(Online) lesgeven – uitdagingen

11 juni 2020 - Thema: , , , , , | Neelke de Fijter

Hallo,

Hopelijk gaat het goed met jullie. Hier in Servië gaat het beter. Ik ben blij dat we weer kerkdiensten kunnen houden en elkaar weer kunnen zien.

Sommige Roma zijn ook weer aan het werk gegaan in de velden, wat echt nodig is. Ze moeten allemaal een mondkapje dragen en afstand houden.
Ouderen hebben nog steeds dezelfde problemen, voor hen is het nog het moeilijkst. Het probleem is dat de meeste ouderen zich echt in een lastige situatie bevinden. Daar heb ik in eerdere berichten over geschreven… Voor hen is elke vorm van hulp een zegen: ze kunnen niet werken en we weten niet hoe het verder moet voor/met hen.

Families met meerdere kinderen zijn weer begonnen met het verzamelen van metaal, koper en plastic. Ze hebben veel problemen, want het is nog steeds niet toegestaan om dit te doen. Hopelijk is het nu – na 1 juni – beter… (verslag is van eind mei)

Ik ben er nog steeds heel blij mee dat de Romakampen schoon zijn en dat de hygiëne een stuk beter is. We doen regelmatig kinderwerk en we onderwijzen hen over hygiëne: waarom hygiëne? Waarom is het belangrijk? Waarom moet je handen wassen?
Een van de problemen waar we bij het beantwoorden van vragen tegenaan lopen, is dat de kinderen vragen: “Wat nu als we eten vinden tussen het afval of in een container? Kunnen we dat dan wel of niet eten?”
We zeggen ‘nee’, maar dan zeggen de kinderen: “Ja, maar we hebben honger.” We proberen hen dus op diverse manieren hierover voorlichting te geven.

Veel van de kinderen hebben ook problemen met school, want ze hebben geen goede telefoons en computers. We proberen hen te helpen; eerst in een kleine groep van twintig kinderen, daarna in een grotere groep. Dragana heeft veel werk en het is niet gemakkelijk.
Het is voor ons wel een groot voorrecht dat de school ons vertrouwt. Ze geven Dragana de toetsen voor de kinderen, alsof ze een werknemer van de school is. Dat doet me denken aan vroegere tijden, jaren geleden, toen de kerk ook de school was voor onze kinderen.
Meerdere kinderen hebben tegen Dragana en mij gezegd dat ze zich veel prettiger bij ons voelen dan op school. Dragana heeft twee jongens, die veel problemen veroorzaken, in twee weken leren lezen en goed leren schrijven.

Drie scholen hebben ons gevraagd of we dit vaker kunnen doen. Ze willen dat we het de hele zomer doen; dan moeten we tachtig kinderen onderwijs geven. Om dat te kunnen doen, hebben we een digitaal klaslokaal nodig, twaalf laptops en goed internet. Dat project kost 1800 euro. We hebben wel wat geld, maar we hebben nog 1300 euro nodig. Dit zou een lange termijn project kunnen zijn: we zouden datgene wat we aanbieden aan kinderen van de basisschool ook aan kunnen bieden aan kinderen op de middelbare school.

Corona heeft ons ertoe gedwongen om alles digitaal vorm te geven en veel Roma-ouders weten niet hoe dat moet. We hebben deze dagen dus veel werk te doen. We moeten veertig kinderen helpen bij het maken van hun toetsen om over te gaan naar de volgende klas.

Met jullie hulp hebben we ‘sociale vrede’ kunnen bewerken. We hebben ook de Roma ouderen kunnen geruststellen met hulp en ze bedanken daarvoor de sponsors.

Onze volgende stappen hebben te maken met de zorg voor de ouderen. Ook moeten we zien hoe we kinderen kunnen helpen in de zomer, zodat ze niet blijven zitten.

We hebben ook veel literatuur uitgedeeld en het evangelie gebracht bij velen.

Bedankt voor jullie enorme hulp!
Veel liefs voor jullie allen.

Zegen,
Aleksandar


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

19 juli 2021
Thema: , ,

Helaas, u bent niet gemachtigd deze pagina te bekijken. Wellicht moet u eerst inloggen om toegang te krijgen tot deze pagina. Lees meer

Stichting HOE  … gelooft dat kinderen en jongeren recht hebben op goed onderwijs. In combinatie met het delen van het evangelie helpt dit kinderen en jongeren te bouwen aan een betere toekomst.  Dit volgt uit onze missie: we willen christelijke... Lees meer

Bericht vanuit Servië, van Aleksandar Subotin, Roma-evangelist in Kucura en omgeving. Geliefden in Jezus, Hopelijk gaat het goed met jullie. Ik wil graag delen wat er de laatste maanden in onze bediening is gebeurd. Het is een van de... Lees meer