Servië: situatie is niet goed

19 augustus 2020 - Thema: , , , , , , | Neelke de Fijter

Geliefden,

Ik weet dat het vakantietijd is en dat hebben we ook allemaal nodig, maar ik hoop dat jullie toch de tijd willen nemen om deze korte update te lezen.

De situatie is nog steeds niet erg goed hier.
Er zijn hier twee mannen overleden aan Covid-19, waarvan de ene mijn oom is, de broer van mijn vader. Hij kreeg hoge koorts en was vier dagen thuis. Daarna ging hij naar het ziekenhuis. Hij had een ernstige longontsteking en Covid-19. Hij was twee weken in het ziekenhuis, waarbij hij de laatste drie dagen aan de beademing lag. Daarna overleed hij.

Ik heb mijn vader nog nooit zo verdrietig gezien. De begrafenis was heel triest met maar enkele mensen. Alles zag eruit als in een horrorfilm, de familie mocht bij de kist met het lichaam komen, vier mannen in speciale witte pakken… Ik had vijftien minuten om te spreken en alles moest heel snel.

De tweede begrafenis was van een man van wie de vijf kinderen naar de kerk kwamen. Ach, ik zal nooit de met tranen gevulde ogen vergeten…en ze keken naar mij…

In onze gemeente is nog steeds de noodtoestand. De ziekenhuizen zijn vol en ze vragen om hulp, om speciale kleding, mondkapjes, handschoenen, hygiënemateriaal, enzovoort.

Een zuster van 67 jaar oud vertelde me: “Weet u, dominee, ik was erg bang voor wat er zou gebeuren. Ik luisterde steeds alleen maar naar het nieuws en ik liet me hersenspoelen. Het kwaad speelde daarop in en zorgde ervoor dat ik alleen maar naar corona keek en niet naar God. Ik heb om vergeving gevraagd en ben gestopt met het volgen van het nieuws. Ik ben voorzichtig, maar mijn focus is op mijn God. Als het einde komt, dan weet ik waar ik heen ga. Wat corona ook doet, het brengt mij alleen maar dichterbij Jezus.”
Deze woorden heb ik als erg krachtig ervaren.

We maken warme maaltijden in de dorpen en delen ook voedsel- en hygiënepakketten uit.
In Djurdjevo maken ze twee of drie keer per week voedsel voor de kinderen klaar.
In Tovarisevo is de situatie ook heel moeilijk: onze leider daar zei dat in de straten waar Roma wonen de helft van de huizen in quarantaine zit. Er zijn ook drie mannen overleden aan Covid-19.
We hebben nog steeds geen kerkdienst en dat is erg moeilijk.

We hadden de mogelijkheid om kort op vakantie te gaan en dat was echt een grote zegen. Ik heb mijn gezin nog nooit zo blij en eensgezind gezien.

We bereiden momenteel de kinderen voor om weer naar school te gaan. Elk kind moet een mondkapje dragen. Een mondkapje kost €0,50 en kan één dag gebruikt worden. Dus voor een week zijn de kosten daarvan €2,50 per kind. Daarnaast hebben ze ook desinfectiemiddel nodig voor hun handen, wat €2,- is. Dus dat is bij elkaar €4,- (en voor de veiligheid €5,-).
En dan hebben 500 kinderen die hulp nodig hebben.
We zouden jullie heel dankbaar zijn als jullie ons hierbij willen helpen.

Het schooljaar gaat weer beginnen en we materialen nodig. We hebben rugzakken, maar de kinderen hebben schriften en pennen en dergelijke nodig. Daar hebben we €10,- per kind voor nodig en we hebben dus 500 kinderen.

Verder hebben we voedsel en ontsmettingsmiddelen nodig.

Bedankt voor jullie gebeden en steun. Moge God jullie zegenen.

Aleksandar


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

23 september 2021
Thema:

21 september 2021

Stichting HOE maakt het mogelijke om bijbelboekjes in het Roemeens uit te geven. De afbeeldingen zijn van de bekende Nederlandse kunstenaar Kees de Kort (kijkbijbel). Inmiddels zijn 20 van de 28 titels uitgegeven. Zeer waarschijnlijk wordt in 2022 de... Lees meer

17 september 2021

Vrijwilliger Gerrit van Dijk was begin september in Roemenië. Daar kreeg hij een exemplaar van de 398 pagina’s tellende “Ifjúsági Énekeskönyv” (Jeugd Liederenboek) aangeboden. De liederen in deze bundel worden gezongen tijdens de zomerkampen van de CE. De populairste... Lees meer