“Onze missie: Jezus verkondigen door zieke kinderen te helpen”

15 mei 2014 - Thema: | Herbert van Daalen

“Het is onze opdracht kinderen te genezen en ze bij Jezus te brengen.” Dat zegt ds. János Bencze (48), verantwoordelijk voor het diaconale werk in kinderziekenhuis Bethesda in Budapest (Hongarije). “Dit is het enige christelijke kinderziekenhuis in Oost-Europa. We verlenen jaarlijks aan 100.000 kinderen zorg. Het is onze missie Jezus te verkondigen door zieke kinderen te helpen en waar mogelijk het Woord van God door te geven.”

In de directiekamer van het ziekenhuis hangt een tekening van de Hongaarse kunstenaar András Simon. Hij tekende in één lijn het verhaal van de vier vrienden die hun zieke vriend brengen bij Jezus. De gezichten van de vrienden zijn onherkenbaar. “Zij zijn het beeld van alle medewerkers hier. We zijn een geneesgemeenschap die de zieke kinderen tot Jezus brengen.”

Het ziekenhuis bestaat bijna 150 jaar. De instelling valt onder verantwoordelijkheid van de Hongaarse Hervormde Kerk. Bethesda is gespecialiseerd in hulpverlening aan kinderen met epilepsie, brandwondenzorg en zorg aan kinderen met gedragsproblemen. Er zijn 160 bedden. “We krijgen kinderen uit het hele land en zelfs uit de Hongaarssprekende gebieden in de landen rondom Hongarije”.

De Hongaarse zorgverzekeraar vergoedt de behandelingen in het kinderziekenhuis. “Helaas kunnen we daarmee maar 70 procent van de kosten dekken. De Hervormde Kerk draagt 10 procent bij en een stichting die gelieerd is aan het ziekenhuis werft fondsen die jaarlijks 10 procent van de kosten dekken. Wij hebben elk jaar grote moeite om het gat te dichten.”

De predikant van het ziekenhuis is blij met de bijdrage van 2.000 euro die hij van Stichting Hulp Oost-Europa krijgt. “We hebben hier een diaconaal fonds waaruit de kosten worden vergoed voor opvang van ouders van de kinderen die in het ziekenhuis zijn opgenomen. We betalen de reiskosten, het eten en de overnachtingen. Als kinderen overlijden, dragen we bij aan de begrafeniskosten. Dit komt ongeveer 10 keer per jaar voor. Een begrafenis kost in Hongarije tussen de 600 en 1.200 euro. Dat is twee keer een gemiddelde maandsalaris. U begrijpt dat deze hulp zeer gewaardeerd wordt.”


--- Ontdek meer over onze huidige campagne ---

Meer informatie over onze huidige campagne

17 mei 2024

Kom je ook naar de gratis HOE Adventure Race op zaterdag 15 juni in Wapenveld? Mail dan het aantal personen naar: info@stichtinghoe.nl Lees meer

28 februari 2024

Geloof delen verandert levens! Alleen God kan iemands leven veranderen én zet daar vaak Zijn kinderen voor in. Ons verlangen is om in Oost-Europa samen met de plaatselijke kerk het geloof te delen en te bouwen aan Gods Koninkrijk.... Lees meer

13 februari 2024

Welke acties doen we voor de ouderen van het Pentru Bunica sponsorprogramma? De ouderen ontvingen van de sponsors uit Nederland een mooi pakketje met warme kleding, een stukje zeep, tandpasta en nog wat andere cadeautjes. De pakketjes zijn uitgedeeld... Lees meer