Verhalen van vluchtelingen: Ala

29 juli 2022 - Thema: | Herbert van Daalen

Mijn naam is Ala en ik ben 37 jaar oud. Ik kom uit Odessa. Mijn leven in Odessa was mooi, want ik heb een liefhebbende moeder. Mijn moeder komt uit een gezin van acht kinderen. Zij was de jongste. Ik heb een goede en sterke band met mijn ouders.

Mijn man en ik konden het in het begin van ons huwelijk goed met elkaar vinden. We hielden van elkaar. Toen de oorlog begon, veranderde hij. Hij deed gemeen tegen mij. Door de oorlog werd hij koud en ongevoelig.

Ik verliet Odessa op het moment dat het gebouw naast mijn appartement werd gebombardeerd. Ik vluchtte en kwam terecht in Insuratei (Roemenië).

Ik ben er nu vier maanden. Het voelt als mijn tweede huis. Flori is als een zus voor me. Ze geeft om me. Ik was verrast toen ik voor het eerst naar de kerk ging, want de enige keer dat ik een kerk van binnen zag was op mijn trouwdag. Nu heb ik de Bijbel op mijn telefoon en leer ik zelfs hoe te bidden.

Mijn eerste gebed was als volgt: “Heer, help me alstublieft” Ik heb nog nooit in mijn leven gebeden. Het enige religieuze was een klein kruis dragen.

Het trieste is dat ik elke dag met mijn familie in Oekraïne praat, maar er komt geen goed nieuws. Onlangs vertelden ze me dat mijn buurman, die een dochter van 5 maanden had, samen met de baby was omgekomen bij een luchtaanval.

De oorlog heeft iets goeds in ons leven veroorzaakt, elke dag bidden we tot God voor ons en onze familieleden.

Ook wil ik iedereen die ons geholpen heeft bedanken.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

10 maart 2023

De Hongaarse Protestantse Kerk (RCT) in Oekraïne heeft een update gestuurd over de situatie in de gemeenten na 1 jaar oorlog Oekraïne: “Het is een jaar geleden dat de oorlog tussen Oekraïne en Rusland begon. Helaas heeft deze oorlog... Lees meer

6 maart 2023

Een echtpaar in Nederland vierde vorig jaar hun beider verjaardag. Mensen konden giften geven voor het project Pentru Bunica, sponsoring ouderen in Roemenië. Het opgehaalde geld is gebruikt voor één oudere oma die samen met haar zoon in een... Lees meer

3 maart 2023

De Hongaarse hervormde kerk in Bratislava maakte eind vorig jaar 80 pakketten voor ouderen uit de gemeente en 220 winterhulppakketten voor dakloze mensen. Contactpersoon Zsolt Buza: “We organiseerden een diaconale avond voor ouderen op 10 december 2022. Zo’n 45... Lees meer