Het verhaal van Zsigmond – thuiszorg in Oradea

17 januari 2019 - Thema: , , | Neelke de Fijter

Zsigmond is een man van 84 jaar oud. Veertig jaar lang was hij gelukkig getrouwd. Vorig jaar brak zijn vrouw haar heup. Langzaam herstelde ze daarvan. Ze kon het huishouden nog doen, maar op een dag voelde ze zich ineens duizelig en viel ze. De val werd haar fataal.

Zsigmond wordt plotseling geconfronteerd met eenzaamheid. Ze hadden twee zonen, maar waren er twee jaar geleden één verloren door een auto-ongeluk. De andere zoon woont een eind weg en kan niet vaak op bezoek komen. Het is wel fijn voor Zsigmond dat zijn zoon tijdens de feestdagen op bezoek is geweest. Deze dagen zijn in het bijzonder moeilijk als je net een dierbare geliefde hebt verloren.

Ondanks deze verdrietige gebeurtenis vertrouwt Zsigmond op God. Hij weet dat God voor hem zal zorgen, wat de omstandigheden ook zijn. Zeker in een periode van rouw is geestelijke ondersteuning erg belangrijk voor mensen. Voor Zsigmond is fysieke hulp ook van belang nu, aangezien zijn vrouw het huishouden deed.

Door het verlies wordt hij overweldigd door eenzaamheid en door alle huishoudelijke taken. Hij verzamelt al zijn krachten om door deze periode heen te komen. Zijn buren zijn ook erg behulpzaam: ze komen vaak op bezoek en laten hem niet alleen. Onze verzorging helpt hem bij de dagelijkse routines, bij het nemen van zijn medicijnen en met het doen van noodzakelijke boodschappen.

Een belangrijk deel van onze zorg voor hem is om hem te helpen zijn sociale leven te behouden, om isolatie en eenzaamheid te voorkomen. Geestelijke steun en prediking zijn essentieel en daarin wordt voorzien niet alleen door wekelijkse bezoeken, maar ook door maandelijkse gezamenlijke bijeenkomsten voor de ouderen. Zsigmond gaat graag naar deze bijeenkomsten, want Gods Woord en de gemeenschap zijn erg belangrijk voor hem.
Sociale isolatie van ouderen is een veel voorkomend probleem, zeker tijdens de feestdagen. In deze periode proberen we meer aandacht te geven aan de ouderen en daar zijn ze ons dankbaar voor.

Verhaal via CE (Christian Endeavour) in Oradea.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

8 augustus 2019
Thema:

Lieve Achterban, Gedurende de afgelopen week hebben jullie met ons mee mogen lopen door ons avontuur in Servië. We hebben een bijzondere reis gehad en we hopen dat jullie door de berichten hier iets van hebben geproefd. Wat hierbij... Lees meer

8 augustus 2019
Thema:

Vandaag was onze laaste dag Wij hebben super genoten van deze week. Vandaag zijn wij met 9 man en vrouw naar de roma’s gegaan. We moetsen daar voor 1 uur rijden vanuit Vrbas. Het was een lange maar gezellige... Lees meer

8 augustus 2019
Thema:

Een echte rustdag: Vandaag konden we een uurtje langer in bed blijven liggen. We gingen naar de gemeente van Dominee Dennis in Vrbas (waar we ook klussen). Hier woonden we met de groep een dienst bij en hadden we... Lees meer