Wáárom zitten in Servië zoveel vluchtelingen?

23 januari 2017 - Thema: , , | Herbert van Daalen

Tussen september 2015 en februari 2016 zijn er meer dan 700.000 vluchtelingen door Servië heen getrokken naar het noordwesten van Europa. Ze werden in Servië gestationeerd in een doorgangskamp, ingeladen in bussen en vervolgens vervoerd naar de grens van buurlanden.

Totdat in februari 2016 alle grenzen dicht gingen. Sindsdien zijn duizenden vluchtelingen uit met name Syrië, Pakistan en Afghanistan in Servië als het ware gestrand. Zij willen verder trekken, maar worden bij de grens tegengehouden. Het gaat om 2.000 migranten in de hoofdstad Belgrado en een kleine 3.000, die in opvangcentra zitten verspreid over het land. In Servië is er een kleine groep migranten, die zich heeft laten registreren. Naar schatting weigeren meer dan 4.500 migranten zich te laten registreren. Zij zijn dus illegaal in Servië.

In de hoofdstad Belgrado is te zien hoe ze gedoogd worden: Voor hen is geen slaapplek geregeld en sanitaire voorzieningen zijn er voor hen vrijwel niet. Voor eten en drinken zijn de migranten aangewezen op de hulp van charitatieve instellingen uit het buitenland. Het Rode Kruis speelt ook een grote rol in het bijstaan van de vluchtelingen. Via plaatselijke contacten geeft stichting HOE voedselpakketjes. Alleen de middelen voor de aankoop van deze pakketten drogen op.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

22 juni 2022
Thema:

De Baptisten Unie in Moldavië organiseerde van 30 mei tot 3 juni een zomerkamp voor vluchtelingenkinderen. Er kwamen zo’n 120 kinderen op af. Het thema was ‘Gezin, de hoeksteen van de samenleving’. Lees meer

21 juni 2022
Thema:

Ion Miron van de baptistenkerk in Moldavië stuurde een update van de werkzaamheden bij vijf nieuwe opvanglocaties voor kinderen en ouderen. De bouw van de opvanglocaties is financieel mogelijk gemaakt door een RD-actie die in 2019 werd gehouden: Stefan... Lees meer

16 juni 2022