Uit de goot gevist

17 oktober 2018 - Thema: , , | Albert Heldoorn

(Henk Selles en Albert Heldoorn reizen weer door Slowakije.
Ze doen dit vanaf 1981. Dit is blog 3 van 9.)

Hij werd dertig jaar geleden uit de goot gevist. Stomdronken. God greep hem toen in de kraag: Sebök János, predikant in het plaatsje Mad in Slowakije, raakte volledig van de drank en stortte zich op Gods woord. Hij kwam in Hongarije in aanraking met de anti-alcoholzending van de inmiddels overleden ds. Zoltán Balog. Hij trouwde met een Slowaaks gelovig meisje en de eerste jaren van hun huwelijk woonden ze in het plaatsje Hramec, waar ook de contacten met stichting HOE ontstonden. Ze waren arm en berooid. Er kwam verbetering toen ze naar Mad verhuisden. Daar ging János’ grootste wens in vervulling: van alcoholverslaafde werd hij ervaringsdeskundige. En hoe. Voor János telt één ding: Sola Scriptura. Alleen het Woord oftewel: alleen door het Woord.

Regelmatig zijn er in Mad zesdaagsen, waarbij van heinde en ver de mensen toestromen. Mensen met allerlei verslavingen, daklozen, gescheiden mensen, radelozen, mensen zonder houvast. Kerkelijk en niet kerkelijk. Een aantal van hen blijft slapen in het inmiddels ontstane tehuis voor verslaafden met hulp van de Hervormde gemeente van Nunspeet en stichting HOE. Sola Scriptura. János hanteert alleen Gods Woord. ’s Ochtends om half acht een Bijbellezing en gebed. Daarna Bijbelstudie en motiverende uitleg van János. ’s Middags weer, na een kleine middagpauze. ’s Avonds een spreker, die vanuit Gods Woord appellerende woorden spreekt. Meestal schuiven er ook veel gemeenteleden uit de omgeving aan. Het is wonderlijk hoe de bezoekers veranderen. Als u wilt bijdragen: projectnr 19.46.13.

Vorige week nog. Zes jaar had Deszö in parken en onder viaducten geslapen in het naburige Dunajska Streda. Volledig aan lager wal. Aan het eind van de week voelde hij zich bevrijd: de gehele week geen druppel gedronken en er ook geen behoefte aan gehad. Hij deed actief mee en sprak ook een gebed uit. Morgen komt hij weer: János houdt ook nazorg. Hij weet het als geen ander hoe belangrijk dit is. Hij blijft velen zo met Gods Woord in de hand steun geven. De mensen stellen het op prijs. Ze keren als een ander mens terug in hun gemeente en steken er de handen uit de mouwen. János en zijn vrouw zijn nog steeds betrokken en bescheiden mensen; (be)dienaren van het Goddelijke Woord.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

16 april 2019

Vereniging Prisma, de koepel van christelijke ontwikkelingsorganisaties, organiseert komende zomer van 10-13 juli een Summer School met als thema: ‘Christelijke Leiders in de Wereld van Morgen’. Deze zomerschool is bedoeld voor christelijke studenten en pas afgestudeerden van het HBO... Lees meer