“Ik zie in gedachten een grote rivier van mensen”

1 december 2015 - Thema: , | Herbert van Daalen

Evangelist Aleksandar Subotin uit Kucura bezocht (Servië) verleende de afgelopen week weer hulp onder de vluchtelingen die via Servië verder reizen naar West-Europa. “Het is moeilijk om te zien dat kleine kinderen naar ons toe komen en hun handen uitsteken en smeken om eten. We gaven ze soep en sommige kinderen kwamen drie keer terug. Toen ik thuis kwam na het bezoek aan Presevo, waar vluchtelingen Servië binnenkomen, zag ik in mijn gedachten een grote rivier van mensen. Het beeld van die massa’s mensen laat me niet los.”

Volgens Aleksandar is de situatie rondom de vluchtelingen veranderd. “Kroatië en Slovenië hebben besloten hekken langs de grens te plaatsen, zodat de vluchtelingen niet verder kunnen reizen. Macedonië besloot alleen vluchtelingen uit oorlogsgebieden verder mogen, dus mensen uit Syrië, Irak en Afganisatan mogen door. De anderen moeten terug.

Onze regering heeft besloten om vluchtelingencentra in te richten. Vluchtelingen komen met de bus uit Presevo naar Sid. In Sid zijn nu drie opvangkampen, een langs de snelweg naar Kroatië, een bij het treinstation in Sid en een in Principovac. Daar was een ziekenhuis. Dit gebouw wordt nu ingericht voor de opvang van vluchtelingen. Er staat ook een grote tent war mensen kunnen verblijven.

Het Rode Kruis heeft besloten alleen hulp te verlenen aan vrouwen, kinderen tot 18 jaar en ouderen boven de 60 jaar. Zij krijgen voedsel. De anderen niet. Het Rode Kruis heeft gewoon te weinig voedsel om iedereen te helpen. We hebben van het Rode Kruis toestemming om ook te helpen, maar alleen als we 24 uur per dag aanwezig kunnen zijn. Dat is voor ons onmogelijk.

We hebben afgelopen vrijdag 2000 voedselpakketten gebracht en verdeeld over de drie opvangplekken. We zien dat de vluchtelingen niet willen blijven in het gebouw. Ze staan buiten en willen zo snel als mogelijk door naar Kroatië. We werken samen met de NGO Life Aid. Ze hebben in de kampen een container staan. We hebben plannen gemaakt met Life Aid om iedere dag 300 mensen te helpen aan brood en soep, zodat meer dan 2000 mensen de komende dagen eten zullen hebben. We delen ook schoenen uit.”


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

10 maart 2023

De Hongaarse Protestantse Kerk (RCT) in Oekraïne heeft een update gestuurd over de situatie in de gemeenten na 1 jaar oorlog Oekraïne: “Het is een jaar geleden dat de oorlog tussen Oekraïne en Rusland begon. Helaas heeft deze oorlog... Lees meer

6 maart 2023

Een echtpaar in Nederland vierde vorig jaar hun beider verjaardag. Mensen konden giften geven voor het project Pentru Bunica, sponsoring ouderen in Roemenië. Het opgehaalde geld is gebruikt voor één oudere oma die samen met haar zoon in een... Lees meer

3 maart 2023

De Hongaarse hervormde kerk in Bratislava maakte eind vorig jaar 80 pakketten voor ouderen uit de gemeente en 220 winterhulppakketten voor dakloze mensen. Contactpersoon Zsolt Buza: “We organiseerden een diaconale avond voor ouderen op 10 december 2022. Zo’n 45... Lees meer