Laatste dag in Parajd

26 juli 2019 - Thema: | Herbert van Daalen

Het is vrijdag, ons gevoel voor dagen is compleet verdwenen hier in Roemenië zo ook de stress welke wij in Nederland hebben is weg. Alles gaat op z’n 11 en 30, wanneer je afspreekt met iemand om 12.30 kan het maar zo dat die persoon een uur te laat is. Vandaag zijn we begonnen met een bezoek aan een pottenbakkerij. Hier worden potten en pannen op de traditionele wijze gemaakt. De eigenaar vertelde ons een mooi verhaal, hij was ooit met Koningsdag in Nederland en zag een pot uit zijn bakkerij op de kleedjesmarkt, hij kocht deze en nam het mee terug want zijn product hoorde niet op die plek voor een te goedkope prijs verkocht te worden.

Dit dorpje is een typisch Transsylvanisch dorpje. Hier hebben we nog een tijdje rondgelopen en mensen ontmoet en met deze mensen gesprekken gevoerd.
Waarom hebben wij het telkens over Transsylvanië? Met de eerste wereldoorlog verloor Duitsland de oorlog tegen Hongarije, maar Hongarije verloor van Roemenië, sinds die tijd hoort (het gebied waar wij zijn) bij Roemenië. Deze lokale mensen hier hebben een hekel aan Roemenië, en praten liever Engels dan Roemeens. Het valt op dat deze mensen behoorlijk Hongaars nationalistisch zijn.
Hierna zijn we bij een forel kwekerij en watermolen geweest. Hier werden eerst de forellen uit de rivier gevangen daarna ging het water uit de rivier over het rad en zo draaide de molen om voedsel voor de dieren te maken.

Dit zijn allemaal traditionele beroepen hier.
Beroepen die worden uitgeoefend van vader/moeder op kind.
Hier hebben we ook een net gevangen forel gegeten.
Oh ik vergat nog iets te schrijven, vanmorgen kwam Luckasz terug na het ontbijt en had hij zijn oudste zoon meegenomen, die kon zelf een klein beetje Engels dus het werd met gebarentaal en een beetje Hongaars duidelijk maken. Vanmiddag gingen we naar een meer om te zwemmen omdat het vandaag hier ook warm was ca. 30° de warmte hier is anders dan in Nederland, het is een drogere warmte hier. Morgen vertrekken we uit Parajd naar Ogra naar onze gastgezinnen. En zullen er meer verhalen volgen over het werk wat we gaan doen komende week.

Het bericht Laatste dag in Parajd verscheen eerst op Hoeliday.

Bron: www.hoeliday.nl


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

27 januari 2023

De baptistengemeente Golgota in Obreja Veche (Moldavië) is bezig met de bouw van een multifunctioneel centrum voor naschoolse opvang van kinderen en dagopvang van ouderen. Stichting HOE ontving een nieuwe rapportage. Het geld dat beschikbaar gesteld is, is onderdeel... Lees meer

24 januari 2023

Mijn naam is Erzsébet Antal. Ik ben geboren in Szernye, een klein dorp in Transkarpatië. Ik ben moeder van drie kinderen. Ik heb de basisschool in Szernye afgerond. Ik heb in Munkács (Oekraïne) de opleiding voor leerkrachten gevolgd, in... Lees meer

20 januari 2023

De Hongaarse Hervormde Kerk in Oekraïne organiseerde in 2022 zomerkampen in plaatselijke kerkelijke gemeenten: Tivadar, Tiszapéterfalva, Tiszabökény, Dimicső, Tiszaágtelek, KisDobrony, Nagy-Dobrony noord- en zuidkamp, Badaló, NagyBereg, Mezővári, Beregszász en Szernye. In totaal namen 800 kinderen deel aan de zomerkampen.... Lees meer