioen is rond de 200 ron, wat omgerekend een kleine 50 euro is. Het is onmogelijk om hiervan een maand lang te leven. Er bestaan vrijwel geen verzorgingstehuizen en thuiszorg kennen ze niet, dus ze moeten veelal zichzelf zien te redden.
We bezochten een man, hij is 72 jaar en lijdt aan de ziekte van Parkinson. Hij woont in een klein huisje aan de rand van de stad en heeft daar geen elektriciteit en water. Een medewerker van het Grannyproject heeft pas zijn baard geschoren, omdat hij 3 maanden lang niet had kunnen scheren. Ook voeren ze controles uit zoals bloeddruk en hartslag meten. Via de winterhulp kan ook medicatie worden betaald voor hem, zodat hij minder last heeft van de Parkinson symptomen.
Hierna bezochten we een vrouw, zij heeft een aantal jaren in Duitsland gewoond en herinnert zich door haar dementie wat Duitse woorden. Haar ogen beginnen te stralen wanneer ze ons ook wat Duitse woorden hoort zeggen en het lukte haar zelfs om tot 5 te tellen. Ze heeft geen man meer en leeft alleen in een huis, waar de schimmelgeuren op je af komen. Het gasfornuis staat de hele dag aan, want op deze manier heeft ze nog een beetje warmte in huis. Ze verontschuldigt zich meerdere keren dat ze geen ‘Kuchen’ gebakken heeft en laat ons uit haar tuin wat druiven plukken. Niemand kan haar helpen om alle druiven te oogsten dus de vogels komen om ze op te eten. Toch twinkelen haar ogen, want ze is dankbaar dat ze een dak boven haar hoofd heeft en ze het kleine beetje eten wat ze krijgt, kan verdelen over elke dag.
Gelukkig worden deze mensen gezien en krijgen ze praktische hulp.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

22 juni 2022
Thema:

De Baptisten Unie in Moldavië organiseerde van 30 mei tot 3 juni een zomerkamp voor vluchtelingenkinderen. Er kwamen zo’n 120 kinderen op af. Het thema was ‘Gezin, de hoeksteen van de samenleving’. Lees meer

21 juni 2022
Thema:

Ion Miron van de baptistenkerk in Moldavië stuurde een update van de werkzaamheden bij vijf nieuwe opvanglocaties voor kinderen en ouderen. De bouw van de opvanglocaties is financieel mogelijk gemaakt door een RD-actie die in 2019 werd gehouden: Stefan... Lees meer

16 juni 2022