Worstelingen en overwinningen – update uit Servië

20 mei 2019 - Thema: , , , | Neelke de Fijter

Geliefden in Jezus,

Graag wil ik vertellen wat we in de periode januari tot maart hebben gedaan.

In Djurdjevo hebben we activiteiten met kinderen gedaan, zondagsschool, naailes, ‘fruitdag’. We hebben met twee kinderen gesproken die thuis en op school problemen maken. Een van de jongens wil stoppen met school. Hij is twaalf jaar oud, heeft geen vader (meer) en woont met zijn moeder en negen broers en zussen.
Hij is begonnen met roken, is onbeleefd tegen zijn docent, slaat zijn vrienden en heeft thuis ramen gebroken. De moeder kan haar zoon niet aan. We hebben gepraat en hebben ontdekt dat hij de liefde van een vader mist, dat niemand voor hem zorgt. Dat hij geen schoenen heeft om naar school te gaan, etc.
Dus we hebben met hem gepraat en gebeden. Het mooie is dat de jongen nog steeds op school zit en dat hij niet meer zo veel problemen geeft.

Mirko is ook een jongerenbediening begonnen in Djurdjevo. Hij is een Alpha Cursus gestart met hen. Er is nu een groep van vijftien jongeren.

Hij leert hen ook hoe ze de Bijbel kunnen lezen en hoe belangrijk een gebedsleven is.

In Zmajevo hebben we een Bijbelklas, een fruitdag en ontmoeting. Omdat we daar geen eigen plaats/gebouw hebben, kunnen we niet meer activiteiten ondernemen.

In Vrbas hebben we bijeenkomsten met kinderen in het gebouw van het Rode Kruis. We hebben een Bijbelklas, onderwijzen hen over hygiëne en doen een fruitdag.
Omdat het meer geld kost per dag, hebben we nu besloten om de activiteiten in verschillende huizen van kinderen in Vrbas te doen. Verder brengen we ze naar de kerk in Kucura.

In Kucura doen we kinderwerk, een Bijbelklas, fruitdag en geven we hulp bij het huiswerk.
Mirko is ook een Alpha Cursus met de jeugd begonnen en hij leert twee kinderen gitaar spelen.

We hebben ervaren dat jongeren hun leven beginnen te veranderen en dat hun ouders die niet gelovig zijn dat niet kunnen accepteren. Een voorbeeld is een jongen uit Kulpin die naar de jongerengroep begon te komen. Hij was een probleemjongeren, dronk te veel en ging niet elke dag naar school. Hoe meer hij naar de kerk kwam, hoe meer hij ontdekte dat hij een zondaar is en dat het nodig was om zijn leven te veranderen. Dus begon hij zijn leven te veranderen: hij stopte met drinken, ging elke dag naar school en begon vriendelijk te zijn tegen zijn vrienden.
De vader van deze jongen kon niet accepteren dat dat zijn zoon was en hem werd gezegd dat hij niet meer welkom was thuis.
Dus een van de zusters uit Kulpin bij wie we bij elkaar komen nam hem in huis, bij haar eigen zonen. Een week waren er zo veel problemen, dat ze tegen hem zeiden dat als hij door zou gaan met de Heer, hij niet meer welkom was.
We baden allemaal erg veel voor hem en na een week zei zijn vader dat thuis weer welkom was. De situatie is nog steeds niet eenvoudig, maar hij komt naar de kerk en houdt van de Heer.

Ik heb niet voor alles meer financiële hulp nodig. Een aantal voorbeelden ter illustratie.
In Vrbas hebben we momenteel bijvoorbeeld geen financiële hulp nodig voor de huiswerkbegeleiding, want ze hebben daar vrijwilligers die dat leiden.
In Kucura heeft Dragana ook een aantal kinderen – gratis – geholpen met wiskunde en Engels.
Vorige keer heb ik geen uitleg gegeven over fruitdag. Soms krijgen we gratis fruit, zodat we daar geen geld aan uit hoeven te geven.
Verder kocht ik schoenen voor arme kinderen, maar ik ben ook vergeten om dat uit te leggen.

Bid alstublieft voor:

  1. We willen in elk dorp hulp voor het kinder- en jeugdwerk, dus we hebben veel gebed nodig voor meer werkers.
  2. In Djurdjevo willen we eens per week kinderwerk organiseren voor kinderen die naar de kleuterschool zouden moeten.
  3. Bid dat we in Djurdjevo kunnen beginnen met Engelse lessen en huiswerkbegeleiding.
  4. Bid dat we in Zmajevo een plek kunnen vinden waar we kinderen meer onderwijs kunnen geven.

Hartelijk dank,

Aleksandar


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

3 juni 2020
Thema: , , , ,

In de Gereformeerde Christelijke Kerken in Farná en Velké Ludince (Slowakije) steunen we 45 oude mensen, omdat de jonge familieleden geen steun kunnen geven of op bezoek kunnen in verband met de quarantainetijd. Deze mensen zijn al acht weken... Lees meer