“Ik zie in gedachten een grote rivier van mensen”

1 december 2015 - Thema: , | Herbert van Daalen

Evangelist Aleksandar Subotin uit Kucura bezocht (Servië) verleende de afgelopen week weer hulp onder de vluchtelingen die via Servië verder reizen naar West-Europa. “Het is moeilijk om te zien dat kleine kinderen naar ons toe komen en hun handen uitsteken en smeken om eten. We gaven ze soep en sommige kinderen kwamen drie keer terug. Toen ik thuis kwam na het bezoek aan Presevo, waar vluchtelingen Servië binnenkomen, zag ik in mijn gedachten een grote rivier van mensen. Het beeld van die massa’s mensen laat me niet los.”

Volgens Aleksandar is de situatie rondom de vluchtelingen veranderd. “Kroatië en Slovenië hebben besloten hekken langs de grens te plaatsen, zodat de vluchtelingen niet verder kunnen reizen. Macedonië besloot alleen vluchtelingen uit oorlogsgebieden verder mogen, dus mensen uit Syrië, Irak en Afganisatan mogen door. De anderen moeten terug.

Onze regering heeft besloten om vluchtelingencentra in te richten. Vluchtelingen komen met de bus uit Presevo naar Sid. In Sid zijn nu drie opvangkampen, een langs de snelweg naar Kroatië, een bij het treinstation in Sid en een in Principovac. Daar was een ziekenhuis. Dit gebouw wordt nu ingericht voor de opvang van vluchtelingen. Er staat ook een grote tent war mensen kunnen verblijven.

Het Rode Kruis heeft besloten alleen hulp te verlenen aan vrouwen, kinderen tot 18 jaar en ouderen boven de 60 jaar. Zij krijgen voedsel. De anderen niet. Het Rode Kruis heeft gewoon te weinig voedsel om iedereen te helpen. We hebben van het Rode Kruis toestemming om ook te helpen, maar alleen als we 24 uur per dag aanwezig kunnen zijn. Dat is voor ons onmogelijk.

We hebben afgelopen vrijdag 2000 voedselpakketten gebracht en verdeeld over de drie opvangplekken. We zien dat de vluchtelingen niet willen blijven in het gebouw. Ze staan buiten en willen zo snel als mogelijk door naar Kroatië. We werken samen met de NGO Life Aid. Ze hebben in de kampen een container staan. We hebben plannen gemaakt met Life Aid om iedere dag 300 mensen te helpen aan brood en soep, zodat meer dan 2000 mensen de komende dagen eten zullen hebben. We delen ook schoenen uit.”


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

5 december 2022

Aurel Bazavan Aurel studeert aan een Bijbelschool. Hij zit nu in het tweede jaar. Aurel is dit gaan doen, omdat hij meer van het Woord van God te weten wil komen, wil groeien als voorganger. Hij wil in de... Lees meer

5 december 2022

Roma in Oost-Europa hebben geen gemakkelijk leven. Dat meld Julianna Micik, onderwijsadviseur van de Hongaarse Hervormde Kerk in Oekraïne. Lage educatie heeft nog nooit zoveel problemen en serieuze consequenties gegeven als nu. Roma hebben altijd wel in armoede geleefd,... Lees meer

2 december 2022

Anasztásia in Oekraïne werd geboren in 2017 als het 4e kind in de familie. Haar moeder staat er alleen voor om de zes kinderen op te voeden. De oudste is Nikoletta, geboren in 2009, dan komt Vitalij, geboren in... Lees meer