Veel veranderingen (en verbeteringen) in Servië

21 mei 2019 - Thema: , , , | Neelke de Fijter

Zegen voor al mijn broeders en zusters,

Ik wil graag met jullie delen wat er bij ons is gebeurd.

Zoals jullie misschien op mijn Facebook profiel hebben gezien, ben ik met veel veranderingen bezig.
Ik ben broeder dominee het Lam zo dankbaar dat hij ons heeft geholpen en ons heeft geleerd structuur aan te brengen in onze bediening, in wat belangrijk is. Het was voor mij niet makkelijk om dit te organiseren, omdat dingen altijd anders gaan dan ik gepland had.
Maar ik heb veel nagedacht over waar dominee het Lam het met mij over heeft gehad. Ook Ria heeft me al jaren gewaarschuwd om mijn grenzen in acht te nemen.
Ik had het voorrecht dat de familie Flisijn voor vier weken bij ons was. Ook broeder Lieuwe heeft me geholpen om al het werk beter te organiseren en om plannen op papier te maken.
Ik moest dus een beslissing nemen over wat wel en niet te doen. Al jaren probeer ik het evangelie aan alle mensen te brengen. Ik was ook betrokken bij organisaties die zich inzetten om Roma een beter leven te geven. We hebben een heleboel identificatiekaarten laten maken; we hebben ervoor gezorgd dat ze ondersteuning vanuit het rijk kunnen krijgen; we hebben gezorgd dat kinderen makkelijker naar school kunnen. Maar al dit werk kostte mij heel veel energie.
Aan de andere kant weet ik dat al het werk gedaan is om arme mensen te helpen.

Na tien jaar probeer ik nu om mijn manier van werken te veranderen. Dus ik heb besloten om uit alle besturen te gaan, uit alle NGO’s, uit al het institutionele werk, om mij te richten op het verkondigen van het evangelie, om discipelen te maken. Ik voel nu zo’n grote rust, zo’n grote vreugde.

In mijn laatste update stond een gebedsverzoek voor een kleuterschool in Djurdjevo. We hadden plannen gemaakt en dachten na over de vormgeving van zo’n school.
Velen van jullie weten dat we veel kinderen hebben en dat het niet eenvoudig is om hen stil te krijgen, zodat we aan de slag kunnen.
We waren getuigen van een wonder.
De eerste dag dat we officieel startten met de kleuterschool was een intensieve dag, samen met jongeren uit onze kerk die wel wilden helpen.
We hadden plannen gemaakt, alles georganiseerd en toen de kinderen kwamen, begonnen we.
We begonnen met gebed en met handen wassen. We legden uit waarom het nodig is om je handen te wassen. We gaven onderwijs, leerden hen de kleuren en hoe ze moesten tekenen.
Het was de eerste klas in jaren in Djurdjevo. Het was zo heerlijk rustig, alle kinderen waren druk aan het werk, de docenten stonden klaar om hen te helpen en ik werd geraakt door de sfeer. We konden niet geloven dat onze kinderen zo rustig waren.
Daarna hadden we lekker eten.
Nu alles geregeld is, hoef ik er niet meer bij te zijn en kunnen ze het zelf af.

Ik zag de noodzaak en de mogelijkheid om kinderen te helpen door hun haar te knippen. We kregen hulp van een paar broers uit Harderwijk die ons twee tondeuses schonken. Afgelopen zaterdag kwamen er vier mannen om ons te helpen; twee van hen kwamen voor het eerst in de kerk in Djurdjevo. Meer dan veertig kinderen kregen binnen twee uur een knipbeurt. Ze waren zo blij. We gaven ook shampoo om de hoofden schoon te houden. Dit is de eerste ochtend dat alle jongens uit Djurdjevo schoon en netjes naar school gingen.

Tovarisevo
In Tovarisevo hebben we twee keer een trainingsbijeenkomst gehad voor potentiële kinderwerkers. We hebben het dan over hoe je met kinderen werkt, we geven ze tools die ze nodig hebben om kinderwerk te beginnen.
Ondertussen hebben ze initiatief genomen en is de eerste bijeenkomst geweest. Ze zijn begonnen met een ‘zondagsschool’ elke zaterdag. Er kwamen meer dan twintig kinderen en het was heel leuk. Ik heb een verslag gekregen en foto’s en dat maakte me heel blij.

Kucura
Gisteren hadden we in Kucura een kinderevangelisatiefeest. Er waren ongeveer honderd kinderen, waarvan dertig uit de kerk in Kucura.
Er was een trampoline, een wedstrijd en we hebben spelletjes gedaan. Daarna was er een poppenkast waarbij werd uitgelegd waarom Jezus voor ons is gestorven. Ook hebben alle kinderen een leuk presentje gekregen.
We hebben de kinderen uit Kucura uitgenodigd om naar de zondagsschool te komen.

Ik wil jullie graag bedanken voor jullie gebeden. God is veel gebeden aan het verhoren.
We willen jullie vragen te bidden voor mijn tante uit Djurdjevo die chemotherapie ondergaat.
Bid voor meer intensief werk onder de kinderen uit de dorpen.
Bid voor de gelegenheid om te starten met een discipelschapsschool: we hebben het programma hiervoor al en er zijn ongeveer vijftien mensen die een dergelijk programma zouden willen volgen en die ons willen helpen met de bediening. Het is een driejarig programma en we willen er heel graag mee beginnen.
Bid voor Mirko en voor oom: zij gaan meer werk oppakken en willen dat ook graag.
Bid voor ons: we hebben zoveel regen en hagel en veel gewassen zijn verwoest. We bidden dat de mensen toch op de velden kunnen werken.

Veel liefs,
Alex


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

28 mei 2020
Thema: , , , ,

In en rond Craiova proberen we in deze coronatijd zo goed mogelijk oudere mensen en enkele behoeftige families te helpen. Elke week hebben we (mijn vrouw!) zes maaltijden voor oudere en alleenstaande mensen in onze gemeente gemaakt of hebben... Lees meer

26 mei 2020
Thema:

Vanwege de wereldwijde coronacrisis heeft stichting HOE (Hulp Oost-Europa) moeten besluiten om de diaconale jongerenreizen die voor dit jaar gepland waren niet door te laten gaan. Op dit moment geldt voor een aantal landen in Oost-Europa dat het niet... Lees meer