Pastoraat en zondagsschool

17 juni 2020 - Thema: , , , | Neelke de Fijter

Broeder Pavel Filip werkt in het zuidoostelijke gedeelte van de streek rond de stad Focsani, in het dorp Sihlea. Hij is zelf arts en samen met zijn vrouw Cecilia die verpleegkundige is in het ziekenhuis van Focsani, waren ze als eerste aan de beurt in de strijd tegen het coronavirus. In het ziekenhuis waren onder de staf gevallen van corona geconstateerd. Daarop volgde een quarantainetijd van twee weken. Ze waren met hun gezin in quarantaine. Goddank waren de resultaten van de tests negatief en konden ze beiden weer aan het werk. Helaas is de 48-jarige collega van Cecilia wel in het ziekenhuis van Boekarest overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Broeder Pavel Filip woont in Focsani en dagelijks gaat hij naar het dorp Sihlea, ongeveer twintig kilometer verderop, waar hij gratis consulten voor ouderen aanbiedt. Maar niet alleen dat. Binnen de financiële mogelijkheden bezorgt hij ook gratis medicijnen. Hij biedt ook online consulten aan voor behoeftige mensen.

Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de zondagsschool en de kerkdiensten op zondag, dinsdag en donderdag. Tot nu toe wordt de zondagsschool buiten gehouden om zo de aanbevelingen van de autoriteiten te respecteren.

Broeder Marian Ristea werkt in het zuiden van Roemenië, in de streek Giurgiu. Het aantal met Covid-19 besmette personen is niet groot daar, maar het gevaar is nog steeds reëel. De belangrijkste bezigheid naast het verspreiden van het evangelie is diaconaal werk: het bezoeken van zieken, van behoeftige mensen; sociale activiteiten, etc.

Omdat veel ziekenhuizen gesloten zijn of zich alleen richten op mensen met corona, vinden de meeste behandelingen online plaats. De oude mensen hebben meestal geen smartphone om de medische check te doen of het recept voor hun medicijnen in PDF-formaat te ontvangen. Sommige ouderen kunnen niet lopen of hun inkomen is te laag om hun medicijnen te betalen. Ze hebben support nodig om hun leven mooier te maken, zodat ze God kunnen danken dat ze niet vergeten zijn en dat God via Zijn dienaren voor hen zorgt.

Een andere belangrijke activiteit is de zondagsschool. Omdat bijeenkomsten waren verboden, vond het contact via de mobiele telefoon plaats. We hopen dat de beperkingen snel opgeheven zullen worden, zodat we weer dichtbij de kinderen kunnen zijn.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

26 mei 2021
Thema:

Helaas, u bent niet gemachtigd deze pagina te bekijken. Wellicht moet u eerst inloggen om toegang te krijgen tot deze pagina. Lees meer

20 mei 2021

Stichting HOE (Hulp Oost-Europa) in Barneveld kijkt net als de rest van de wereld terug op een bewogen jaar 2020. De reguliere inkomsten daalden, maar dankzij een bijdrage van de RD-actie voor Moldavië kwam er uiteindelijk ruim 3 ton... Lees meer

Als jongerencommissie van stichting HOE willen we jongeren uit Nederland in verbinding brengen met mensen in Oost-Europa. We hopen jongeren bewust te maken van de welvaart en vrijheid die we in Nederland soms als vanzelfsprekend ervaren. We willen ze... Lees meer