Verhalen over winterhulp

18 november 2020 - Thema: , | Neelke de Fijter

“Begin augustus hebben we kinderkampen gehad,” zo schrijft een predikante uit Hongarije ons. “We hadden de kinderen sinds begin maart niet meer gezien, dus we zagen er echt naar uit. De kinderen hadden wel meegedaan met online onderwijs in die periode.

Dat was overigens wel een uitdaging: ik moest in één tot twee dagen een expert worden op dat gebied. We konden de diensten niet houden; net als in Nederland. Als predikant moest ik in deze situatie mijn weg vinden. Het was heel moeilijk om hen die internet niet dagelijks gebruiken te bedienen. Ik kon nergens naartoe en mijn zonen waren bang dat ik ook ziek zou worden. Wat overbleef als mogelijkheid waren pastoraat via de telefoon en gebed. De zondag van Pinksteren konden we eindelijk weer naar de kerk.

Ik was erg blij toen we door HOE gevraagd werden om tijdens de winter families te helpen. We zijn tot net voor de coronacrisis op bezoek gegaan bij diverse gezinnen. We hebben voedselpakketten en medicijnen uitgedeeld aan gezinnen die in grote nood waren. Sommige kende ik uit het verleden, maar andere die hulp aanvroegen, ontmoette ik voor het eerst. We hebben tien gezinnen bezocht. Voor één gezin is het geld gebruikt voor de medische behandeling van een familielid. Ik wilde ook heel graag een erg zieke dame bezoeken, maar ik heb haar adres helaas niet kunnen vinden. Ik ken haar uit het ziekenhuis.

Hierbij wat foto’s met verhalen.”

Attila Turbucz en haar partner
Ze wonen in het dal, in het voorste gedeelte van een kelder. Ze hebben binnen geen stromend water. Hun huis is klein en bestaat uit twee ruimtes waar ze koken en slapen.

Gábor Turbucz – 10 jaar oud
Ik ken deze jongen al van kleins af aan. Hij neemt elk jaar deel aan het bijbelkamp. Ook komt hij naar de bijbellessen. Hij woont bij zijn ouders.

János Filek
Ook hij woont in een kelder. Hij heeft geholpen bij het onderhoud van de tuin rondom de kerk. Hij is erg ziek en heeft de kracht niet meer om te werken. Ook heeft hij geen inkomen. Hij komt elke week langs en dan vraagt hij om geld. We hebben hem een bed, dekens en kleding gegeven.

Ferencné Naményi en haar familie
Zij woont in het naburige dorp. Ik geef haar kinderen les op school. Haar man heeft hun tienjarige dochter misbruikt en hij zit daarvoor in de gevangenis. De moeder bleef alleen achter met zes kinderen, in een erg slechte lichamelijke en geestelijke conditie. De kinderen zijn intelligent en ik probeer de familie al jaren te helpen.

Csaba Lakatos en zijn familie
Dit gezin woont in een ander dorp. Ik ontmoette hem toen we de gemeenschapsruimte bij de kerk aan het bouwen waren. Hij heeft diverse keren om hulp gevraagd voor zijn dochter die lijdt aan epilepsie en die geestelijk gehandicapt is. Ze hebben vijf kinderen. De oudste dochter is degene met de gezondheidsproblemen en de zorg voor haar drukt zwaar op het gezin.

Csaba Dombi en zijn gezin
Ik heb hem op school ontmoet. Hij vroeg om hulp. Zijn vrouw liet hem achter met vier kleine kinderen. Hij vond een jongedame die ook vier kinderen had. Ze zijn getrouwd. Hun negende kind werd geboren met het syndroom van Down. Hij is nu één jaar oud. Hij heeft ziekenhuiszorg nodig en dus gaan ze dagelijks op bezoek.

József Szarka en zijn familie
Ze hebben vier kinderen. Ik heb hen in de kerk op zien groeien. De oudste krijgt nu zijn tweede kind en ze wonen met z’n allen samen. De moeder werd voor hun huis aangereden door een dronken automobilist en is al enkele jaren niet meer in staat om te werken.

De familie Fejjel
Zij hebben zes kinderen. De moeder werkt in de kerk, als ambtenaar. Ze is aan haar knie geopereerd. De vader is aan zijn rug geopereerd.

Veronika Turbucz en haar kinderen
Zij nam elk jaar deel aan de bijbelkampen, totdat ze op erg jonge leeftijd trouwde. Elk jaar werd er weer een baby geboren. Nu woont ze alleen en zit haar man in de gevangenis.

Meneer en mevrouw Sándor Nagy
De man is ernstig ziek. Beiden zijn met pensioen en zijn niet in staat de medische behandelingen te betalen. Ik ken hen uit mijn vorige gemeente. Ik probeer het contact te onderhouden en hen te helpen


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

23 september 2021
Thema:

21 september 2021

Stichting HOE maakt het mogelijke om bijbelboekjes in het Roemeens uit te geven. De afbeeldingen zijn van de bekende Nederlandse kunstenaar Kees de Kort (kijkbijbel). Inmiddels zijn 20 van de 28 titels uitgegeven. Zeer waarschijnlijk wordt in 2022 de... Lees meer

17 september 2021

Vrijwilliger Gerrit van Dijk was begin september in Roemenië. Daar kreeg hij een exemplaar van de 398 pagina’s tellende “Ifjúsági Énekeskönyv” (Jeugd Liederenboek) aangeboden. De liederen in deze bundel worden gezongen tijdens de zomerkampen van de CE. De populairste... Lees meer