Gehandicaptenopvang Onesti [248013]
Thema: Diaconaat

Land:  Roemenië

Het dagverblijf ‘Binecuvantati copii’ (Zegen de kinderen) voor gehandicapte jongeren in Onesti is een zorginstelling waar vijf dagen per week dagopvang wordt geboden aan verstandelijk en meervoudig gehandicapte jongeren uit de regio Onesti in Roemenië. De jongeren ontvangen begeleiding, therapie en, op maat, onderwijs. Daarnaast worden ouders ondersteund en met elkaar in contact gebracht. Stichting HOE draagt bij voor de lunch (warme maaltijd) in de dagopvang voor 20 meervoudige gehandicapte jongeren en jong-volwassenen.

De dagopvang is gevestigd in een flatgebouw, in een aantal kamers op de begane grond. Gedurende de dag worden de jongeren bezig gehouden met (diverse vormen van) therapie en ontspanning. De opzet is –zeker gezien de beperkte middelen– behoorlijk professioneel. Wel dient al het werk te gebeuren met vrijwilligers, omdat men in feite geen geld heeft voor salarissen.

De leiding van het dagverblijf is in handen van Monalisa Iancu. Bijzonder is haar motivatie en inzet. Ze heeft een dochter die toentertijd een ernstige ziekte had, maar gelukkig weer helemaal genezen is. Het kostte haar wel veel moeite om de dagelijkse zorg voor haar zieke kind te organiseren. Ze besloot zich in te zetten voor ouders met gehandicapte kinderen. Dat doet ze nu nog steeds belangeloos, met grote opoffering en inzet. Ze verkeert in de omstandigheid dat ze dit zelf ook kan doen. Haar man verdient voldoende om rond te komen.

 

Financiering

(bijgewerkt tot en met 25 mei 2023)

€ 0,- € 2000,-