Zondag en maandag

30 juli 2019 - Thema: | Herbert van Daalen

De zondag is voor ons totaal anders als in Nederland. Iedereen is gewoon aan het werk. Winkels zijn open etc. Alles draait 7 dagen per week door. Je merk dat de gastgezinnen alles doen om je een goede week te geven. Iedereen verblijft in een ander soort gezin. Zo zijn de dames in een gezin waar 4 generaties leven. Dat is mogelijk gezien de meeste mensen maar 1 of 2 kinderen hebben. Het is moeilijk om te begrijpen dat je toch dankjewel moet zeggen voor hetgeen de mensen geven terwijl ze eigenlijk vrij weinig hebben. Zondag hebben we smorgens de dienst bijgewoond. Vrij weinig van verstaan gezien het in het Hongaars is. Hetgeen gezongen werd konden wij meezingen gezien we de wijs kenden. Na de dienst was er een korte kennismaking met de mensen uit de kerk en hebben we wat voor hun gezongen en verteld wie we waren en wat we doen hier.

De rest van de dag zijn we bij één van de gastgezinnen geweest wat spellen gedaan met elkaar gezien de jongens van de twee gastgezinnen goede vrienden zijn van elkaar is het vrij makkelijk om met elkaar in contact te komen omdat een van de twee jongens Engels spreekt. Verder spreekt bijna niemand Engels. Één van ons moet zich verstaanbaar maken met Google translate en Whatsapp, dat is behoorlijk moeilijk maar het lukt. Gelukkig kwam vandaag een broer van die jongen terug die wel Engels spreekt. Verder gingen we s’avonds met de jongeren uit Cluj en Ogra pizza eten en hadden we gesprekken over Nederland en Roemenië en de verschillende culturen.
Maandagmorgen waren we al vroeg bij de kerk om het kinderwerk voor te bereiden. Allereerst gingen we samen met Luckasz en Csilla wat zingen en lezen, en verder verdiepen over het gedeelte wat we hadden gelezen. Daarna hadden we een kennismakingsspel met de kinderen en jongeren, de groep voor deze week is een groot verschil in leeftijden, vanaf 7 tot 17 jaar.
Na een korte pauze met allerlei typisch lokale dingen (waar wij ook wat Nederlandse dingetjes hebben laten proeven) gingen we met allemaal paaltjes voetbal doen met flessen water en een watergevecht met waterballonnen. Dit alles om de jongeren minder verlegen te maken.
Dit hielp behoorlijk hierdoor hebben we betere gesprekken kunnen voeren met een aantal.
Vanmiddag zijn we met een hele groep jongeren gaan bergklimmen, een soort van survival tocht gezien het voor de twee oudste jongens die ons een soort van begeleiden ook een aantal jaar geleden was dat ze daar waren. Het was een behoorlijk lange tocht en aan het eind was er een ruïne te zien.

Daarna zijn we naar één van de gastgezinnen gegaan en hebben we gegeten. S’avonds hebben we met de twee oudste jongeren uit de gemeente bij elkaar gezeten en wat spelletjes gedaan.

Het bericht Zondag en maandag verscheen eerst op Hoeliday.

Bron: www.hoeliday.nl


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

5 december 2022

Aurel Bazavan Aurel studeert aan een Bijbelschool. Hij zit nu in het tweede jaar. Aurel is dit gaan doen, omdat hij meer van het Woord van God te weten wil komen, wil groeien als voorganger. Hij wil in de... Lees meer

5 december 2022

Roma in Oost-Europa hebben geen gemakkelijk leven. Dat meld Julianna Micik, onderwijsadviseur van de Hongaarse Hervormde Kerk in Oekraïne. Lage educatie heeft nog nooit zoveel problemen en serieuze consequenties gegeven als nu. Roma hebben altijd wel in armoede geleefd,... Lees meer

2 december 2022

Anasztásia in Oekraïne werd geboren in 2017 als het 4e kind in de familie. Haar moeder staat er alleen voor om de zes kinderen op te voeden. De oudste is Nikoletta, geboren in 2009, dan komt Vitalij, geboren in... Lees meer