46.00.11 – Zomer – en evangelisatiekampen

Thema: Gemeenteopbouw

Land:  Hongarije Oekraïne Polen Roemenië Servië Slowakije

Vakantie vieren is voor de meeste Nederlanders vanzelfsprekend. In Oost-Europa is dat niet zo. Zeker niet in tijden van crisis, zoals nu, waarin vele mensen hun baan zijn kwijtgeraakt. Vanuit verschillende gemeenten worden zomerkampen georganiseerd voor kinderen en jongeren. Voor veel ouders is het onmogelijk om financieel bij te dragen. Helpt u mee om, Sándor, Éva, Róbert, Emilia en andere kinderen een fijne, zinrijke week te bezorgen?

Ágnes is tien jaar en woont samen met haar broertje Stéfan in Oradea. Haar vader heeft onlangs zijn baan verloren. Hij werkte in een grote fabriek in zijn woonplaats, maar door de financiële crisis is de onderneming uitgeweken naar China. Sinds haar zesde bezocht ze iedere zomer een kinderkamp, georganiseerd door de plaatselijke christelijk gemeente. Die mogelijkheid komt dit jaar in gevaar, omdat haar ouders er geen geld voor hebben. Toch zitten Ágnes en haar ouders niet bij de pakken neer. “God zal ook hier uitkomst bieden. Het zou echt jammer zijn als ze niet meekan, want ze ziet er elke keer weer naar uit. Ik hoop dat er een mogelijkheid komt voor haar. We bidden erom”, aldus haar moeder.

Duizenden kinderen en jongeren in Oost-Europa bezoeken tijdens de zomermaanden deze kampen. De vakantiekampen zijn te vergelijken met de Vakantie Bijbel Club in Nederland. Omdat de kosten voor de evangelisatiekampen vaak erg hoog zijn, levert stichting Hulp Oost-Europa een (gedeeltelijke) financiële bijdrage aan tientallen kampen in Roemenië, Servië, Oekraïne, Polen, Slowakije en Hongarije. Behalve met geld, wordt ook nog op een andere manier geholpen. Bij enkele kampen zullen Nederlandse jongeren helpen om de kinderen een zinvolle en fijne week te geven.

De vakantiekampen zijn met name bedoeld om christenjongeren geestelijk toe te rusten. Uiteraard neemt ook ontspanning een belangrijke plaats in tijdens de kampweken. Ook zijn er kampen waar onkerkelijke jongeren worden uitgenodigd. Deze evangelisatiekampen worden als “zeer zegenrijk” ervaren, aldus een van de organisatoren. “We denken dat het erg belangrijk is dat kinderen het evangelie kunnen horen en met hun ouders kunnen praten over het christelijke geloof”.

In Slowakije ondersteunt stichting Hulp Oost-Europa evangelisatiekampen voor Romakinderen. Dat gebeurt ook in Csonkápapi en Gát in Oekraïne. In de Oekraïense plaats Velyki Mosti worden zomerkampen georganiseerd voor straatkinderen. In Polen organiseert de Evangelische Kerk zomerkampen in de omgeving van Warschau. In het zuiden van Hongarije, het arme gedeelte, organiseren de plaatselijke kerken in Nagyér en Iszófalva vakantiekampen. Op vele plekken in het westen en midden van Roemenië organiseert de organisatie Christian Endeavor zomer- en evangelisatiekampen. In Zuid-Roemenië werkt stichting Hulp Oost-Europa samen met de Roemeense Evangelische Kerk (BER). De baptistengemeenten in Sarajevo (Bosnië) doet straatevangelisatie om op deze manier kinderen te bereiken.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Financiering

(bijgewerkt tot en met 1 februari 2018)

€ 0,- € 20000,-