Eigen inkomsten HOE 13,5 procent hoger dan begroot

3 juni 2016 - Thema: | Herbert van Daalen

De eigen inkomsten van stichting Hulp Oost-Europa in 2015 zijn met 13,5 procent gestegen ten opzichte van de begroting. In totaal kwam er in 2015 1.193.891 euro eigen inkomsten binnen. Er is van elke ontvangen honderd euro een bedrag van 89,80 euro besteed aan de doelstellingen. Dat staat in het jaarverslag 2015 van de stichting.

Bijzonder was dit jaar een gezamenlijke actie van de GZB, Verre Naasten, Deputaten diaconaat van de Christelijke Gereformeerde Kerken, stichting Gave en stichting Hulp Oost-Europa voor noodhulp vluchtelingen. De actie leverde in 2015 bijna € 770.000 op. Hiervan was ruim 193.000 euro bestemd voor projecten van de stichting.

In 2015 zette de trend van jaarlijkse dalingen bij de algemene giften helaas door. Mede door de eigen actie, naast de gezamenlijke, voor de noodhulp vluchtelingen (41.000 euro) zijn de bestemde giften in 2015 hoger dan begroot. Bovendien daalde in 2015 de omvang van de goederen in natura eens niet maar steeg juist (met 67.000 euro) doordat veel computers, veel waspoeder en nieuwe, professionele keukenapparatuur naar Oost–Europa werd getransporteerd. Daardoor kon de verstrekte steun flink stijgen, ook al omdat 65.000 euro uit de overige reserve beschikbaar werd gesteld.

Het percentage eigen kosten fondsenwerving was 9,7 (CBF-norm: 25%). Het percentage kosten voor administratie en beheer was 5,5 (bestuursnorm: 10%).

Ontwikkelingen

Moldavië als nieuw werkgebied zal, na de eerste positieve ervaringen in 2015, verder worden verkend en er zullen naar verwachting concrete keuzes voor projecten gemaakt worden. Binnen de werkgebieden van HOE blijft Oekraïne een grote zorg. De sociale, politieke en economisch situatie is zorgwekkend en een keer ten goede lijkt op korte termijn niet te verwachten. In Zuidwest Roemenië ligt de nadruk op het overnemen en verder uitbouwen van het evangelisatiewerk in de regio Oltenia.


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

5 december 2022

Aurel Bazavan Aurel studeert aan een Bijbelschool. Hij zit nu in het tweede jaar. Aurel is dit gaan doen, omdat hij meer van het Woord van God te weten wil komen, wil groeien als voorganger. Hij wil in de... Lees meer

5 december 2022

Roma in Oost-Europa hebben geen gemakkelijk leven. Dat meld Julianna Micik, onderwijsadviseur van de Hongaarse Hervormde Kerk in Oekraïne. Lage educatie heeft nog nooit zoveel problemen en serieuze consequenties gegeven als nu. Roma hebben altijd wel in armoede geleefd,... Lees meer

2 december 2022

Anasztásia in Oekraïne werd geboren in 2017 als het 4e kind in de familie. Haar moeder staat er alleen voor om de zes kinderen op te voeden. De oudste is Nikoletta, geboren in 2009, dan komt Vitalij, geboren in... Lees meer