“Ik zie in gedachten een grote rivier van mensen”

1 december 2015 - Thema: , | Herbert van Daalen

Evangelist Aleksandar Subotin uit Kucura bezocht (Servië) verleende de afgelopen week weer hulp onder de vluchtelingen die via Servië verder reizen naar West-Europa. “Het is moeilijk om te zien dat kleine kinderen naar ons toe komen en hun handen uitsteken en smeken om eten. We gaven ze soep en sommige kinderen kwamen drie keer terug. Toen ik thuis kwam na het bezoek aan Presevo, waar vluchtelingen Servië binnenkomen, zag ik in mijn gedachten een grote rivier van mensen. Het beeld van die massa’s mensen laat me niet los.”

Volgens Aleksandar is de situatie rondom de vluchtelingen veranderd. “Kroatië en Slovenië hebben besloten hekken langs de grens te plaatsen, zodat de vluchtelingen niet verder kunnen reizen. Macedonië besloot alleen vluchtelingen uit oorlogsgebieden verder mogen, dus mensen uit Syrië, Irak en Afganisatan mogen door. De anderen moeten terug.

Onze regering heeft besloten om vluchtelingencentra in te richten. Vluchtelingen komen met de bus uit Presevo naar Sid. In Sid zijn nu drie opvangkampen, een langs de snelweg naar Kroatië, een bij het treinstation in Sid en een in Principovac. Daar was een ziekenhuis. Dit gebouw wordt nu ingericht voor de opvang van vluchtelingen. Er staat ook een grote tent war mensen kunnen verblijven.

Het Rode Kruis heeft besloten alleen hulp te verlenen aan vrouwen, kinderen tot 18 jaar en ouderen boven de 60 jaar. Zij krijgen voedsel. De anderen niet. Het Rode Kruis heeft gewoon te weinig voedsel om iedereen te helpen. We hebben van het Rode Kruis toestemming om ook te helpen, maar alleen als we 24 uur per dag aanwezig kunnen zijn. Dat is voor ons onmogelijk.

We hebben afgelopen vrijdag 2000 voedselpakketten gebracht en verdeeld over de drie opvangplekken. We zien dat de vluchtelingen niet willen blijven in het gebouw. Ze staan buiten en willen zo snel als mogelijk door naar Kroatië. We werken samen met de NGO Life Aid. Ze hebben in de kampen een container staan. We hebben plannen gemaakt met Life Aid om iedere dag 300 mensen te helpen aan brood en soep, zodat meer dan 2000 mensen de komende dagen eten zullen hebben. We delen ook schoenen uit.”


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

13 september 2023
Thema: ,

Ons nieuwe impactmagazine is uit! We hopen dat we u kunnen inspireren met verhalen uit Oost-Europa. In deze uitgave kunt u lezen: Interview met Menno en Roeline die werken voor het project Pentru Bunica Een dag uit het leven... Lees meer

8 september 2023

In Oekraïne zijn 6 Bijbelvakantieweken gehouden, waaronder in Bótrágy. In totaal namen ruim 300 kinderen en tieners hier aan deel. Elke bijbelweek bestaat uit 4 of 5 dagen. Elke dag was een combinatie van zingen, Bijbelverhaal, verwerking, ontspanning met... Lees meer

5 september 2023
Thema:

Het project PENTRU BUNICA is in 2020 ontstaan. Hierbij waren de vrijwilligers Menno Zetzema en Roeline Peters betrokken, samen met de contactpersonen uit Roemenië van het CE huis (gemeenschapshuis). Zij zijn ervan overtuigd dat het een aansprekend en uniek... Lees meer