Veel met weinig

16 juni 2020 - Thema: , , , , | Neelke de Fijter

De familie van Renata F. bestaat uit haar echtgenoot, haar twee broers en haar twee kinderen. Helaas is hun verhaal erg triest, maar ze zijn erin geslaagd om deze tragische periodes te overwinnen en om hun leven en omgeving te ontwikkelen.

In eerste instantie was haar vader samen met haar twee broers opgenomen in het project, Renata woonde met haar gezin in een ander dorp.

Haar vader, Andras, was herder in Cetariu. Hij voedde de kinderen op zonder hun moeder, want die verliet het gezin tien jaar geleden. Hij werkte hard – in twee shifts – om het gezin te onderhouden. Ze hadden een klein huis, bestaande uit twee kamers, zonder aparte keuken of badkamer. De plaatselijke voorganger raadde hen aan om aan het project deel te gaan nemen toen Andras de diagnose longkanker kreeg. Hij was niet meer in staat om te werken en kreeg chemotherapie. In dat stadium van zijn ziekte kreeg hij alle behandelingen gratis. Helaas stierf Andras nadat het gezin zes maanden ondersteuning had ontvangen. Zijn twee puberzoons konden niet zonder toezicht blijven. Ze waren tijdens de ziekte van hun vader gestopt met school, om hun vaders werk voort te zetten en het gezin te onderhouden.

Dat was het moment waarop Renata besloot naar haar vaders huis te verhuizen en de zorg voor de twee jongens op zich te nemen. Zelf zaten ze ook in een financieel lastige situatie, maar ze probeerden toch haar broers te helpen. Wij waardeerden dat gebaar en hebben hun familiesituatie bekeken: het gezin voldeed aan de voorwaarden van het project en we bleven hen daarom ondersteunen.

Omdat ze met vier minderjarigen in een dorp wonen, kunnen de ouders slechts af en toe werken. Ze nemen elke baan in de buurt aan voor een minimuminkomen. In het begin was het heel moeilijk. Ze moesten allemaal de tragische dood van Andras verwerken en samen een nieuw gezin vormen. En dan spreken we nog niet eens over de beroerde leefomstandigheden. Toen we eerder bij Andras op bezoek gingen, konden we amper de kamer in omdat er overal afval lag. Het was een deprimerende situatie zoals de machteloze vader daar met zijn jongens woonde; zijn jongens die op hun jonge leeftijd gewoon niet wisten hoe ze om moesten gaan met werken en voor hem zorgen.

Nadat ze hierheen waren verhuisd, onderging de familie van Renata al snel en wonderlijke verandering. Langzamerhand maakten ze het huis schoon en kregen ze wat dieren, zoals een varken, een kip en eenden. Ze gebruikten het weinige geld dat ze hadden om iets in het huis te verbeteren.

Hun inkomen groeit ieder jaar. Aan het begin hadden ze slechts 230 euro per maand, inclusief kinderbijslag; nu is hun inkomen gestegen tot 400 euro per maand. Dat betekent 66 euro per persoon per maand, wat nog steeds niet voldoende is voor een redelijk bestaan voor een familie van zes personen.

Dit is een eenvoudige, hardwerkende familie met een rationele mentaliteit. De man van Renata is een goede man, die zijn gezin op een goede manier leidt. Hij leert hen om de kleine dingen te waarderen. Hij probeert om hun inkomsten om te zetten in iets waardevols: hij koopt dieren voor vlees, hij vervangt het hek, hij verft het huis, koopt tweedehands huishoudelijke artikelen, enzovoort.

Ze hebben nu bereikt dat de jongens weer op school kunnen re-integreren. In eerste instantie waren ze onhandelbaar na hun traumatische ervaringen. Langzaam verdiende de man van Renata hun vertrouwen en begon hij hen te onderwijzen.

Jullie hulp betekent veel voor hen: het helpt hen bij hun ontwikkelingsplannen. De huidige situatie met de pandemie heeft ook een grote impact op hun leven. Hun financiële situatie gaat achteruit. De voedselpakketten en hygiëneproducten helpen hen enorm. Ze zijn zo dankbaar dat we hen bijstaan. Ook zien ze Gods zorg voor hen door elke vorm van hulp en steun heen.

We zijn heel blij om een dergelijke verandering in het leven van een gezin te zien, zowel in financieel als in geestelijk opzicht. Dit zijn de momenten dat onze gezamenlijke inspanning vruchten afwerpt. Deze familie vormt het bewijs dat iedereen veel kan bereiken met weinig geld, mits het budget goed wordt ingezet.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

19 juli 2021
Thema: , ,

Helaas, u bent niet gemachtigd deze pagina te bekijken. Wellicht moet u eerst inloggen om toegang te krijgen tot deze pagina. Lees meer

Stichting HOE  … gelooft dat kinderen en jongeren recht hebben op goed onderwijs. In combinatie met het delen van het evangelie helpt dit kinderen en jongeren te bouwen aan een betere toekomst.  Dit volgt uit onze missie: we willen christelijke... Lees meer

Bericht vanuit Servië, van Aleksandar Subotin, Roma-evangelist in Kucura en omgeving. Geliefden in Jezus, Hopelijk gaat het goed met jullie. Ik wil graag delen wat er de laatste maanden in onze bediening is gebeurd. Het is een van de... Lees meer