Wie heeft Pentru Bunica bedacht?

5 september 2023 - Thema: | Maaike van der Graaf

Het project PENTRU BUNICA is in 2020 ontstaan. Hierbij waren de vrijwilligers Menno Zetzema en Roeline Peters betrokken, samen met de contactpersonen uit Roemenië van het CE huis (gemeenschapshuis). Zij zijn ervan overtuigd dat het een aansprekend en uniek sponsorproject is, omdat het om ouderen gaat. De naam ‘Pentru Bunica’ is de Roemeense vertaling van: voor oma. Natuurlijk verliezen we de opa’s niet uit het oog, maar deze mooie, aansprekende projectnaam is ook herkenbaar voor de ouderen in Roemenië. In dit artikel vertellen Menno en Roeline meer over het project.

De ouderen binnen het project

Een oudere wordt door de maatschappelijk werksters van het CE huis geselecteerd op basis van de hoogte van het pensioen. De werkers kennen de ouderen die zij bezoeken goed. Zij weten dus ook wie het meest hulpbehoevend is. Het gaat om de allerarmste ouderen. Daarnaast gaat het om ouderen met gezondheidsproblemen en ouderen die een zeer klein sociaal netwerk hebben. Op dit moment worden er 70 ouderen gesponsord rondom de stad Tirgu Mures, midden in Roemenië. In totaal zijn er 140 ouderen die een sponsor nodig hebben. Sinds januari 2023 hebben we het project uitgebreid naar het westen van Roemenië in de omgeving van Oradea. Hier worden tot nu toe 7 ouderen gesponsord. Ook daar wachten nog meer ouderen op een sponsor.

De sponsoring van een oudere

Per maand kost het €25,00 om een oudere volledig te ondersteunen. Zij krijgen maandelijks een voedselpakket met basis ingrediënten. Daarnaast worden ze bezocht door een maatschappelijk werkster die hun gezondheid in de gaten houdt, een aantal metingen mag verrichten zoals een bloeddruk opmeten en een stukje uit de Bijbel leest, samen zingt of bidt met de oudere.

Het is ook mogelijk om middels een ‘zakcentje’ te ondersteunen. Je kan per maand € 12,50 of € 5,00 euro doneren. Met dit geld wordt elk kwartaal afgestemd wat er met dit bedrag wordt gedaan. Er is bijvoorbeeld een keer een huisje van één van de ouderen opgeknapt. Ook wordt er in de zomer een kamp georganiseerd waar ouderen mee naar toe kunnen en waar zij het evangelie horen.

Een sponsor kan contact onderhouden met de opa of oma door post te sturen. Naast brieven worden er ook pakketjes verstuurd. Vanuit Roemenië wordt aangegeven waar de ouderen het meest behoefte aan hebben. Er worden altijd foto’s gemaakt van het moment dat de oudere het pakketje ontvangt, zodat de sponsor kan zien dat het pakketje daadwerkelijk op de juiste plek terecht komt. Het is voor de, vaak eenzame, ouderen zeer waardevol om te ervaren dat er iemand betrokken op hen is, aldus Menno en Roeline.

We vroegen Stroia Anna hoe zij de ondersteuning ervaart

“Ik kan mijn sponsor niet genoeg bedanken voor deze vriendelijkheid. Ik ben een weduwe en mijn kinderen zijn hier, maar helaas hebben ze hun eigen problemen. Ik had nooit gedacht dat op een dag een vreemde familie mij zou helpen. Het geeft mij een dankbaar hart. Moge de goede Vader hun leven leiden, ze verdienen het. Ik bedank mijn sponsor voor alles en vraag om Gods zegen voor hen!”

We vroegen Marga hoe zij de sponsoring ervaart

Mijn naam is Marga Boone en ik ben sponsor van Anna, die zich in dit artikel aan u heeft voorgesteld. Nadat mijn ouders zijn overleden, waar ik lange tijd voor gezorgd heb, ben ik het project Pentru Bunica gaan steunen. Twee keer per jaar stuur ik post en een pakketje naar Anna. Ik vind het mooi om op deze manier betrokken te zijn in het leven van een oudere, ook al is dat ver weg. Daarnaast ben ik door gebed met haar verbonden. Inmiddels mag ik ook een tweede oudere sponsoren via het project.

Overweeg je je op te geven als sponsor van een oudere?


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

Gerelateerde projectinfo

Pentru Bunica [902401]

17 mei 2024

Kom je ook naar de gratis HOE Adventure Race op zaterdag 15 juni in Wapenveld? Mail dan het aantal personen naar: info@stichtinghoe.nl Lees meer

28 februari 2024

Geloof delen verandert levens! Alleen God kan iemands leven veranderen én zet daar vaak Zijn kinderen voor in. Ons verlangen is om in Oost-Europa samen met de plaatselijke kerk het geloof te delen en te bouwen aan Gods Koninkrijk.... Lees meer

13 februari 2024

Welke acties doen we voor de ouderen van het Pentru Bunica sponsorprogramma? De ouderen ontvingen van de sponsors uit Nederland een mooi pakketje met warme kleding, een stukje zeep, tandpasta en nog wat andere cadeautjes. De pakketjes zijn uitgedeeld... Lees meer