Zonder plan en in de regen

20 december 2019 - Thema: , , , , | Neelke de Fijter

Elk jaar reizen diverse jongerengroepen af naar Oost-Europa. Ze komen in contact met de mensen daar en dat levert mooie en heftige momenten op. Momenten waarin de jongeren iets van God zien en ervaren, zeker ook in de mensen daar.

Hierbij een dag uit de reis vanuit Ede naar Servië. Voor meer verhalen van Ede en andere groepen, zie https://www.hoeliday.nl/weblogs/

Vandaag is een van onze groepen naar de Roma geweest; dit riep verschillende gevoelens op bij ons. Er waren heftige, machteloze, maar ook mooie momenten vandaag. We proberen zo veel mogelijk te vertellen aan jullie en dit zo duidelijk en goed mogelijk over te brengen.

De ochtend begon met regen, waardoor de dominee bezorgd naar ons toe kwam met de vraag of wij nog wel kwamen. “Tuurlijk wel, dat zijn wij gewend uit Nederland!”
In Servië ligt namelijk alles stil als het regent. Gelukkig is dit niet zo bij ons, want dan zou er niks gebeuren in ons kikkerlandje. Wij zijn vervolgens op weg gegaan, onder leiding van dominee Aleksandar. Hij liet zich deze dag leiden door God en speelde in op de momenten. Voor ons kon dit verwarrend zijn: op pad zonder duidelijk plan. Toch sloot alles goed aan op onze dagopening. Deze ging er namelijk over dat wij vertrouwen moeten hebben in God en Hem ons leven moeten laten leiden. Veel mensen kunnen zich niet voor de volle 100% door Hem laten leiden, maar Aleksandar kon dit wel en dat was heel bijzonder. Ook waren wij de eerste groep die in dit Romakamp kwam en hierdoor merkte je dat ze dit ook niet gewend waren en apart vonden.

Wij begonnen ons programma als volgt: samen met de kinderen en volwassenen hebben wij liedjes gezongen en het verhaal van de zalving van David uitgespeeld. Dit werd ontzettend leuk opgepakt, vooral door de kinderen. Ze deden mee en zaten helemaal in het verhaal. En dat allemaal midden op straat. We sloten af met een prachtig gezamenlijk gebed: iedereen is (net als David) mooi, goed en geschikt in de ogen van God!
Na deze samenkomst deelden we de meelzakken uit waar zij twee weken van kunnen eten/koken. Ook mochten we verschillende haarelastiekjes, speldjes, klemmetjes en haarbandjes uitdelen.
Deze dingen zijn in onze ogen maar prulletjes, maar voor hen betekent dit heel veel. Het verschil is enorm.

Er gebeurden veel heftige dingen in dit kamp. Er overlijden ouders van kinderen, maar ook vaak kinderen bij gezinnen. Er is geen enkel huis waterdicht, ze staan op instorten of zijn afgebrand.
Mensen voelen zich machteloos, hebben geen baan en zitten voor hun huis met alcohol, sigaretten en een mobiel.
Het mooie is wel dat de kinderen naar school gaan, momenteel gaat 100% (!) naar het basisonderwijs. Er is hoop dat zij een toekomst op kunnen bouwen. Dit alles is niet in te denken voor ons, maar toch gebeurt het hier.

Het was een bijzondere dag en heel lastig om iedereen zo achter te moeten laten. Iedereen heeft hier zo zijn eigen mening over en dit is in dit bericht hopelijk zo goed mogelijk omschreven.
Wij bidden voor deze mensen en beseffen nog meer hoe gezegend wij zijn! We gaan nog een paar mooie dagen tegemoet.

Bron 

 


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

26 mei 2021
Thema:

Helaas, u bent niet gemachtigd deze pagina te bekijken. Wellicht moet u eerst inloggen om toegang te krijgen tot deze pagina. Lees meer

20 mei 2021

Stichting HOE (Hulp Oost-Europa) in Barneveld kijkt net als de rest van de wereld terug op een bewogen jaar 2020. De reguliere inkomsten daalden, maar dankzij een bijdrage van de RD-actie voor Moldavië kwam er uiteindelijk ruim 3 ton... Lees meer

Als jongerencommissie van stichting HOE willen we jongeren uit Nederland in verbinding brengen met mensen in Oost-Europa. We hopen jongeren bewust te maken van de welvaart en vrijheid die we in Nederland soms als vanzelfsprekend ervaren. We willen ze... Lees meer