Sandwiches voor Roma kinderen in Oekraïne

4 januari 2024 -  | Maaike van der Graaf

 

De oorlog in Oekraïne duurt maar voort. In het begin was de nood groot en is er ook veel hulp verleend. Een deel van de Oekraïners in Centraal- en West-Oekraïne heeft inmiddels de draad weer opgepakt en weet ondanks de omstandigheden min of meer een dagelijks bestaan op te bouwen.

 

Echter de spanning over het lot van geliefden aan het front en verdriet om gesneuvelde leden van de familie, drukt zwaar. Op straat zie je alleen ouderen, vrouwen en kinderen. Mannen jonger dan 60 jaar zitten in het leger, zijn gevlucht of zitten ondergedoken.

Al deze zorgen gelden des te meer voor de Roma bevolking. Zij hadden het altijd al moeilijk. Nu is er totaal geen werk voor ze. Zelfs als ze naar het buitenland gaan, dan staan ze ook daar achteraan in de rij voor werk.

De Roma-vaders kunnen echt geen werk vinden. Het gezinsinkomen is daarom zeker in de winter bijna niks. De gezinnen hebben zelfs geen geld om voedsel te kopen, laat staan het (gammele) huis te verwarmen. Juist nu de tweede Oorlogswinter begint, krijgen kinderen 7 dagen per week de hele dag niet of nauwelijks te eten.

In september 2022 zijn we, op verzoek van de kerk, een voedselprogramma gestart om de kinderen rondom Roma-scholen van extra voedsel te voorzien, het zogenaamde sandwich programma.

In het sandwich programma deelt het schoolpersoneel aan de schooldeur voor alle kinderen van het Roma kamp belegde boterhammen of een kleine warme hap uit. Voor veel kinderen is dit het enige eten wat ze binnen krijgen. Het is veel van de kinderen dan ook aan te zien. Uitstekende jukbeenderen, een mager gezicht en ze zijn heel vaak ziek omdat ze geen weerstand hebben.

De kosten van het sandwichprogramma worden betaald vanuit het noodfonds dat aan het begin van de oorlog is opgericht. Maar dat is nu geheel opgebruikt. Daardoor dreigt er een situatie waarbij we in januari 2024 het sandwichprogramma moeten stoppen. Dit zou een ramp zijn voor de kinderen die we bereiken. Zij moeten dan de dagen doorbrengen zonder voedsel en dat zou tot nog meer ondervoeding en tot veel ziekte leiden.

Draagt de overheid en de kerk helemaal niet bij? Helaas niet! De kerk heeft geen geld, omdat veel gemeenteleden naar het buitenland zijn vertrokken. Voor de overheid bestaan deze Roma-kinderen niet, omdat ze niet geregistreerd staan. Vorig jaar is zelfs de kinderbijslag afgeschaft voor Roma families.

Helpt u mee om dit sandwich-programma door te laten gaan? Al voor €10 per maand kunt u een kind te eten geven!


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

17 mei 2024

Kom je ook naar de gratis HOE Adventure Race op zaterdag 15 juni in Wapenveld? Mail dan het aantal personen naar: info@stichtinghoe.nl Lees meer

28 februari 2024

Geloof delen verandert levens! Alleen God kan iemands leven veranderen én zet daar vaak Zijn kinderen voor in. Ons verlangen is om in Oost-Europa samen met de plaatselijke kerk het geloof te delen en te bouwen aan Gods Koninkrijk.... Lees meer

13 februari 2024

Welke acties doen we voor de ouderen van het Pentru Bunica sponsorprogramma? De ouderen ontvingen van de sponsors uit Nederland een mooi pakketje met warme kleding, een stukje zeep, tandpasta en nog wat andere cadeautjes. De pakketjes zijn uitgedeeld... Lees meer