Verhalen van vluchtelingen: Karina

22 juli 2022 - Thema: | Herbert van Daalen

Mijn naam is Karina en ik heb een dochter van 5 jaar. Voordat de oorlog in Oekraïne begon, woonde ik met haar in de stad Odessa. Ik heb geen fijn leven achter de rug. Ik was ongewenst. Mijn moeder vertelde me altijd dat ik haar leven had verpest, dus uiteindelijk werd ik opgevoed door mijn grootmoeder. Helaas overleed ze op jonge leeftijd en mijn moeder stuurde me naar een weeshuis. Het leven daar was ellendig. Er was niemand die me begreep of van me hield.

Ik ben getrouwd, maar mijn man was gewelddadig. Toen onze dochter Dasa werd geboren, hoopte ik dat dat zou veranderen. Ik had het mis. Uiteindelijk besloot ik te scheiden, omwille van Dasa. Toen de oorlog uitbrak ben ik gevlucht. Ik kwam terecht in Insuratei (Roemenië), bij de familie van Ciornea. Voor het eerst voelde ik dat ik werd gerespecteerd. Ik werd warm en blij ontvangen.

De familie Ciornea is lief en lacht altijd. Wat me het meest verbaasde is dat deze mensen naar de kerk gaan en dat ze in harmonie leven met de andere mensen van dezelfde kerk. Ik ben misschien geen echte gelovige, maar ik geloof wel in een God. Wanneer ik in de problemen zit, bid ik tot hem, zo is mij geleerd.

Mijn kijk op God veranderde door familie Ciornea. Ze maakten tijd, luisteren, troosten en bidden zelfs voor ons. Ze vertelden over Jezus Christus. Na maanden bij hen te zijn geweest, kreeg ik mijn hoop en vertrouwen terug. Er is iemand die van me houdt en onvoorwaardelijk respecteert en dat is God.

Ik ben zo dankbaar voor alle dingen die ik heb ontvangen.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

10 maart 2023

De Hongaarse Protestantse Kerk (RCT) in Oekraïne heeft een update gestuurd over de situatie in de gemeenten na 1 jaar oorlog Oekraïne: “Het is een jaar geleden dat de oorlog tussen Oekraïne en Rusland begon. Helaas heeft deze oorlog... Lees meer

6 maart 2023

Een echtpaar in Nederland vierde vorig jaar hun beider verjaardag. Mensen konden giften geven voor het project Pentru Bunica, sponsoring ouderen in Roemenië. Het opgehaalde geld is gebruikt voor één oudere oma die samen met haar zoon in een... Lees meer

3 maart 2023

De Hongaarse hervormde kerk in Bratislava maakte eind vorig jaar 80 pakketten voor ouderen uit de gemeente en 220 winterhulppakketten voor dakloze mensen. Contactpersoon Zsolt Buza: “We organiseerden een diaconale avond voor ouderen op 10 december 2022. Zo’n 45... Lees meer