Impact: vrede in mijn hart en elke dag brood

21 april 2020 - Thema: , , , | Neelke de Fijter

Update over de bestedingen van een deel van het geld.

Dominee, heeft u eten om ons te helpen?
Dominee, heeft u mondkapjes voor ons?
Kunt u medicijnen voor me kopen? Ik zit thuis en ik heb geen geld om het zelf te doen. Ik kan niet naar buiten, want ik ben een oudere en het is mij niet toegestaan om buiten te wandelen…

Dit was de noodroep vanuit onze gemeenschap.
Dus we hebben eerst gebeden en gekeken wat we zelf konden doen. We begonnen met het maken van mondkapjes. Dames uit onze gemeenschap zijn samengekomen en hebben een paar honderd mondkapjes gemaakt die we kunnen uitdelen.

Daarna kwam er hulp van onze broeders en zusters uit Nederland.
We hebben eten gekocht: grote pakken van 25 kilogram meel, maar ook olie, suiker, macaroni, zout, leverpastei, aardappels, soep, soepmix en brood.

Ik wist ook van de nood van ouderen. Ze zitten al lang binnen en ze hebben geen fruit. Dus ik besloot fruit voor hen te kopen, omdat ik dacht dat dit hen wat kon opbeuren en omdat het ook goed voor de gezondheid is.
Bewijs dat dit inderdaad klopte, zag ik toen ik bij een ‘oma’ de reactie zag en zag hoe ze trilde toen ze het fruit begon te eten. Ze zei: “Ik heb al een maand geen fruit gegeten.”

Het tweede waren de zakken van 25 kilogram meel: ook die waren een zegen. Mensen kunnen er twee weken brood en ander eten van maken.

Jasmina woont met haar man en vijf kinderen en ze leven van bijstand. Haar man verzamelt normaal gesproken ook metaal om te verkopen, maar nu met de coronacrisis is het verboden om metaal te verzamelen. Daardoor hebben ze niet genoeg eten in huis. De bijstand is honderd euro in de maand en die gebruiken ze om elektriciteit, belastingen en water te betalen en dan blijft er nog dertig euro over om van te leven.
Jasmina zei: “Dominee, bedankt voor het meel. Het is veel. Nu heb ik vrede in mijn hart en kan ik elke dag brood maken.”

Een ‘oma’ zei tegen me: “Ik vroeg me echt af wat ik moest doen: ik had geen geld om eten te kopen, geen geld voor brood. Maar ik ben zo blij, want nu kan ik elke dag brood voor mezelf maken en ook andere maaltijden. Bedankt, dit maakt me blij en nu hoef ik hier niet meer over na te denken.”

Voor al onze activiteiten moeten we eerst toestemming vragen van de lokale overheid, ook voor het uitdelen van voedsel. Hun reactie was dat we als kerk laten zien dat we proberen te zorgen voor onze gemeenschap. En dat dit ook vrede brengt in de dorpsgemeente en in de Romakampen.

Ook zeggen bijna alle Roma dat ze zich veel beter voelen nu ze iets te eten voor hun kinderen kunnen maken.

Ik wil graag vertellen dat we erg goede informatie hebben over hoe we – vele malen per dag – onze handen moeten wassen, hoe we mondkapjes en handschoenen moeten gebruiken en afstand moeten houden. Dit is allemaal heel goed georganiseerd, maar omdat Roma in armoedige omstandigheden en een vieze omgeving leven, zien we noodzaak om desinfectie beter te organiseren in de kampen. Verder moeten we ook doorgaan met het voedselproject.

Hartelijk dank,

Aleksandar

 


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

26 mei 2021
Thema:

Helaas, u bent niet gemachtigd deze pagina te bekijken. Wellicht moet u eerst inloggen om toegang te krijgen tot deze pagina. Lees meer

20 mei 2021

Stichting HOE (Hulp Oost-Europa) in Barneveld kijkt net als de rest van de wereld terug op een bewogen jaar 2020. De reguliere inkomsten daalden, maar dankzij een bijdrage van de RD-actie voor Moldavië kwam er uiteindelijk ruim 3 ton... Lees meer

Als jongerencommissie van stichting HOE willen we jongeren uit Nederland in verbinding brengen met mensen in Oost-Europa. We hopen jongeren bewust te maken van de welvaart en vrijheid die we in Nederland soms als vanzelfsprekend ervaren. We willen ze... Lees meer