Wasmachine en droger

1 oktober 2016 - Thema: , | Gerrit Jan van Norel

Zaterdagmorgen gaan we naar het zuiden. We krijgen een andere taxichauffeur, omdat we in het zuiden een contactpersoon hebben, die kan vertalen. Onze chauffeur blijkt al geruime tijd aan de zijkant te wachten op ons, terwijl wij aan de voorkant op hem wachten. Maar met wat vertraging gaan we op reis.

In Antonesti bezoeken we het onlangs gebouwde kindertehuis. Het ziet er prachtig uit. Maar aan het buitenterrein blijkt nog niets gedaan te zijn. HOE heeft een bijdrage toegezegd, mits ook anderen meedoen. Maar dat laatste lukt nog niet helemaal. Ook de technische installatie kan nog behoorlijk verbeterd worden, zoals met een zonneboiler voor warm water in de zomer. Het tehuis wordt gerund door Igor en Christina – een jong betrokken echtpaar, lid van de Baptist Union met hart voor kinderen.

Christina gaat met ons mee naar Stefan Vodä, een plaats iets verderop. We zullen daar een ontmoeting hebben met enkele voorgangers. Die morgen hebben ze al vergaderd, maar ze zijn gebleven om met ons van gedachten te wisselen.

Het overmaken van geld naar de lokale gemeenten blijft moeilijk. Maar de kerken blijken wel actief te zijn. In Stefan Vodä is ds Pavel Vaculovschi als evangelist zeer actief. Hij heeft een kerkzaal in een flat ingericht, maar is nu bezig met een grotere locatie. Hij vertelt over de gehouden zomerkampen voor kinderen en het evangelisatiewerk onder volwassenen. Een kleine 200 kinderen namen aan de kampen deel. Voor hen waren er verhalen, spelen, en liederen die aangeleerd werden. Ouderen gingen meedoen. Een week later hoorde de predikant op straat kinderen in een flatwoning het kamplied zingen: “God houdt van mij”. Hoe mooi en inspirerend- ook voor hem.

We krijgen meer rapportages over het werk in lokale gemeentes. Zo is er in Antonesti een wasmachine en een droger aangeschaft door de kerk (met HOE-gelden), waar vrouwen het wasgoed van ouderen in wassen en drogen. Dames verzorgen dit en op die manier is er met regelmaat contact met oudere alleenstaanden. In de winter kan dan ook de helpende hand worden uitgestoken: brandhout, voedsel en medicijnen daar waar dat nodig is, kan door dezelfde dames gebracht worden.

We sluiten het overleg af met een gezamenlijk gebed: zij in het Roemeens – wij in het Engels.

Tot slot gaan we nog even op bezoek bij Aart Koelewijn, die een nieuwe fabriek in Stefan Vodä inricht voor systeembouw. Materiaal komt uit Nederland, wordt geassembleerd in de fabriek, en gaat daarna terug naar Nederland. Dat geeft vanaf komende januari aan 50 mensen werkgelegenheid. En er zal nog meer spin-off komen. Zo helpen ondernemers mee aan de omwikkeling op het platteland. We wensen hem veel succes.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

8 juli 2024

Geef jij hoop en steun? Samen bouwen we verder! In Oekraïne, Moldavië, Roemenië en Servië leven veel vrouwen, vooral in Roma-gemeenschappen, in moeilijke omstandigheden. Armoede, cultuur, de huidige oorlog en de enorm toegenomen inflatie hebben grote impact op hun... Lees meer

8 juli 2024

Geheel onverwacht is op 24 juni jl. door de Heere thuisgehaald Gera Geluk, voormalig secretaris van het bestuur van stichting Hulp Oost-Europa. Zij vervulde in de periode 2010 – 2020 met niet aflatende  inzet en toewijding deze functie en... Lees meer

13 februari 2024

Welke acties doen we voor de ouderen van het Pentru Bunica sponsorprogramma? De ouderen ontvingen van de sponsors uit Nederland een mooi pakketje met warme kleding, een stukje zeep, tandpasta en nog wat andere cadeautjes. De pakketjes zijn uitgedeeld... Lees meer