Update Romascholen in Oekraïne

14 oktober 2021 -  | Herbert van Daalen

Hier in Nederland is de zomervakantie overal weer voorbij en dat is ook het geval in Oekraïne. De zomervakantie is daar best lang: van eind mei tot begin september. En dan is het ook altijd weer een beetje spannend voor ons of de scholen dan ook echt beginnen en of de kinderen weer naar school komen. Kinderen, en zeker Roma kinderen, houden van vrijheid en van het buitenleven.
Maar de berichten zijn goed. De scholen zijn allemaal weer gestart. In de eerste week van september gingen de kinderen weer naar school.

We kunnen nog steeds niet reizen naar Oekraïne, maar we communiceren we heel regelmatig met verschillende mensen via email, WhatsApp en Messenger. Daarbij zien we op Facebook veel verhalen, foto’s en filmpjes. Dat geeft natuurlijk wel een beeld. We zijn allemaal natuurlijk ook nieuwsgierig hoe het daar met corona is? Hoe is het met de vaccinaties in Transkarpatië? Vaccinaties tegen Covid vinden nog maar mondjesmaat plaats, maar een aantal mensen is naar Hongarije geweest om een vaccinatie te halen. In Hongarije is de vaccinatiegraad redelijk hoog, zo begrepen we een keer van Dávid, een van onze contactpersonen. Als regioteam Oekraïne van St. Hulp Oost-Europa hebben we nog geen concrete plannen om naar Oekraïne te reizen, maar binnenkort hopen we met elkaar daar wel weer van gedachten over te wisselen. We hebben wel tegen elkaar gezegd dat de vaccinatiegraad in Oekraïne eerst wat hoger zou moeten zijn alvorens we weer die kant opgaan. Het lijkt erop dat niet veel Roma ernstig getroffen werden/worden door het corona virus.

In de zomermaanden ten tijde van de vakanties (juni t/m augustus) hebben we onze ‘gewone’ bijdragen voor de scholen kunnen betalen. Kozma Karcsi, onze plaatselijke scholen coördinator, zorgt daarvoor en dat gaat goed, ook met de financiële verantwoording ervan. Elke maand krijgen we van hem foto’s met daarop de financiële rapportages (pagina na pagina) van de scholen. Het was eerst wat wennen, maar tegenwoordig gaat dat prima. Aan ons weer de taak om al die informatie in een Excel overzicht te zetten. Karcsi hoopt erg dat we binnenkort weer een keer komen. Zelf heeft hij een vaccinatie tegen corona in Hongarije gekregen. In augustus zijn Bijbelweken gehouden in de diverse dorpen. Ook dit jaar dus weer niet vanwege corona centraal in het Roma Mission Centre te Csonkapapi, maar wel in de dorpen zelf, gedurende de morgens en afgesloten met een maaltijd. We zagen op FB b.v. beelden uit Szernye, Kisdobrony, Telek, Bótrágy en Nagydobrony-Zuid. We zagen veel blijde Roma gezichtjes! Als HOE hebben we deze Bijbelweken ook dit jaar weer kunnen financieren.

Eind augustus heeft men voor de tweede keer een regionale zgn. Roma Family Day gehouden met een programma voor jong en oud (lezingen, een meditatie, zang, spelletjes voor kinderen, knutselen, een gezamenlijke maaltijd). Honderden mensen waren aanwezig! De locatie was vorig jaar Csonkapapi, maar deze keer heeft men gekozen voor een grote tent achter de kerk/school in Telek. Erg mooi was dat tijdens deze dag er een koor van Hongaarse vrouwen was uit Nagydobrony die wat liederen ten gehore bracht. Opmerkelijk! HOE is om een bijdrage hiervoor gevraagd en gelukkig waren we in staat hiervoor weer geld over te maken naar de mensen die het organiseren. Zagen we in het verleden dat er vanuit de kerk niet zo veel aandacht was voor de Roma bevolking, dit jaar en ook vorig jaar was de organisatie van deze Roma Family Day in handen van een van de predikanten van de Református kerk! De zang werd – zoals altijd – ook nu begeleid door een van Roma evangelisten, Horváth Béla. Een man, klein van stuk met een gebogen rug, met gouden vingers en een prachtige stem, achter z’n keyboard. Vanuit het kantoor van de bisschop in Beregszász kregen we een link toegestuurd waarop iets van deze dag op het Oekraïense Hongaarstalige TV station TV 21 Ungvár vertoond was: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=964157744432779&id=1981235361932919.

Deze weken gaan wij, als regioteam Oekraïne, hier in Nederland weer aan de slag om de begroting voor 2022 op te stellen. Daar zijn we nog niet uit! Het wordt spannend. We hopen dat we de financiële middelen weer zullen ontvangen om door te kunnen gaan Roma kinderen te helpen in Oekraïne. Ook hen gunnen we graag goed onderwijs. We willen graag helpen hen uit hun isolement te krijgen! Goed onderwijs is een belangrijk voertuig om hen daarbij te helpen. Roma kinderen zijn helemaal niet zielig, maar ze moeten wel kansen krijgen! Wij helpen hen daarbij! Als er vragen zijn n.a.v. deze update, of anders, horen we dat graag.

Met hartelijke groet,

Jaap van der Ham,
coördinator Roma scholen Oekraïne


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

8 juli 2024

Geef jij hoop en steun? Samen bouwen we verder! In Oekraïne, Moldavië, Roemenië en Servië leven veel vrouwen, vooral in Roma-gemeenschappen, in moeilijke omstandigheden. Armoede, cultuur, de huidige oorlog en de enorm toegenomen inflatie hebben grote impact op hun... Lees meer

8 juli 2024

Geheel onverwacht is op 24 juni jl. door de Heere thuisgehaald Gera Geluk, voormalig secretaris van het bestuur van stichting Hulp Oost-Europa. Zij vervulde in de periode 2010 – 2020 met niet aflatende  inzet en toewijding deze functie en... Lees meer

13 februari 2024

Welke acties doen we voor de ouderen van het Pentru Bunica sponsorprogramma? De ouderen ontvingen van de sponsors uit Nederland een mooi pakketje met warme kleding, een stukje zeep, tandpasta en nog wat andere cadeautjes. De pakketjes zijn uitgedeeld... Lees meer