Kerk van Slowakije ontfermt zich over Oekraïnse vluchtelingen

22 april 2022 - Thema: , | Herbert van Daalen

Tijdens de predikantenconferentie in Slowakije houden Nederlandse predikanten een blog bij. Vandaag de blog van ds. Reint van der Knijff.


Blijf voortaan bij mij en wees niet bang. Wie u naar het leven staat, krijgt met mij te doen. Bij mij bent u veilig.’ (1 Samuel 22:23)

Vandaag, donderdag 21 april, stond in het teken van de crisis in Oekraïne. De kerk van Slowakije wilde ons laten zien wat de crisis in het buurland voor hen betekent. Drie betekenissen drongen zich aan me op. Eerst een beschrijving van de dag.

De eerste indruk kregen we in Michalovce, waar we een registratiecentrum bezochten. Dit is de plaats waar de vluchtelingen zich bij de overheid registreren en waar ze kort (enkele nachten) kunnen verblijven. Wat opviel was dat de eerste zichtbare aanwezigen militairen waren, die vriendelijk en behulpzaam aanwezig waren. Hier kon wat kindermateriaal achtergelaten worden wat uitgedeeld kon worden aan Oekraïense kinderen.

Vervolgens gingen we naar de grens. Vlak voor de grens stond een lange rij met vrachtwagens en personenauto’s die op weg waren naar de Oekraïense grens. Aangekomen bij de grens werden we opgevangen door een groep vrijwilligers uit de kerken van Slowakije. Zij zijn voortdurend aanwezig (in toerbeurten) bij de grens en vormen het eerste contactpunt voor de vluchtelingen. Ze zijn letterlijk aanwezig tussen de grenspost van Oekraïne en de grenspost van Slowakije. Hier delen ze water, sandwiches, een reiszak met benodigdheden voor het vervolg van de reis, een knuffeltje en wat snoep voor kinderen en vooral delen ze hier liefdevolle zorg en aandacht. Het was indrukwekkend om te mogen ervaren dat hier vanuit de kerk een warm welkom wordt geboden. Na alles wat de vrijwilligers met ons deelden, mochten we samen bidden. Naast de vrijwilligers van de kerk waren er veel militairen aanwezig. Ook hun dienstbaarheid en zorg was bijzonder om te zien. Waar soldaten aan de ene kant van de grens geroepen zijn wapens te dragen, zagen we hier soldaten kinderen dragen en bagage overnemen van oververmoeide Oekraïners.

Tot slot gingen we naar Palín, waar we een plek bezochten waar veel praktische hulp wordt verzorgd. Hier worden sandwiches en reiszakjes klaargemaakt die bij de grens worden uitgedeeld. Er waren alleen al meer dan 7000 reiszakjes gemaakt en gedeeld. Daarnaast worden kleding en andere benodigdheden verzameld en verspreid. Vlak bij dit centrum bezochten we enkele vluchtelingen die hier verblijven. Een jonge moeder deelde met ons haar verhaal, ze had twee weken in schuilkelders doorgebracht en was uiteindelijk omwille van haar kinderen gevlucht. Nu had ze een veilige plek, ze verlangt er naar terug te kunnen gaan.

Terugkomend op de vraag aan het begin: wat betekent dit alles voor de kerk van Slowakije? (1) Allereerst, en dat trof ons diep, ervaart de christelijke gemeenschap in de komst van deze vluchtelingen een intense roeping. Meerdere broeders en zusters deelden met ons de verwondering over hoe dit de kerken ook samenbindt: verschillen doen er nu niet toe, samen mogen ze dienstbaar zijn. Met veel liefde en toewijding zetten ze zich hier voor in. (2) Praktisch gezien zagen we hoeveel deze liefdevolle zorg van de kerk vraagt. Zowel bij de grens als in de gemeenten. Er zijn zoveel vrijwilligers nodig, vermoedelijk nog voor een lange periode. (3) Daarnaast proefden we in de verhalen ook de financiële zorg. De gemeenten zijn vaak klein, velen delen van het weinige dat ze hebben. Het is een voortdurende zoektocht naar partners en middelen.

Het was een indrukwekkende dag. Onze gastheer had gelijk toen hij zei: dit wilden we jullie laten zien, want dit kun je niet met woorden zeggen, dit moet je ervaren, dit moet je zelf zien, je moet de atmosfeer proeven. In de gemeente waar ik mag werken heb ik van verschillende vluchtelingen hun verhaal mogen horen. Nu heb ik een stukje van hun reis mogen zien. Het was aangrijpend. Daarnaast was het indrukwekkend, bemoedigend en inspirerend om te zien hoe er naar hen wordt omgezien. De tekst uit 1 Samuel 22 is de tekst die de kerken zichtbaar en tastbaar maken aan de grens.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

17 mei 2024

Kom je ook naar de gratis HOE Adventure Race op zaterdag 15 juni in Wapenveld? Mail dan het aantal personen naar: info@stichtinghoe.nl Lees meer

28 februari 2024

Geloof delen verandert levens! Alleen God kan iemands leven veranderen én zet daar vaak Zijn kinderen voor in. Ons verlangen is om in Oost-Europa samen met de plaatselijke kerk het geloof te delen en te bouwen aan Gods Koninkrijk.... Lees meer

13 februari 2024

Welke acties doen we voor de ouderen van het Pentru Bunica sponsorprogramma? De ouderen ontvingen van de sponsors uit Nederland een mooi pakketje met warme kleding, een stukje zeep, tandpasta en nog wat andere cadeautjes. De pakketjes zijn uitgedeeld... Lees meer