Het verhaal van Eszter Albók

5 januari 2022 -  | Jaap van der Ham

Eszter Albók, een leerling van de  Romakleuterschool in Szernye, zit in de oudste kleutergroep. Zij werd op 3 oktober 2016 geboren in een gezin met acht kinderen in zeer armoedige omstandigheden. Het huis van Esther is een afbrokkelend huis van leemsteen. Zoals op de foto’s te zien is, leeft het kind in uiterst erbarmelijke levensomstandigheden.

Zij verloor onlangs een van haar broers, die nog maar vijf maanden oud was. Momenteel neemt haar vader losse banen aan en probeert hij het gezin te onderhouden met het weinige geld dat hij verdient. Zonder beroep en kwalificaties vind men geen vaste baan. Ze krijgen staatssteun voor slechts één kind, omdat ze drie jaar geleden naar een van de meer afgelegen provincies van Oekraïne verhuisden en daar hun documenten verloren. Helaas werkten hun plannen niet en dus keerden ze terug naar Szernye. Zoals in veel Romafamilies is het alcoholmisbruik een groot probleem. Kinderen in het gezin kunnen de onverantwoordelijkheid van hun ouders niet veranderen. Ze lijden gewoon aan de ongelukkige omstandigheden die hier heersen.

De kleuterschool is voor Eszter, net als voor veel andere leeftijdsgenoten, een goede gelegenheid om het moeilijke dagelijkse leven te verlichten, om twee keer per dag een voedzame maaltijd te hebben en om in een warme groepsruimte te spelen. Zij heeft zich in haar tijd hier enorm ontwikkeld. Zij maakte kennis met vele verhalen, gedichten, rijmpjes, kinderliedjes. Zij kan tellen in tientallen, kan kleuren herkennen, haar vocabulaire is uitgebreid. Zij beheerst en houdt zich aan de basisetiquette. Zij heeft geleerd de voorwerpen te gebruiken zoals bedoeld.

Als we niet kijken naar de statistieken die weinig verbetering aangeven, maar naar het werk en de programma’s die plaatsvinden in de dorpen die door de Roma worden bewoond, dan zien we veel positiefs. De medewerkers op deze scholen verbeteren de sociale situatie van deze Roma kinderen elke dag: douchen, aankleden, kleren wassen, schoenen schoonmaken. Ze bezoeken de ouders thuis en indien nodig worden ze naar een dokter gebracht. Dit alles heeft voor mooie resultaten gezorgd en we kunnen ons goed voelen over de inspanningen van de afgelopen twintig jaar.

Dit onderwijssysteem is een zegen en een kans voor ontwikkeling, niet alleen voor de kleine Esther, maar ook voor veel kinderen van haar leeftijd. Eén van de grote voordelen voor de Roma gemeenschappen en -families is dat de kinderen die hier komen niet als analfabeet opgroeien, en dat van deze kinderen wordt verwacht dat ze meer succes zullen hebben in hun schoolstudies en in hun volwassen leven.

Met vriendelijke groet,

Julianna Micik, onderwijsadviseur Hongaarse Hervormde kerk in Oekraïne


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

13 september 2023
Thema: ,

Ons nieuwe impactmagazine is uit! We hopen dat we u kunnen inspireren met verhalen uit Oost-Europa. In deze uitgave kunt u lezen: Interview met Menno en Roeline die werken voor het project Pentru Bunica Een dag uit het leven... Lees meer

8 september 2023

In Oekraïne zijn 6 Bijbelvakantieweken gehouden, waaronder in Bótrágy. In totaal namen ruim 300 kinderen en tieners hier aan deel. Elke bijbelweek bestaat uit 4 of 5 dagen. Elke dag was een combinatie van zingen, Bijbelverhaal, verwerking, ontspanning met... Lees meer

5 september 2023
Thema:

Het project PENTRU BUNICA is in 2020 ontstaan. Hierbij waren de vrijwilligers Menno Zetzema en Roeline Peters betrokken, samen met de contactpersonen uit Roemenië van het CE huis (gemeenschapshuis). Zij zijn ervan overtuigd dat het een aansprekend en uniek... Lees meer