Verhalen van vluchtelingen: Irina

2 augustus 2022 - Thema: | Herbert van Daalen

Mijn naam is Irina en ik ben 61 jaar oud. Ik kom uit Odessa, Oekraïne. Ik ben getrouwd en heb een zoon Max die getrouwd is met Liza. Samen hebben ze een klein meisje Pollina.

Mijn leven en het leven van mijn familie was geweldig in Odessa. Tot de oorlog begon. Toen dat gebeurde, keek ik naar het nieuws en ik kon niet geloven wat er gebeurde. Alles gebeurde heel snel. Niemand was hierop voorbereid. Toen ik zag dat het nog erger zou worden, belde ik mijn vriendin Diana, een verslaggever, en ik vroeg haar om ons te helpen Oekraïne te ontvluchten. Diana verbleef samen met haar familie bij de familie Ciornea in Roemenië. Ze vertelde me dat we naar Insuratei konden kunnen komen.

Op 7 maart kwamen we aan bij Insuratei. De familie Ciornea wachtten ons op met een warme maaltijd.
Toen ik voor het eerst naar de kerk ging, was ik verrast. Ik was gewend alleen tijdens grote feestdagen naar de kerk te gaan. Deze oorlog opende mijn hart voor God. Elke zondag wordt de diensten gehouden met liedjes in het Oekraïens. De preek wordt is vertaald in het Engels. Mijn schoondochter vertaalt het in het Oekraïens.

Toen mijn kleindochter 5 werd, maakte Flori samen met Florin en de kinderen van naschoolseopvang in het dorp een verrassingsfeestje. Ze hadden een taart met Pollina’s gezicht en de Oekraïense vlag. Ook al was het een gelukkige dag, we huilden allemaal omdat mijn zoon en man nog in Oekraïne zijn.

Ik was ook verrast toen Flori me over hun werk vertelde. Hoe Alexandra en Damaris Bijbellessen geven, Florin kerken sticht en hoe Flori de kinderen van de naschoolse opvang helpt.

Nu, na maanden, is ons gezin herenigd. Mijn man, mijn zoon en Liza’s echtgenoot zijn hier nu ook. We hebben visa aangevraagd voor Canada. We danken God voor de hereniging van ons gezin en voor de onderdak die Hij ons heeft gegeven, voor ons voedsel en voor de liefde die Hij voor ons heeft.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

17 mei 2024

Kom je ook naar de gratis HOE Adventure Race op zaterdag 15 juni in Wapenveld? Mail dan het aantal personen naar: info@stichtinghoe.nl Lees meer

28 februari 2024

Geloof delen verandert levens! Alleen God kan iemands leven veranderen én zet daar vaak Zijn kinderen voor in. Ons verlangen is om in Oost-Europa samen met de plaatselijke kerk het geloof te delen en te bouwen aan Gods Koninkrijk.... Lees meer

13 februari 2024

Welke acties doen we voor de ouderen van het Pentru Bunica sponsorprogramma? De ouderen ontvingen van de sponsors uit Nederland een mooi pakketje met warme kleding, een stukje zeep, tandpasta en nog wat andere cadeautjes. De pakketjes zijn uitgedeeld... Lees meer